Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda delar av sin budget för 2023. Det man främst flaggade för var de satsningar som man kommer att genomföra på förebyggande åtgärder. Man talade även om den dialog som inletts kring att eventuellt införa slumpvisa drogtester och att använda sig av narkotikahund på Lindeskolan i Lindesberg.
– Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjligheten att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger, förklarar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
Av de många satsningar som man planerar att göra under 2023 så presenterade man på måndagen några av de viktigaste delarna i budgeten. Bland annat kommer man satsa 3,4 miljoner kronor på arbete över förvaltningsgränserna för att hitta lösningar som ska ge en mer hållbar kommun. Man kommer även att göra en stor satsning på förebyggande åtgärder mot användning av droger.
– Det handlar om att gå in tidigare med insatser för att få barn och ungdomar att välja en annan väg för att inte bli kund hos kriminalvården. Exempelvis säger man att ett barn mellan 0-18 år idag kostar 3 miljoner kronor för att få till en god samhällsmedborgare, kunde vi höja det till 4 miljoner kronor så kunde vi fånga upp fler. De vi missar har under samma period kostat 30 miljoner, så kan man ge tidiga insatser finns det pengar att spara längre fram i livet för samhället, förklarar vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Magnus Storm.
Användning av droger kan också komma att drabba andra – inte bara den som själv tar drogerna. Detta menar Kristine Andersson.
– Tyvärr har vi nåtts av informationen om att det finns en ökad narkotikaanvändning, så vi tänker jobba hårt med att få en drogfri skola, säger hon och fortsätter:
– Just nu används lustgas bland annat, som är riktigt otäckt. Man har hittat många ampuller på skolorna – även på Lindeskolan. Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjlighet att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger. Vi har fordonsprogram och byggprogram där man använder tunga maskiner, vilket blir svårt att göra om du är drogpåverkad. Det blir väldigt osäkert både för dig själv och din omgivning, konstaterar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Kristine förklarar att man även haft stora problem med droger på Tullängsgymnasiet i Örebro för några år sedan där man då valde att använda sig av slumpmässiga sök efter narkotika av polishundar några gånger om året för att få bukt med problemen. Detta för att minska möjligheten till försäljning av droger på skolan, vilket man lyckats bra med.
– Det tror jag skulle vara bra för både elever som går där och även för föräldrar som har sina barn där. De flesta av oss föräldrar är nog lite oroliga över att våra barn ska hamna i drogberoende. Vi vill gå den vägen om det skulle behövas för att bli en helt drogfri skola, förklarar Magnus.
Att oskyldiga elever skulle uppleva drogtesterna och narkotikahund på skolan som olustigt ser inte Kristine som troligt.
– Är man oskyldig så har man ingenting att oroa sig för. Hunden ger ju ingen indikation på ditt skåp om du inte har droger i det. Sedan gäller det naturligtvis att koppla på sociala insatser till de som man fångar upp och har nyttjat droger så man följer upp och ger stöd, det handlar ju om att hjälpa eleverna. Man kan förhindra mycket mänskligt lidande genom förebyggande åtgärder, det handlar inte bara om ekonomi, förklarar hon.
En annan satsning i budgeten handlar om att stärka upp kring barn och föräldraskap. Under de tre senaste åren har det gjorts en satsning på högstadieskolorna i Storå och Frövi, där man haft hjälp av socialpedagoger för att fånga upp elever med skolfrånvaro. Där jobbar man med barnet inte bara i skolan utan även med det sociala runtomkring för att stötta, som ett led i bättre måluppfyllelse men också för att barn ska få rätt stöd tidigt istället för att det blir familjehemsplaceringar. För att kunna göra insatserna permanenta har man nu budgeterat 1,5 miljoner kronor, och man tittar även på möjligheten att införa detta på Lindbackaskolan i Lindesberg.
– Det är en form av tidig insats och det har visats att det ger goda resultat. Det är en bra satsning vi gör, konstaterar Magnus.
– Ja, dels har måluppfyllelsen med närvaro i skolan ökat, det har vi sett direkt kopplat till att man införde socialpedagogerna. Sedan har det även förhindrats placeringar av barn för att man har kunnat få in mer stöd från socialförvaltningen, förklarar Kristine.
I budgeten finns även en satsning på 1,5 miljoner kronor för att kunna få en mer flexibel barnomsorg. Idag kan man ha sitt barn på förskola från 06.00 till 18.00 samt nattomsorg i Lindesberg och Frövi, men det finns ett glapp för de som exempelvis börjar arbeta 05.45 på morgonen.
– Då finns det ingenstans att lämna barnet, här måste vi börja anpassa tiderna. Omvärlden har förändrats, det är helt andra arbetstider idag, avslutar Kristine.