Charlotte Lundell och hennes hund Pandora visar hur behaglig temperaturen i bilen blir med en silverfilt. Foto: Camilla Lagerman

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.

Under våren och försommaren har Charlotte och hennes kollegor på Kotten & Co i Lindesberg märkt en oväntad ökning i antalet nya valpköpare, något man sett bland annat på en ökad förfrågan om valp- och unghundskurser.

– För två år sedan hade vi sagt att det berodde på corona, men nu vet jag inte varför det är så mycket valpar. Vi har många kunder som handlar till sina nya familjemedlemmar, och det är ju extra härligt när de har valparna med sig så man får gosa lite, skrattar Charlotte.

Man bör dock tänka sig för innan man slår till och köper en valp, då antalet smuggelhundar ökar stadigt, något som uppmärksammats både i tv och nationell media.

– Man ska vara noga med vad man köper, bland annat med tanke på smuggelhundar och valpfabriker, man kan till exempel vända sig till Svenska Kennelklubben och få tips om en rekommenderad uppfödare. Många tycker det är dyrt att köpa en hund med stamtavla, men inköpspriset är bara en engångssumma, det är ju resten som kostar pengar. Sedan måste man ju tänka på sjukdomar som exempelvis rabies, det finns inget botemedel mot det, säger Ewa Wikström.

Charlottes hund, den svarta schäfern Pandora, visar hur man bäst ligger på en kyldyna. Foto: Camilla Lagerman

Även efter sitt valpköp finns det en hel del saker som är bra att ha i åtanke, inte bara vilket foder och sele man ska använda, utan mer vardagliga saker som kan underlätta livet med sin nya vän.

– Det är viktigt att hunden aktiveras, men det är minst lika viktigt med vila för återhämtning. Sedan är det jättebra att träna hantering, för om något händer och hunden behöver vård hos veterinär underlättar det om den lärt sig innan att det inte är farligt. Men hantering är även bra att träna då alla hundar behöver klippa klor, och för de som även behöver trimmas är det viktigt att träna så att klippningen blir en mysig stund för hunden och inget som den känner panik för, säger Charlotte.

Med sommarväder och semestrar i antågande vill man även passa på att lämna några bra tips för att få en så härlig och behaglig hundsommar som möjligt för sin fyrbenta vän.

Värme

– Håll gärna hunden i skuggan, aktivera morgon och kväll och undvik de varmaste timmarna på dagen. Gå inte promenader på varm asfalt, känn efter med din handflata eller fotsula hur det känns. Ge gärna lite frysfoder som komplement till den vanliga maten, det är både kallt och något att jobba med. Tänk på värmen i bilen, och om man måste ha hunden med sig så använd en silverfilt, det gör en enorm skillnad. Det finns även kyldynor som hunden kan ligga på, och vi har faktiskt kunder utan djur som använder dem till sig själva, säger Charlotte.

Vatten

– Det är skönt att bada, men tänk på att torka pälsen ordentligt, oftast där pälsen är som tätast kan den kännas torr på ytan men är i själva verket blöt inuti. Då kan de få fukteksem, som kan vara besvärliga att bli av med, säger Eva.

– Se till att hunden har tillgång till vatten, och om man till exempel ska ut och vandra så ge gärna vätskeersättning för att vara på säkra sidan. Använd gärna vattenleksaker för att få ut hunden i vattnet om ni exempelvis badar, annars finns det jättebra hundpooler så att man åtminstone kan kyla tassarna och magen. Om man ska ha med sig sin hund i båten så kom alltid ihåg att den ska ha flytväst, för när de sjunker så sjunker de som en sten, oavsett hur duktiga simmare de är, säger Charlotte.

Ormar

– För några månader sedan var jag på en Hemvärnsövning med en lånad hund, som blev biten. Efter bara 10 minuter kunde hon inte längre stödja på benet som bara hängde, och inom 30 minuter fick hon vård. Trots det tog det ett par veckor innan hon mådde bra igen. Om hunden blir ormbiten är det viktigt att försöka bära hunden om det går, inte massera och framförallt, hålla sig själv lugn, och söka vård, avslutar Charlotte.

Publicerad 22 juni 2022 klockan 10:52

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kyrkoherde Matilda Hedrén och diakon Susanne Lindblom från Linde bergslags församling fick ett fint tillskott till kassan av Mauritz Forslund och Lars-Olov Green från Lions Club Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider

På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade över sin årliga julgåva. I år var bidraget större än tidigare till glädje för församlingen, som redan nu upplever att allt fler familjer söker stöd inför den kommande högtiden.
– Vi är jättetacksamma, pengarna kommer verkligen till nytta, tyvärr får man väl säga, konstaterar kyrkoherde Matilda Hedrén.

6 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Filip Nyängen och Josefina Eriksson arrangerar en dag fylld med aktiviteter och julkänsla. Foto: Camilla Lagerman

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”

Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen kommer man bland annat kunna få sin bil värderad, utmana Lindlövens A-lag i speedshooting, samt träffa självaste jultomten. Förutom barnens önskelistor tar tomten även emot julklappar som sedan skänks till behövande i kommunen.
– För någon kommer det säkert kännas bättre i hjärtat, det är jag övertygad om, säger Josefina Eriksson, platschef på Rejmes i Lindesberg.

5 december 2023 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att ...
24 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Redovisa arbetsgivaravgifter
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än...
24 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Donera en julklapp och se på bio gratis. Foto: Lindesbergs Biograf

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte att sprida extra glädje i jultider. Målet är att samla in julklappar till de familjer som har det svårt, där alla besökare som donerar en julklapp bjuds på gratis adventsbio med popcorn som tack.
– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att vi kanske kan göra det till en tradition, säger Daniel Wiklund på Lindesbergs Biograf.

21 november 2023 klockan 13:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd

Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tävlingstiden var deltagandet otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.

21 november 2023 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad

Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors ...

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar

Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som ...

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmä...

Foto: Pressbild

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten återkommer även nästa år, den här gången med ett något större dragplåster på scenen.
– Vi levlar upp lite med nästa års stora headline, så där tar vi ett lite starkare namn med Björn Rosenström. Han har inte varit i trakterna på länge, så det känns som det kan bli ett slagkraftigt namn, berättar Johan Eriksson på JME Music.

15 november 2023 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ...

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. ...

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt ...

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande

Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där ...

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran

INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna Stoppa nedmonteringen av Lindesbergs lasarett har nu spridit listorna i affärer- företag och restauranger. Samtliga affärsinnehavare – företagare och restaurangägare ställer upp i stort sett mangrant, det finns dock undantag.

3 november 2023 klockan 08:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa
I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av extra festlig karaktär - fö...
2 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida
Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in två för kvällen mycket speciella förelä...
31 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Han satte ”Kapten Klänning” bakom galler – nu jagar han våldsbejakande extremister
Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om ...
31 oktober 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-26

2023-10-25

2023-10-23

2023-10-18

2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-11

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

2023-10-06

2023-10-04

2023-12-08 06:25