Polisen har under det senaste halvåret kunnat förhindra ett flertal planerade grova våldsbrott i polisregion Bergslagen. Samtidigt finns det ett fortsatt viktigt arbete att göra framöver tillsammans med andra aktörer för att förhindra nyrekryteringen av unga människor till en kriminell livsstil. Just nu är mer än 20 personer hemmahörande i Bergslagen frihetsberövade i andra regioner, och majoriteten av dessa är under 20 år gamla.
– Om man ser tecken på att någon är på väg in i kriminalitet så är vi otroligt tacksamma om man hör av sig till polisen i ett så tidigt skede som möjligt. Det kan vara skillnaden mellan att leva och att dö, säger regionpolischef Patrick Ungsäter.
Den organiserade brottsligheten rekryterar ungdomar långt ner i tonåren för att utföra grova brott. För polisen innebär detta ett intensivt arbete i den nationella särskilda händelsen Frigg, där flera ärenden gällande synnerligen grova vapen- och narkotikabrott utreds av polisregion Bergslagen. Man ser även att det finns kopplingar till Lindesbergs kommun.
– Dels finns det konkreta kopplingar till sådana som rymmer, och det finns också ärenden där det finns personer som kommer från kommunen. Sedan finns det en annan del, mer allmän, som jag tycker är viktig. Den rekryteringsbas som utgörs av ungdomar, där är det viktiga delar som man behöver tänka på och som händer väldigt snabbt, och där kan kommunen komma ifråga, berättar regionpolischef Patrick Ungsäter.
Rekryteringen av ungdomar sker på flera olika sätt, både fysiskt men också på nätet, där ungdomar både lockas och hotas till att begå grova brott.
– Det kan vara personer som rekryterar, men det kan också vara via sociala medier, där man lägger ut uppdrag och lockar med pengar eller hotar på olika sätt. Det finns exempel där man har skickat bilder och annat som har skrämt upp de potentiella utförarna, där man känner sig tvingad att göra det, berättar Ungsäter.
Flera grova våldsbrott har dock framgångsrikt kunnat förhindras under året, bland annat med hjälp av den nya lagstiftningen, som innebär att polisen kan använda hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och hemlig dataavläsning mot personer som kan antas vara på väg att begå grova brott.
– Vi gör precis allt vi kan för att förebygga grova brott, vi vill inte att någon ska utsättas för det. Den nya lagstiftningen gör att vi på ett helt annat sätt får möjlighet att jobba förebyggande, vi får insyn i vilka som begår brott och hur, och vi kan konstatera att det är en förändring i att det är fler unga som blir rekryterade och begår brott, men även betydligt fler kvinnor än förut. Av de cirka 10 000 personer som vi bedömer nationellt ingå i kriminella grupperingar är 500 kvinnor. Av dessa har ungefär 100 en ledande eller nyckelfunktion, berättar Ungsäter.
Har den organiserade brottsligheten i polisregion Bergslagen kopplingar till de gängkonflikter som ses i bland annat Stockholmsområdet just nu?
– Ja, det skulle jag säga. Vi ser att många av de här ärendena har en nationell koppling, bland annat att gärningsmännen rekryteras från Bergslagen. Vi har just nu mer än 20 personer som sitter häktade, anhållna eller gripna som kommer från Bergslagen. De flesta av dessa är under 20 år, och den yngsta som har förekommit i ett av våra ärenden var 11 år, säger Patrick Ungsäter.
Polisen vill även uppmana vårdnadshavare och föräldrar, men också skola och socialtjänst att vara observant på ungdomarna, och att snabbt höra av sig om man ser tecken på att någon är på väg in i kriminalitet.
– Vi jobbar intensivt med grova brott och är just nu lyckosamma, vi har avstyrt ungefär sex ärenden avseende både mord och mordbränder. Men vi behöver allmänhetens hjälp, framförallt att man är observant när det gäller ungdomar, att se tecken på att de är på väg in i kriminalitet. Det kan vara att man har beteendeförändringar, börjar dölja saker eller ljuga, umgås med äldre, kommer hem med nya kläder, nya telefoner eller andra dyra attribut, eller att man faktiskt börjar använda två mobiler. Om man ser tecken på att någon är på väg in i kriminalitet så är vi otroligt tacksamma om man hör av sig till polisen i ett så tidigt skede som möjligt. Det kan vara skillnaden mellan att leva och att dö, avslutar Patrick Ungsäter.