Tommy Allström har tagit sig an sitt största projekt någonsin. Foto: Jennie Einarsson

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB – Tommy Allström Byggproduktion – blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan även rikstäckande. Med stora logistikfastigheter har man tagit sig an en ny marknad under de senaste åren och omsätter idag otroliga 1,7 miljarder kronor om året.
– Jag är nog inte den som är rädd för att ta lite risker här och var, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, säger Tommy Allström.

Det var efter att TAB landat ett jättekontrakt med Elektroskandia 2015 som de riktigt stora byggprojekten började rulla in. Tommy själv beskriver det som en dörröppnare till ett nytt segment inom byggbranchen – logistikfastigheter.

– Det var den första riktigt stora byggnaden vi gjorde, sedan dess har det rullat på och spridit sig att vi utför mycket stora projekt, med hög kvalitet och med korta produktionstider, så nu får vi förfrågningar i en jämn ström. Vi bygger det mesta, men det är främst logistikfastigheter som vi ägnar oss åt idag. Det har egentligen inte varit vår målsättning, men med de referensprojekt vi har och den erfarenhet vi skaffat oss så har det blivit så och det har fungerat väldigt bra för vår del, menar Tommy.

De senaste åren har man uppfört en mängd gigantiska fastigheter, främst i Mellansverige. Några av de senaste projekten som TAB jobbat med är:

DSV´s logistikanläggning i Helsingborg- 30.000 kvm, färdigställt 2024
Hällefors badhus – 3 700 kvm, färdigställt 2023
Utbyggnad av Atria (Lithells Sköllersta) 10.000 kvm, färdigställt 2023
Utbyggnad av Lykos lager i Vansbro – 23 500 kvm, färdigställt 2023
Coops varuterminal i Eskilstuna – 110 000 kvm (En av Sveriges största terminaler för livsmedel) Färdigställt 2022
DSV’s logistikanläggning i Rosersberg – 82.000 kvm, färdigställt 2022

Idag har TAB flera större projekt igång – däribland det största någonsin. Det handlar om 185 000 kvm varulager i Landskrona åt fraktbolaget DSV Logistic till ett värde av närmare två miljarder kronor.

– Nu bygger vi i hela Sverige, från Skellefteå i norr där vi uppför en fabriksutbyggnad till Landskrona i söder där vi håller på och slutför vårt största projekt hittills, berättar Tommy.

Trots en väldigt tuff tid för företag inom byggsektorn som drabbats hårt av den höga inflationen och stigande räntorna har beläggningen inte minskat för TAB. Senaste åren har omsättningen ökat kraftigt, i det senaste bokslutet landade omsättningen på 1,7 miljarder kronor och målsättningen för detta år är ännu högre.

– Förhoppningsvis så ökar vi omsättningen detta år också. Målsättningen har varit 2 miljarder kronor, nu kommer vi  inte att nå dit i år tyvärr på grund av att starten på några projekt skjutits fram men vi siktar ändå på en ökning. Vi har haft tur och väldigt duktiga medarbetare så det har flutit på bra för oss. Sedan är jag nog inte den som är rädd för att ta lite risker, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, förklarar Tommy.

Vem som tar över rollen efter Tommy är ännu inte klart. Foto: Jennie Einarsson

Tommy Allström som har sina rötter i Storå har varit trakten trogen under sina verksamma år. Efter att ha avslutat sin utbildning på bygg- och anläggningsprogrammet på Lindeskolan i Lindesberg 1980, gav han sig ut i byggbranschen. I April hade det gått 26 år sedan han startade TAB som nu är ett av de 25 största byggbolagen i Sverige. En del i av att företaget blivit så framgångsrikt har Tommy en egen teori om.

– Det är väldigt roligt att det finns så många byggbolag här i Lindesberg, och så stora dessutom. Jag tror att det är konkurrensen och att man sporras av varandra som har gjort att det är så pass många som är duktiga på att bygga här i området. Sedan har Lindesberg en tradition av byggande också historiskt sett, vi har haft stora lokala byggfirmor som Birger Jansson, Gustavsson & Eriksson och även NCC som var stora här förr. Skulle man göra en jämförelse med andra städer i samma storlek så är nog detta unikt.

Efter många verksamma år närmar sig Tommy nu en tidpunkt i livet där det är dags att dra ner på tempot och lämna över ansvaret för företaget i nya händer.

– Så länge jag tycker att det är roligt så kommer jag hålla igång, men jag har sagt lite skämtsamt att när jag blir 65 år ska jag gå ner på heltid, säger Tommy och fortsätter:

– Man får trappa ner successivt, jag tror inte det är inte hälsosamt att tvärsluta. Det får inte bli så att ICA-besöket blir dagens happening, jag behöver ha något mer att sysselsätta mig med. Sedan har det här också blivit en livsstil, så jag kommer nog säkert komma in här och störa de andra och vara i vägen, skrattar Tommy.

Vem som kommer axla manteln efter Tommy är fortfarande oklart dock.

– Det är inget vi diskuterat ännu, men helt klart börjar det bli dags att fundera i dom banorna, avslutar Tommy.

Publicerad 10 juni 2024 klockan 14:43

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lars-Åke ”Pinnen” Johansson tillsammans med nye ägaren Rickard Bädicker. Foto: Camilla Lagerman

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ägare från den 28 juni är Rickard Bädicker från Kumla, en maskiningenjör som brinner för bowling.
– Jag är ganska stolt över att ha blivit en ”Cobring”, skrattar Rickard.

11 juni 2024 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning

Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till ...

Två generationer ICA-handlare: Kent Söderström och mamma Berit Söderström. Foto: Jennie Einarsson

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år

Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ordentligt kalas. Butiksbakad jordgubbstårta dukades fram och stämningen var på topp när gamla och nya kunder samlades för att delta i festligheterna.

31 maj 2024 klockan 14:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Den gamla Kristinaskolan står nu färdig för sina första hyresgäster. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya hyresgästerna hämta sina nycklar, och dagen efter är byggnaden redo för inflyttning. LindeNytt fick en rundtur i de nybyggda lägenheterna, med sina enorma fönster och fantastiska utsikt.
– Det är jätteroligt att det är färdigt, men det känns samtidigt lite konstigt, säger Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter.

30 maj 2024 klockan 09:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan
Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till ...
24 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”
Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet. - Jag har...
16 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare
Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man ...
16 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Feelgood-bandet 2 Blyga Läppar blir dragplåster under den första upplagan av Lindesberg Stadsfest. Foto: Pressbild

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rejält. Bakom initiativet står krögarduon Oliver Lindberg och Daniel Ekström samt bröderna Mats och Johan Eriksson på JME Music som nu har slagit sina kreativa huvuden ihop för att skapa en stadsfest värd namnet.
– Det ska vara något som får hela stan att leva, förklarar Oliver.

9 maj 2024 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Både stora och små maskiner visades upp. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare under onsdagen. Flera leverantörer visade upp sina produktnyheter samtidigt som man kunde utmana proffsen från Örebro Hockey i speedshooting.

8 maj 2024 klockan 17:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort ...

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna g...

Ingemar Engstrand visade upp fotot på det numera beryktade handslaget, som många ifrågasatte under kvällen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

27 mars 2024 klockan 23:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett ...
21 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-03-05

2024-03-05

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-27

2024-02-21

2024-06-13 07:56