Det vackra med sommaren

Så här på sommaren, mitt i sol och bad, slås jag av den känsla som idrottaren alltid får mellan säsongerna. Som tur är så spelar jag inte längre och slipper därmed det tunga slitet under säsongens gång. Som åskådare har man det bättre då man bara kan sätta sig ner och njuta av spelet och slipper alla känslor som hård träning innebär.

Som spelare slås man alltid, någon gång i slutet av februari, av en undran. När man för den femhundraelfte gången för säsongen kliver in i den där svettluktande idrottshallen efter att knappt ha hunnit slänga i sig en macka innan träningen så blir man slagen av tanken. Likt en Mike Tyson-smäll rakt i diafragman kommer den, ”varför gör jag det här?”. Oturlig nog så slår Mike Tyson ganska hårt och så gör även denna tvekan om varför man lägger ner så pass mycket tid på något som på många sätt och vis kan liknas med barndomen.

Först föds man och kommer staplandes in i världen efter att ha legat i dvala under en lång och behaglig sommar. Man har inte rört en boll på vad som känns som en evighet och fötterna lyder en knappt. Varje försök på att gå är förgäves och mestadels ligger man bara ner och gråter för att ingenting fungerar som det ska. Ändå finns där en enorm vilja. En vilja att komma framåt och att upptäcka. Det finns en känsla som säger att det är något på gång här. Man träffar sina lagkamrater, sin familj, dem som ska leda en under den tid som ligger framför. Vissa tycker man om mer och vissa mindre men det är bara att finna sig i situationen, man kommer ju trots allt spendera all sin tid med dem.

Sedan är det dags att börja skolan och barndomens finaste år. Första matchen ska spelas och man stöter på motståndarna. Vissa känns som om de har noll koll på livet och vissa tycker man redan borde gå i tvåan. Nu är det dock dags att sätta sin färdigheter på prov. Nu har man lärt sig gå, lärt sig hoppa, fått någorlunda kontroll på den bagger som ska ligga till grund för allt.

Höstsäsongen rullar på likt låg- och mellanstadiet och allt flyter på ganska bra. Vissa matcher är bättre än andra men allt som allt så är det en fröjd med volleyboll. Visst har man problem ibland med ett anfall som inte håller eller en lärare som man inte tycker något vidare om men det spelar inte så stor roll för resultaten är inte så galet viktiga. Man förstår snabbt att det inte är nu det gäller och man får konstant höra att det är senare i livet som man faktiskt behöver prestera.

Sedan kommer puberteten lika otippat som Voldemorts återfödelse i Harry Potter 4. För vissa är det en bra tid, en tid fylld av upptäckande och magpirr, medan det för andra bara handlar om finnar, nyfunnen mensvärk och målbrott. Helt plötsligt ställer man blocket fel varje gång, mottagningen är lika ostabil som Greklands finanspolitik och tajmingen lika frånvarande som Jan Björklunds humor. Slutspelet är för vissa det vackraste som finns och för andra den tyngsta tiden på året. Som tur är så blir slutspelet oftast kort för dem som inte presterar, tillskillnad från puberteten som blir lika lång för alla.

I den fruktansvärda sitsen så är det inte konstigt att man frågar sig ”vad håller jag på med?”. Allt man vill är att säsongen ska vara över så att man kan få lägga sporten bakom sig och återfå ett normalt liv igen. Men sedan är man tillbaka på sommaren och allt är frid och hoppet kryper sig åter tillbaka. Som när man äntligen tagit körkort, examen och skaffat bostad så inser att ungdomen var den bästa tiden i ens liv. Då känner man pirret i magen, pirret som säger att man vill tillbaka. Samma pirr som när Neo duckar för kulorna, som när Froda förstör ringen och som när Simba återvänder till lejonklippan. Man längtar med hela sitt hjärta till kommande säsong och cirkeln påbörjas på nytt.

Publicerad 21 juli 2015 klockan 11:40

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning ...

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att ...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären
Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom ...
9 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri säsongspremiär på travet
Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition...
7 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista hemmamatchen väntar för LIF
På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF är garanterade en plats i...
9 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Libo Cup blev en succé
Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo att spela sig...
8 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-07-07 13:30