Julen närmar sig med stormsteg och snart börjar det blir dags att planera årets julgransinköp. Smaken är olika och vilken sorts gran man vill ha varierar, vissa är mer för den traditionellt gröna, svenska granen medan andra satsar på den något mer lyxiga varianten Dansk Kungsgran. Här i Lindesberg kan man välja och vraka mellan sorterna och ända fram till jul finns det chans att köpa sig en gran. – En riktig gran luktar jul, säger Dennis Jonsson.
Innan man vet ordet av så är julen redan här, fort går det och ofta står det en hel del på Att-göra-listan. Bland annat ska den perfekta granen införskaffas. Kanske tar du din yxa och går ut i skogen, väljer och vrakar med omsorg och när du hittat granen med stort G, så hugger du sonika ner den och knallar hem. För dig som föredrar att lätt och smidigt köpa dig årets blivande julgran, så finns det flera ställen att göra det på i Lindesberg. Ett av dessa ställen är ICA Östermalms hos Kalle Eriksson.
– Vi har vanliga gröna granar som är närproducerade, de kommer från närområdet. Om man ska ha en plastgran eller en riktig gran är helt och hållet efter tycke och smak, säger Kalle.
Utanför ICA Östermalms har Kalle ett flertal granar står uppradade, både stora och små, och de har funnits tillgängliga sedan första advent och kommer att fortsätta säljas fram till jul.
– Det är under julveckan som det går allra flest, efter jul reas de ut. Att folk har julgranar utomhus har minskat otroligt mycket, nu har man mer lysen i träd och så vidare, så det har minskat väldigt. Däremot har inomhusgranen fortfarande sin marknad, berättar Kalle.
För den som glömmer bort att köpa gran när man är och handlar, kanske istället passar på när bilen behöver tankas. Som bekant har ju Statoil så mycket mer än bara drivmedel, däribland granar för vinterns julfirande. Någon som har koll på Statoils granar är Dennis Jonsson.
– Vi har vanliga julgranar och så har vi Danska kungsgranar. Den danska kungsgranen är lite finare, ovanpå är den mer silvrig i färgen, de är kortare och lite mindre men tätare och dessutom längre barr, säger Dennis som själv för tillfället föredrar plastgran, fast allra helst ingen gran alls:
– När man har småbarn och katt så är det inget vidare att ha någon gran, men annars vill jag ha en riktig gran, de luktar jul.
Statoils julgransförsäljning drog igång en vecka innan december, och även Dennis
har upplevt att det går flest granar veckan före självaste afton.
– Det uppskattas, kunderna svänger bara förbi och flera har kommit på och sagt ”Just, ja, en gran också”. Granförsäljningen har ökat varje år och i år har vi tagit hem ungefär sjuttio granar, och till jul brukar det vara slut.
Liliane, som just tankat bilen, föredrar den gröna, levande granen som kommer direkt från skogen.
– Det ska vara riktig gran, de luktar ju så gott!
Alla kan tyvärr inte ha samma tur som Lotta på Bråkmakargatan, så glömt nu inte att inhandla årets julgran i tid!
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.