Julen närmar sig med stormsteg och snart börjar det blir dags att planera årets julgransinköp. Smaken är olika och vilken sorts gran man vill ha varierar, vissa är mer för den traditionellt gröna, svenska granen medan andra satsar på den något mer lyxiga varianten Dansk Kungsgran. Här i Lindesberg kan man välja och vraka mellan sorterna och ända fram till jul finns det chans att köpa sig en gran. – En riktig gran luktar jul, säger Dennis Jonsson.
Innan man vet ordet av så är julen redan här, fort går det och ofta står det en hel del på Att-göra-listan. Bland annat ska den perfekta granen införskaffas. Kanske tar du din yxa och går ut i skogen, väljer och vrakar med omsorg och när du hittat granen med stort G, så hugger du sonika ner den och knallar hem. För dig som föredrar att lätt och smidigt köpa dig årets blivande julgran, så finns det flera ställen att göra det på i Lindesberg. Ett av dessa ställen är ICA Östermalms hos Kalle Eriksson.
– Vi har vanliga gröna granar som är närproducerade, de kommer från närområdet. Om man ska ha en plastgran eller en riktig gran är helt och hållet efter tycke och smak, säger Kalle.
Utanför ICA Östermalms har Kalle ett flertal granar står uppradade, både stora och små, och de har funnits tillgängliga sedan första advent och kommer att fortsätta säljas fram till jul.
– Det är under julveckan som det går allra flest, efter jul reas de ut. Att folk har julgranar utomhus har minskat otroligt mycket, nu har man mer lysen i träd och så vidare, så det har minskat väldigt. Däremot har inomhusgranen fortfarande sin marknad, berättar Kalle.
För den som glömmer bort att köpa gran när man är och handlar, kanske istället passar på när bilen behöver tankas. Som bekant har ju Statoil så mycket mer än bara drivmedel, däribland granar för vinterns julfirande. Någon som har koll på Statoils granar är Dennis Jonsson.
– Vi har vanliga julgranar och så har vi Danska kungsgranar. Den danska kungsgranen är lite finare, ovanpå är den mer silvrig i färgen, de är kortare och lite mindre men tätare och dessutom längre barr, säger Dennis som själv för tillfället föredrar plastgran, fast allra helst ingen gran alls:
– När man har småbarn och katt så är det inget vidare att ha någon gran, men annars vill jag ha en riktig gran, de luktar jul.

Statoils julgransförsäljning drog igång en vecka innan december, och även Dennis
har upplevt att det går flest granar veckan före självaste afton.
– Det uppskattas, kunderna svänger bara förbi och flera har kommit på och sagt ”Just, ja, en gran också”. Granförsäljningen har ökat varje år och i år har vi tagit hem ungefär sjuttio granar, och till jul brukar det vara slut.
Liliane, som just tankat bilen, föredrar den gröna, levande granen som kommer direkt från skogen.
– Det ska vara riktig gran, de luktar ju så gott!
Alla kan tyvärr inte ha samma tur som Lotta på Bråkmakargatan, så glömt nu inte att inhandla årets julgran i tid!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.