Hur konstigt det än må låta så är det faktiskt just som rubriken säger. På torsdag anordnar nämligen kvarterskrogen Bistro Bellman en hyllningskväll åt 1700-talsikonen Carl Michael Bellman.
På menyn finns bara gammal mat att välja bland, eller gamla anrättningar för att vara mer tydlig. Råvarorna är ju faktiskt inte från 1700-talet, får vi hoppas. På torsdag kväll ställer Bistro Bellman om konceptet helt och hållet. Den mer vardagliga restaurangmaten ställs undan och samma sak gäller för allehanda kryddburkar med spännande smaker. På 1700-talet fick man nöja sig med salt och peppar, förklarar köksmästaren Mårten Fisk.
Även underhållningen för kvällen är designad för att falla in i tiden. Med viss knorr då, förklarar initiativtagaren Besim Celik.
-Vi kommer naturligtvis bjuda på en del ”Bellmanhistorier” under kvällens gång, men annars är det musik och sång med två trubadurer samt delar av Manskören Harmoni som gäller. Deras repertoar blir helt i Bellman-anda, säger Besim.
Besim Celik föll pladask för den fina 1700-talskåken Göransonska Gården redan första gången han klev in i lokalerna. Man känner pulsen av fastigheten, historiken ekar mellan väggarna och knarret från trägolvet gör inte saken sämre, menar Besim.
-Jag kände redan första året, när vi körde igång här, att man måste göra maximalt av fastigheten och då bland annat att lyfta fram dess känsla och karaktär.
Kocken Mårten Fisk, som normalt sett strävar efter så mycket och god smak som möjligt, har fått den delikata uppgiften att spika samman en meny med maträtter som var vanliga på 1700-talet. Restaurangchef Besim Celik har dock plockat undan alla kryddburkar utom två för kocken: saltkaret och pepparkvarnen fick stå kvar på hyllan.
-Man hade ju bara salt och peppar att krydda maten med då, så därför kommer vi att hålla stilen även i den detaljen. Det blir ”svenska smaker”, säger han.
Mårten berättar vidare att rotfrukter var vanligt förekommande på bordet under denna tid. Detta och rejäla stekar kommer han att grunda menyn på.
-Men även pajer av olika slag var ju vanligt, så det kommer att bli en viss variation på utbudet, säger Mårten avslutningsvis.
Fotnot: Bellmandagen ordnas 24 maj med start kl 19.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!