I förra veckan publicerades en insändare skriven av Anders Ceder i vilken han ifrågasatte motståndarna till Tillväxtkassan i Bergslagen AB. Nu har Folkpartiet och Kristdemokraterna skrivit ett svar på Ceders uttalande.
Det är Folkpartiets Göran Gustavsson och Kristdemokraternas Ingrid Åberg som gemensamt svarar på den kritik Anders Ceder, S, riktade till partierna som inte gav Tillväxtkassan stöd med hänvisning till att legitimiteten inte hade bekräftats av Sveriges Kommuner och Landsting när fullmäktige samlades för att fatta beslut i frågan.
Debattsvaret finns att läsa nedan:
Är de som inte tycker som Anders Ceder motståndare till näringslivet?
Insatserna för ett gott näringslivsklimat enligt Ceder torde tala för sig själv om man ser på Lindesbergs näringslivs ranking där kommunen ligger i den nedre skalan.
Alla kommunala beslut bör bygga på en legitimitet och inte enbart vila på en grund att det är riktiga beslut om de inte överklagas.
I landets kommuner tas beslut som säkerligen skulle kunna ifrågasättas genom kommunalbesvär av kommunmedborgarna och upphävas. Det beror säkert inte på någon illvilja utan mer om okunnighet att det fattas beslut som inte har legitimitet i gällande lagstiftning. Det är endast en försvinnande liten del av de kommunala besluten som kommunmedborgarna överklagar genom kommunalbesvär. De är i och för sig inget konstigt då kommunmedborgarna ofta inte har ett så stort engagemang för de politiska frågorna som vissa politiker tror.
Beträffande tillväxtskassan så stod frågan om att vänta en månad för att få ett klargörande från (SKL) Svenska kommun och landstingsförbundet. Det är alltid av vikt att kunna få ett klargörande om lagligheten när beslut skall fattas. Framförallt när frågor som laglighet ställs mot politiska ambitioner. I den här frågan har framförts starka invändningar mot lagligheten av bl.a. professor Olle Lundin som skrivet böcker om frågor rörande på vilka områden en kommun kan stödja enskilda. Ceder har själv haft en radiodebatt med professorn om de här frågorna i juli 2013 hör inslaget från Radio Örebro 1 juli 2013.
Vi har inte hört någon som inte vill främja näringslivet inom Lindesbergs kommun, snarare tvärtom. Kommunen är betjänt av ett gott näringslivsklimat med företagare som har en stark tro på framtiden. Så det är nog dags att börja arbeta med den frågan och inte kasta sten på de som vill värna om legitimiteten på beslut som fattas.
De partier som har representanter i fullmäktige som har ett självständigt tänk och inte i alla lägen röstar efter partipiskan behöver inte vara mot näringsliv, utveckling eller arbetstillfällen som Ceder anser.
Eftersom fullmäktige möten är öppen arena för allmänheten så finns goda möjligheter för var och en att själv bilda sig en uppfattning.
Göran Gustavsson
Ordförande i Folkpartiet Liberalerna
Ingrid Åberg
Ordförande i Kristdemokraterna Lindesberg
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!