I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas Mikael Damberg och Tobias Baudin hälsade på under onsdagen.
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare, säger Mikael Damberg till LindeNytt.
Solparken Solvallen i Vässlingby, strax norr om Fellingsbro, planeras att tas i bruk redan nästa vecka. Den cirka 1 hektar stora parken, bestående av närmare 1300 dubbelsidiga vertikala solpaneler, är den första i sitt slag i Sverige och Nordens största.
Under onsdagen besökte Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partisekreterare Tobias Baudin Solvallen, då de just nu är ute på en gemensam resa för att besöka verksamheter som effektivt bidrar till klimatomställningen och Sveriges roll som internationell ledare inom grön industri.
Bengt Stridh från Mälardalens universitet, bedriver just nu ett fyra år långt forskningsprojekt med finansiering från KK-stiftelsen för att utvärdera solelproduktionen, vallskörden och ekonomin vid Solvallen, tillsammans med Linde energi och Solkompaniet.
– Det finns ett otroligt sug efter att bygga sådana här parker, Länsstyrelserna i Sverige har tagit fram lite statistik, från oktober 2021 till oktober 2022 hade de fått in 470 anmälningar om sådana här byggen, det finns alltså 100 idag. Det finns dock en hake, 90 procent av dessa vill man bygga på jordbruksmark, och det gillar inte Länsstyrelsen, så de har sagt nej till många parker. Det har gått vidare till mark- och miljödomstolen där de gett Länsstyrelsen rätt. Så man bör fundera lite över de här tillståndsprocesserna, det vill jag skicka med er, sade Stridh till politikerna.
Hur ser ni på den här typen av satsningar?
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare. Nu har det ju visat sig att det här hjälper väldigt många hushåll redan idag, och den här typen av parker har en enorm potential. Jag tycker det är jättespännande att de kopplar ihop det med forskningen också, för att skulle det visa sig att det fungerar bra på åkermark, som de verkar tro, så finns det enorma möjligheter att jobba med det här över Sverige, säger Mikael Damberg till LindeNytt.
– För oss är det viktigt att vi får mer energi här och nu, och vi vill ju bygga ut all energi, vi behöver mer energi i Sverige. Vi är för kärnkraften och vindkraften men solkraften är också jätteviktig, och det går att bygga relativt snabbt och få det på plats också, det är det Sverige behöver nu, säger Tobias Baudin.
Vad tar ni med er från det här besöket?
– Dels det positiva i att de ser att det verkar fungera, men också de här tjorvigheterna för de är ganska viktiga för oss politiskt att fånga upp. Tillståndsprocessen är ju inte helt ny, inte bara för de här, utan även ett fokusområde nu för att få snabbare processer, men också de här lite mer konkreta problemen som uppstår, det är jätteviktigt att man löser dem snabbt så att det blir fart på det, säger Damberg.
– Sverige måste fortsätta ligga i framkant med den modernaste tekniken, det är så vi klarar konkurrenskraften mot andra länder och det kan också bli en exportvara av det här. Forskningen är såklart väldigt viktig också, men även att man samnyttjar tillsammans med Sveriges lantbruk. Att kunna få ekonomi i lantbruket så är det här en väldigt bra modell för Sveriges bönder, vi behöver bönder i Sverige det är viktigt för vårt land, säger Baudin.
Fakta Solvallen:
Maximal eleffekt: drygt 600 kW
Bedömd årlig elproduktion: 650 MWh (=650 000 kWh)
Markyta: drygt 1 hektar