Imorgon ska beslutet att stänga akutmottagningen på Lindesbergs lasarett nattetid för alla patienter med kirurgiska eller ortopediska besvär klubbas. Går besparingsförslaget igenom kommer 4000 patienter årligen att drabbas. I en debatt/insändare uppmanar Anna-Lena Lindhe, Specialistsjuksköterska i anestesisjukvård vid Lindesbergs lasarett, politikerna i regionstyrelsen att lyfta bort det här förslaget.
VÅRA REGIONPOLITIKER MED SOCIALDEMOKRATERNAS MARIE-LOUISE FORSBERG-FRANSSON I SPETSEN ÄR BEREDDA ATT SVIKA SINA VÄLJARE I NORRA LÄNSDELEN.
Tisdagen den 12 april tar regionsstyrelsen beslutet att stänga akutmottagningen på Lindesbergs lasarett mellan 20.00 och 07.00 för alla patienter med kirurgiska eller ortopediska besvär. Beslutet berör ca 4000 patienter om året i norra länsdelen som då måste åka till USÖ och tas om hand på i en redan överbelastad verksamhet. Patienter som är t.ex. de som söker vård för smärtor i magen eller som skadat sig och behöver få en bedömning om det är en fraktur eller inte. Det gäller patienter med en kirurgisk cancerdiagnos som inte klarar sin smärtbehandling eller vätske/matintag hemma eller mannen med prostataproblem som måste få hjälp att tömma urinblåsan akut. Ytterligare patientkategorier skulle kunna räknas upp.
Att stänga akutmottagningen mellan 20.00 – 07.00 ingår i den del av handlingsplanen som berör arbete under jour och beredskap. Jour-och beredskapsverksamheten är nödvändig för att erbjuda medborgarna ett tryggt omhändertagande dygnet runt men som medför en stor kostnad och minskar tillgången på personal dagtid för bl.a. planerade operationer.
Men varför ska bara medborgarna i norra länsdelen få sämre tillgänglighet till ett tryggt omhändertagande dygnet runt?
Den sammanlagda övertidskostnaden var för regionens läkare 2015 ca 120 miljoner kronor och ca 175 000 timmar i ledighet. Därtill kommer övrig vårdpersonals jour-och beredskapskostnader. Förslaget att stänga akutmottagningen mellan 20.00 – 07.00 beräknas ge en besparing på ca 6-7 miljoner (en mycket liten del av 120 miljoner). Då har man inte räknat med de ökade kostnader för transporter av patienter till USÖ nattetid som förslaget innebär. Förslaget kommer inte heller ge ökade resurser på dagtid eftersom den specialistutbildade kirurgen kommer att ha jour nattetid för de patienter som finns inneliggande på avdelningen och det är den specialistutbildade kirurgen som ska utföra de planerade operationerna på dagtid.
Det är fult och fegt av berörda tjänstemän och politiker att offentliggöra handlingsplanen för besparingar endast en vecka innan beslut ska tas i regionstyrelsen då tiden blir knapp för alla som vill granska, komma med synpunkter och justera felaktigheter i de underlag som ligger till grund för förslaget.
Jag vill uppmana er politiker i regionstyrelsen med Marie-Louise Forsberg-Fransson i spetsen. SVIK INTE ERA VÄLJARE I NORRA LÄNSDELEN. Lyft bort förslaget att stänga akutmottagningen på Lindesbergs lasarett mellan 20.00 och 07.00 för alla patienter med kirurgiska eller ortopediska besvär. Arbeta istället på en långsiktig och hållbar lösning med att minska jour och beredskap och därmed övertiden i hela regionen. Schemalägga arbetstiden i mycket större utsträckning för alla yrkeskategorier i hälso-och sjukvården. Då kommer besparingen att bli långt mycket mer än de ca 6-7 miljoner som förslaget innebär och dessutom på sikt ge en bättre och hälsosammare arbetsmiljö för vårdpersonalens alla kategorier.
Anna-Lena Lindhe, Specialistsjuksköterska i anestesisjukvård Lindesbergs lasarett.