De har växt sig stora i Storå

Med kärlek till bygden och passion för jobbet driver Stefan Olsson Arrestad det expanderande familjeföretaget Storå Rör. Företaget har flertalet kontor runt om i länet och sedan 2007 finns också en filial på Åland.– Nästan alla nya kunder har någon relation till en gammal kund, säger Stefan Olsson Arrestad.

Aldrig jobba med rör. Aldrig den här branschen. Så tänkte en ung Stefan Olsson Arrestad när han ibland följde med sin pappa ut på jobb. Levi Olsson startade Storå Rör redan 1965. Starten i föräldrarnas tvättstuga var blygsam och få kunde nog ana den växtkraft som fanns i företaget. En växtkraft som inte minst blev förlöst när Stefan år 2000 tog över och breddade företaget till att omfatta också värmepumpar och olika energilösningar.

– Vi gick från ett traditionellt VVS-företag till att bli vad vi är i dag. Tre anställda har i dag blivit 17 och flytten till de här lokalerna år 2006 var ett stort steg framåt. Vi flyttade från 125 kvadratmeder till 1250, berättar Stefan när han visar runt i den stora laxrosa byggnaden på Industrivägen i Storå.

Ett växande företag med många utmärkelser

Företagsutmärkelserna har kommit med jämna mellanrum och några av diplomen inne på kontoret visar att man två gånger under tidigt 2000-tal blev utnämnt av tidningen Dagens Industri till så kallat gasellföretag. Ett snabbväxande företag med sunda finanser.

Även om företaget inte växer lika snabbt nu så växer det fortfarande. På flera olika sätt.

– När vi startade vår filial på Åland var det en vit fläck på värmepumpskartan. Vi har i dag cirka 75 procent av marknaden på ön, berättar Stefan.

Också medarbetarna på företaget växer.

– Kundkontakterna och att se hur medarbetarna växer är det roligaste med det här jobbet. Vår yngsta medarbetare är 22 och den äldsta är 65. Det är en härlig och berikande mix, konstaterar Stefan som också namnger och kort berättar om medarbetarna utan att undertecknad hinner med att anteckna. Stoltheten över kompetensen och drivet i personalen är stor.– Vi är ett seriöst företag som vill att våra kunder ska uppleva sig väl omhändertagna och trygga, säger Stefan.

Han framhåller den service de kan erbjuda och reservdelslagret som oumbärligt.

– Skulle problem uppstå finns vi tillgängliga och kan snabbt erbjuda hjälp.

Om en panna krånglar är det dock inte Stefan som åker ut och skruvar.

– Nej, det är bäst om jag låter bli. Jag är en teoretiker och tar hand om sälj- och kontorsdelarna. 

Påverkar hela familjen

Vi möter två kvinnor ute på lagret och Stefan presenterar den ena som sin fru. Hon arbetar administrativt i receptionen.

– Min fru kommer också från en företagarfamilj och har sett vad det livet innebär, både på gott och på ont. Därför har vi haft en gemensam förståelse för vilket jobb det innebär att driva företag, säger Stefan, och konstaterar att söndagar och kvällar inte sällan går åt till jobb.

– Att vara företagare kräver att man har elden inom sig och man förstår att det innebär att försaka andra saker i livet. Vissa dagar kan det kännas tufft med så hög arbetsinsats men samtidigt är det detta jag brinner för. Det är viktigt som företagare att hela familjen är med på tåget eftersom uppoffringarna delas av alla, säger Stefan.

Kärleken till bygden och fördelarna med Storå

Hur kan då ett företag växa sig stort på en liten ort?

– På många sätt är det en fördel att ha sin utgångspunkt här i Storå. Kostnaderna blir lägre för att nämna en sak. Men också att man sticker ut från mängden. Jag blir ihågkommen. Jag är inte en firma i mängden i en större stad. Man blir profilerad per automatik, säger Stefan.

– Det finns förvånansvärt många suspekta företag som överlever alldeles för länge. Ofta ligger de lågt i pris och överlever på så vis, trots att det luras eller gör ett dåligt jobb. Sådana klåpare är i mångt ett storstadsfenomen för där kan de enklare gömma sig. Skulle vårt företag begå fel skulle det sprida sig direkt i bygden och innebära slutet för oss, säger Stefan.

De otaliga referenserna från tidigare jobb talar sitt tydliga språk. Storå Rör sitter på en enorm kunskapsbank som de använder för att serva och hjälpa kunder i hela Mellansverige. Här finns trevlig personal med teknisk kompetens, utbildade för uppdraget och med kundens trygghet i fokus.

– Sedan ska jag väl inte sticka under stol med att vi valt att utgå från Storå för att jag har en kärlek till bygden. Ju äldre man blir ju mer inser man vilken betydelse norra länsdelen haft. Här i Bergslagens hjärta finns historiens vingslag från tiden då Sverige industrialiserades.  Jag tror på en renässans och att gruvnäringen är Bergslagens hopp. Om 30-40 år ser jag framför mig en gruvnäring som exploderat och en förnyad bygd med boende längs hela Råsvalen. I Lindesberg finns hjärtat med köpcentrum och annan service, säger Stefan.

– Idag råder stagnation. Vi måste få igång inflyttningen och där är sjönära boende något som skulle dra hit folk. Jag tror att kommunen behöver göra ”all in” och satsa på attraktivt boende och köpcentrum. Jag tror inte att det finns någon annan väg, säger Stefan Olsson Arrestad.

Storå Rör på nätet


Publicerad 5 februari 2013 klockan 09:58

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Det har varit en slitsam tid för familjen Karaosmanovic, som under lördagen inviger sitt nya café. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att få de sista detaljerna på plats.
– Vi öppnar klockan 10.00 imorgon och vi kommer nog hålla på här ända fram tills dess, skrattar Elvis Karaosmanovic.

30 april 2021 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

BergslagsBurgers kock, Mattias, med årets nyhet: Jätten. Foto: Privat

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till Lindesberg. Under sommaren 2021 introducerar man också flera smaskiga nyheter för sina gäster, bland annat en riktig bjässe.
– Det är något för den hungriga, säger Alexander Scharnke med ett finurligt leende.

27 april 2021 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Annons

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för fö...

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor ...

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommun...
9 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-04

2021-03-04

2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-05-15 19:49