I takt med att vädret blivit varmare har också planteringssäsongen börjat! Plantmarknadens Marco Åkesson delar med sig av sina tips och råd för ett framgångsrikt odlande och visar vägen mot gröna fingrar.
På lördag har Plantmarknadens uteavdelning offentlig öppning för säsongen. Då kommer det att vara till bredden påfyllt och alla växt- och trädgårdsentusiaster kommer kunna frossa i grönt och skönt. Och vad passar inte bättre än att införskaffa årets första penséer, sättpotatisar eller några vackra dahlior. Det är faktiskt dags att börja plantera nu, inte minst om man vill vara först i grannskapet att skaka jorden från färskpotatisen.
– Potatisen är dags att börja förodla nu om man vill bräcka grannen. Man förvarar potatisen ljust och svalt så börjar det att växa groddar, korta fina groddar så blir det stadig potatis. Det är för tidigt att sätta den ute, det händer ingenting eftersom det är för kallt i jorden, och då blir de ännu senare än annars, berättar Marco.
Vill man försäkra sig om en potatisseger över grannen kan man exempelvis plantera ner knölarna i torvkrukor där de börjar utveckla rötter, och så är det bara att sätta ut sedan när jordtemperaturen tillåter. Och när första potatisskörden är jord har Marco ett värdefullt tips:
– När man skördat första, sätt ner en till så man skörda fram i september. Då hinner man få ut en skörd till, det är inte något som alla tänker på!
Tujor finns det gott om på Plantmarknaden. Foto: Ida Lindkvist
De som övervintrat sina pelargoner kan nu plocka fram dem för lite konstgjord andning.
– Det är hög tid att väcka dem till liv. Klippa till dem och plantera om i fräsch jord, men det är fortfarande för tidigt att ha dem ute. Men man ska flytta fram dem i ljuset nu!, rekommenderar Marco.
Börjar man vilja pynta balkongräcket eller ställa ut krukor med färgsprakande skapelser är penséer inte helt tokiga, då de klarar en temperatur på minus fem grader, men för säkerhetsskull kan man vänta lite längre in i säsongen.
– Man frestas att dra igång, men primula, lökväxter och bellis är sådana som klarar sig trots att det är under temperatur. Säkra kort ute är vedartade växter, bärbuskar, fruktträd, de tål om det blir frost. Är man bekväm man köpa färdiga skålar eller amplar. Men sommarblommorna är för tidiga, då måste man ha växthus eller inglasat, för blir det frost så fryser dem sönder.
Men vill man snabba på växtligheten kan man även förodla blommorna inomhus. Då får man blom tidigare och sedan är det bara att plantera ut, eller lyfta ut krukan.
– Man behöver inte ha bråttom, det är bättre att vänta tills det blir varmare i jorden, säger Marco.
A och O när man ska vänja växterna vid utevistelse är att man täcker dem med fiberduk.
– Dels för att skydda mot solen, men också för att skydda mot frost. Det är alltid bra att skugga lite med fiberduk.
Också trädgården kan behöva ses över.
– Städa av gräsmattan, räfsa rent, mossbehandla och gödsla för att komma igång, räknar Marco upp.
För att det ska växa bra och redigt krävs det att jorden presterar. Den 1 maj klockan 11-15 kommer det på Plantmarknaden att vara jordprovardag. Tre prover per kund och man får då veta jordens pH samt näringsstatus.
– Då vet man hur och med vad man ska gödsla, eller om man behöver höja pH-värdet. Det är Lennart Svensson som kommer att vara här, han är jordproffs, tipsar Marco.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.