De har växt sig stora i Storå

Med kärlek till bygden och passion för jobbet driver Stefan Olsson Arrestad det expanderande familjeföretaget Storå Rör. Företaget har flertalet kontor runt om i länet och sedan 2007 finns också en filial på Åland.– Nästan alla nya kunder har någon relation till en gammal kund, säger Stefan Olsson Arrestad.

Aldrig jobba med rör. Aldrig den här branschen. Så tänkte en ung Stefan Olsson Arrestad när han ibland följde med sin pappa ut på jobb. Levi Olsson startade Storå Rör redan 1965. Starten i föräldrarnas tvättstuga var blygsam och få kunde nog ana den växtkraft som fanns i företaget. En växtkraft som inte minst blev förlöst när Stefan år 2000 tog över och breddade företaget till att omfatta också värmepumpar och olika energilösningar.

– Vi gick från ett traditionellt VVS-företag till att bli vad vi är i dag. Tre anställda har i dag blivit 17 och flytten till de här lokalerna år 2006 var ett stort steg framåt. Vi flyttade från 125 kvadratmeder till 1250, berättar Stefan när han visar runt i den stora laxrosa byggnaden på Industrivägen i Storå.

Ett växande företag med många utmärkelser

Företagsutmärkelserna har kommit med jämna mellanrum och några av diplomen inne på kontoret visar att man två gånger under tidigt 2000-tal blev utnämnt av tidningen Dagens Industri till så kallat gasellföretag. Ett snabbväxande företag med sunda finanser.

Även om företaget inte växer lika snabbt nu så växer det fortfarande. På flera olika sätt.

– När vi startade vår filial på Åland var det en vit fläck på värmepumpskartan. Vi har i dag cirka 75 procent av marknaden på ön, berättar Stefan.

Också medarbetarna på företaget växer.

– Kundkontakterna och att se hur medarbetarna växer är det roligaste med det här jobbet. Vår yngsta medarbetare är 22 och den äldsta är 65. Det är en härlig och berikande mix, konstaterar Stefan som också namnger och kort berättar om medarbetarna utan att undertecknad hinner med att anteckna. Stoltheten över kompetensen och drivet i personalen är stor.– Vi är ett seriöst företag som vill att våra kunder ska uppleva sig väl omhändertagna och trygga, säger Stefan.

Han framhåller den service de kan erbjuda och reservdelslagret som oumbärligt.

– Skulle problem uppstå finns vi tillgängliga och kan snabbt erbjuda hjälp.

Om en panna krånglar är det dock inte Stefan som åker ut och skruvar.

– Nej, det är bäst om jag låter bli. Jag är en teoretiker och tar hand om sälj- och kontorsdelarna. 

Påverkar hela familjen

Vi möter två kvinnor ute på lagret och Stefan presenterar den ena som sin fru. Hon arbetar administrativt i receptionen.

– Min fru kommer också från en företagarfamilj och har sett vad det livet innebär, både på gott och på ont. Därför har vi haft en gemensam förståelse för vilket jobb det innebär att driva företag, säger Stefan, och konstaterar att söndagar och kvällar inte sällan går åt till jobb.

– Att vara företagare kräver att man har elden inom sig och man förstår att det innebär att försaka andra saker i livet. Vissa dagar kan det kännas tufft med så hög arbetsinsats men samtidigt är det detta jag brinner för. Det är viktigt som företagare att hela familjen är med på tåget eftersom uppoffringarna delas av alla, säger Stefan.

Kärleken till bygden och fördelarna med Storå

Hur kan då ett företag växa sig stort på en liten ort?

– På många sätt är det en fördel att ha sin utgångspunkt här i Storå. Kostnaderna blir lägre för att nämna en sak. Men också att man sticker ut från mängden. Jag blir ihågkommen. Jag är inte en firma i mängden i en större stad. Man blir profilerad per automatik, säger Stefan.

– Det finns förvånansvärt många suspekta företag som överlever alldeles för länge. Ofta ligger de lågt i pris och överlever på så vis, trots att det luras eller gör ett dåligt jobb. Sådana klåpare är i mångt ett storstadsfenomen för där kan de enklare gömma sig. Skulle vårt företag begå fel skulle det sprida sig direkt i bygden och innebära slutet för oss, säger Stefan.

De otaliga referenserna från tidigare jobb talar sitt tydliga språk. Storå Rör sitter på en enorm kunskapsbank som de använder för att serva och hjälpa kunder i hela Mellansverige. Här finns trevlig personal med teknisk kompetens, utbildade för uppdraget och med kundens trygghet i fokus.

– Sedan ska jag väl inte sticka under stol med att vi valt att utgå från Storå för att jag har en kärlek till bygden. Ju äldre man blir ju mer inser man vilken betydelse norra länsdelen haft. Här i Bergslagens hjärta finns historiens vingslag från tiden då Sverige industrialiserades.  Jag tror på en renässans och att gruvnäringen är Bergslagens hopp. Om 30-40 år ser jag framför mig en gruvnäring som exploderat och en förnyad bygd med boende längs hela Råsvalen. I Lindesberg finns hjärtat med köpcentrum och annan service, säger Stefan.

– Idag råder stagnation. Vi måste få igång inflyttningen och där är sjönära boende något som skulle dra hit folk. Jag tror att kommunen behöver göra ”all in” och satsa på attraktivt boende och köpcentrum. Jag tror inte att det finns någon annan väg, säger Stefan Olsson Arrestad.

Storå Rör på nätet


Publicerad 5 februari 2013 klockan 09:58

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Simon Westerholm, Juvan Zaki och Mirlinda Isufi står redo att ta emot beställningar. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 100 portioner julmat till behövande

Under onsdag och torsdag står personalen på Grillköket i Lindesberg redo att dela ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av god mat och lite extra uppmuntran under högtiden. Totalt 100 jultallrikar ska delas ut, och det enda man behöver göra är att beställa och hämta sin måltid.
– Vi har haft ett bra år, men vi vet att det har varit tufft för många, så det här är vårt sätt att ge tillbaka, berättar Alan Dino.

20 december 2021 klockan 10:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Gåshud och skrattattacker när julfesten gick av stapeln

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson blev precis den succé som duon hade ...

Drömjobbet firar 10 år

Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. ...

Ny information om vaccinpass till julfesten: ”Vi är otroligt ledsna”

Med bara dagar kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren ...

Ett hundratal invånare samlades för att delta i den manifestation som PRO och Företagarna i norra Örebro län anordnat. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Fackeltågsmanifestation som tack för räddad akutmottagning

Ett hundratal invånare tog sig ut i snön under söndagseftermiddagen för att delta i den manifestation som PRO tillsammans med Företagarna i norra Örebro län anordnade för att tacka för allt stöd de fått i sin kamp för att bevara akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Med tända facklor tågade sällskapet från Flugparken till Stadshotellet där en stunds underhållning väntade.
– Jag vill ifrån PRO framföra vårt varma tack för det stöd som vi känt från invånarna i norra delen av regionen, sade Reidar Johansson.

12 december 2021 klockan 19:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trygg Vuxens Sara Aspling, Kim Ryynänen, Nikolija Zlatkovic och Conrad Birgersson delade ut julklappar under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trygg Vuxen fick förstärkning – av jultomten

Den 1 december blev Trygg Vuxens grundare Sara Aspling en av sex eldsjälar som fick dela på Linde Energis pris ”Energiklappen”, där 25 000 kronor fördelades bland pristagarna. För Saras del var det aldrig någon fråga om hur hon skulle spendera pengarna, något hon visade under fredagskvällen då Trygg Vuxen hade julklappsutdelning bland kommunens ungdomar.
– Det är ju det här jag brinner för, säger hon.

11 december 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart dags för julfesten – det här behöver du veta
Med knappt en vecka kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson pågår repetitionerna för fullt. Allt för ...
9 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Klart för padelspel hos Lindesbergs Fastigheter
I slutet av mars kunde LindeNytt berätta att två nya padelhallar planerades längs industrirakan i Lindesberg. Nästan åtta månader senare står ...
8 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”
Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man ...
3 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Annons

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, ...

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören ...

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg ...

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja ...

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen
Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att ...
27 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg
Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas ...
26 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor
Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-06

2021-10-06

2021-09-22

2021-09-15

2021-09-09

2021-09-07

2021-09-03

2021-08-31

2021-08-27

2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2022-01-27 00:47