Jesper Eriksson, Jenny Westberg och Peter Larsson ser positivt på den nya satsningen. Foto: Camilla Lagerman
De är först i landet med ny metod för reparation av husbilar och husvagnar
Hushållens stigande kostnader för både el och bränsle har fått Peter Larsson på Lindesbergs Bilskadecenter att tänka om när det gäller företagets inriktning. Tidigare har rekond av personbilar varit en av de stora inkomstbringarna, men när allt färre bilar lämnas in väljer företaget att satsa på vinterförvaring och lagning av husbilar och husvagnar. Detta med en metod som är helt unik i Sverige.
– Att polera bilen för 3500 kronor när du kanske inte klarar elräkningen, är ju helt omöjligt. Det här är något som hela branschen varnar för, berättar Peter Larsson.
Redan för fem år sedan åkte Peter Larsson och kollegan Jesper Eriksson till Danmark för att utbilda sig inom ett lagningssystem kallat HBC. Med hjälp av fasta formar gjuter man helt enkelt av en utvald del av till exempel en husvagnsvägg, för att sedan kunna överföra den på ett skadat område.
– Väggarna på husbilar och husvagnar är mönstrade, så då måste vi leta upp motsvarande mönster på en annan del av fordonet för att gjuta av och kunna göra en sömlös lagning. Det ska ju inte synas att den är lagad, förklarar Peter.
I vissa lägen går det dock inte att använda sig av HBC-metoden, då de fasta formarna begränsar möjligheten att gjuta mindre områden där formen helt enkelt inte passar.
– Jag fick tips av en tekniker från Moderna Försäkringar, som hade hört talas om en metod från Holland. Så han kom hit en dag och berättade för oss hur den fungerade, säger Peter.
Jesper Eriksson visar hur det går till med den nya metoden. Foto: Camilla Lagerman
Lindesbergs Bilskadecenter är först ut i landet med den helt nya metoden, som man nu också är med och utvecklar.
– Det är jättespännande, och mina anställda är väldigt engagerade i det här, säger Peter.
Den nya metoden innebär att man inte längre är beroende av fasta formar, utan skapar dessa på egen hand med hjälp av gjutmassa, plast och vakuum, något som ger mycket mer spelrum.
– Att byta en hel vägg på en husbil är både dyrt och tidskrävande, den kostar runt 250 000 kronor, sedan 40 000 kronor i frakt från Tyskland, plus att det tar över ett år att få hit den. Därför väljer många att sälja istället. Men om vi istället kan laga för 50 000 kronor, så blir det en vinst för alla, förklarar Peter.
Företaget har nu köpt in en egen husbil och husvagn för att kunna träna och finslipa den nya tekniken, som man hoppas kunna sysselsätta personalen under hela vintern.
– Eftersom vi har vinterförvaring också, så kan kunden lämna in sin husvagn på hösten och hämta ut den på våren igen. Då har vi hela vintern på oss att laga den. För som läget är nu kommer ingen att prioritera att polera bilen när man har en skyhög elräkning att betala, säger Peter och avslutar:
– Vi är glada att vi har haft sådan bra framförhållning och kunnat planera för det här, och nu har vi även försäkringsbolagen med oss. Om fem år kommer alla hålla på med den här metoden, men det gäller att vara med från början.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Björn Johansson gör segergest efter bronset. Foto: privat
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån ...
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Två stycken fyravåningshus med sammanlagt 69 lägenheter. Med start i maj månad skall detta bostadsprojekt gå från plan till handling. Detta meddelar Lindesbergsbostäder på fredagen i ett pressmeddelande.
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...