För sjunde året i rad har Lindesbergs Rotaryklubb utsedd RYLA-stipendiater. I år har stipendiet gått till ”två ungdomar med framåtanda och driv” – Carolina Berg och Hanna Jansson. Nu får de bägge stipendiaterna delta i Rotarys ledarskapsutbildning för unga den 4 – 6 april.
Carolina Berg är 23 år och tog studenten vid Lindeskolan 2009. Efter det har hon studerat språk, arbetat på Storåskolan och deltagit i första omgången av Drömjobbet – ett projekt för unga entreprenörer att pröva och utveckla en affärsidé med stöd av bland andra Bergslagens Sparbank. Idag arbetar hon som turistassistent på turistbyrån i Lindesberg. Till hösten planerar hon att börja studera igen, troligtvis något inom ekonomi.
– Jättekul att få lära sig nya saker, och ledarskap har man alltid nytta av, säger Carolina.
Hanna Jansson är 20 år och tog studenten i Lindesberg förra året. Vid Lindeskolan var hon engagerad i Skola utan gränser samtidigt som hon också var simtränare i Lindesbergs Simsällskap. Hon har också varit konfirmationsassistent i Svenska Kyrkan. Genom sitt engagemang i Skola utan gränser kom hon i kontakt med andra ungdomar i i Sverige som nu tillsammans startar ett nätverk inom Svenska kommittén mot antisemitism (SKAM). Idag jobbar hon på Lindeskolan inom programmet för språkintroduktion.
– Spännande, det ska bli kul att möta nya människor, säger Hanna.
RYLA (Rotary Youth Leadership Award) är Rotarys ledarskapsutbildning för ungdomar i åldern 18-30 år. Utbildningen syftar till att ge deltagarna ökad insikt och förståelse kring vad ett aktivt ledarskap innebär för framtidens ledare. Seminariet syftar också till att öka deltagarnas självkännedom och utveckla de egna kompetenserna hos varje person.
Lindesbergs Rotaryklubb delar varje år ut ett RYLA-stipendium som innebär att stipendiaten på klubbens bekostnad får delta i utbildningen som i år hålls 4-6 april för deltagare från Västmanlands, Örebro och Värmlands län. Tidigare RYLA-stipendiater i Lindesbergs Rotaryklubb har varit Jonas Larsson (2008), Masoud Sultani (2009), Lisa Ardesjö (2010), Rickard Träff (2011), Sara Berglund och Emma Thegel (2012) samt Carolina Sixtensson och Hugo Wessman (2013).
Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya föreskrifterna gäller bland annat inomhuslokaler för gym, idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser, där man nu inför ett maxantal för besökare.
Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby och sitt bilintresse till sitt arbete. För bara några dagar sedan slog hon upp de nyinsatta garageportarna till sin helt egna bilvårdsfirma.
– Andra tjejer kanske gillar diamanter, men jag föredrar en ren bil, skrattar Elin.
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strömavbrott genom åren. Arbetet beräknas vara färdigt under sommaren 2021 och kostnaden landar på strax över fem miljoner kronor. Detta uppger Linde energi i ett pressmeddelande.
Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.
Lindesbergs i särklass äldsta och kvarvarande butik är nu till salu. Detta meddelar ägarduon Olle och Per Nelzén på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg vars ambition är att avsluta det kapitel man har skrivit på i över 30 års tid.
– Det har varit många år av väldigt hårt arbete, så nu skall det bli skönt att få kunna känna sig ledig och få tid att uppleva mer av livet, menar Olle Nelzén.
Den nya handelsplatsen på industriområdet, där Lågprisvaruhuset Mejk och Team Sportia med flera huserar, har nu fått ett officiellt namn.
Nu stänger det kommunala bolaget, Besök Linde, flera anläggningar för allmänheten. Stängningen rör Lindesberg Arena, biografen, badhuset Energikällan och gymmet Actic som finns i samma anläggning. Anledningen är de nya och lokala råden som införts i länet på grund av coronaläget.