Socialdemokraterna och Centerpartiet presenterade sin preliminära skuggbudget. Foto: Camilla Lagerman
De blir vinnare i oppositionens budget
I slutet av maj presenterade oppositionen, Socialdemokraterna och Centerpartiet, sin preliminära skuggbudget. En budget där man vill satsa extra på stöd till småbarnsfamiljer, bättre och tryggare vägar på landsbygden och vidareutbildning för undersköterskor.
– Enligt mig är det en enorm satsning på infrastrukturen på landsbygden, säger Magnus Storm (C).
När oppositionen i slutet av maj presenterade sin preliminära skuggbudget på ett förberedande kommunstyrelsemöte, fanns det tre tydliga vinnare. Undersköterskor, landsbygden och de riktigt små barnen.
– De första 1000 dagarna i ett barns liv, vet vi från forskning och erfarenhet att det är så otroligt viktigt att bvc, familjecentral, socialförvaltning och förskola samverkar.
Kan man lägga en god grund där, en bra uppväxt för barn och unga, så motverkar det framtida lidande och kostnader, förklarar Bengt Storbacka (S).
Genrebild. Foto: Fredrik Norman
För att stärka stödet till småbarnsfamiljer under barnets första tre levnadsår, satsar man 2 miljoner kronor i sin budget. När det gäller vidareutbildning av undersköterskor lägger man det dubbla, 4 miljoner kronor.
– I princip alla som går ut från gymnasiet nu hade behövts inom vård och omsorg i Sverige. Vi måste öka attraktiviteten för vårdomsorgsjobben i kommunen, och då vill vi satsa ordentligt på undersköterskorna, genom att få möjlighet att exempelvis bli specialist på nutrion eller demensvård och palliativ vård, säger Storbacka (S).
Arkivbild. Foto: Fredrik Stenfelt
Landsbygden ges ett tillskott om 1,5 miljon för bland annat ökade investeringsbidrag för vägsamfälligheter.
– Det här är en satsning som kommer alla på landsbygden till gagn. En viss del ska gå till att belysa skolskjutshållplatser på landsbygden, så att det blir en säker skolväg för våra barn, säger Storm (C).
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en kontrollerad eldning som har spridit sig till terrängen.
– Det blåser ganska kraftigt på platsen och elden sprider sig snabbt, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.