Strax efter att man passerat genom Storå ser man från riksvägen stora skyltar som signalerar om självplock av hallon. Om då nyfikenheten väcks och man svänger av, så når man fram till Brunstorp och en gård med långa rader hallonbuskar, jordgubbsplantor i massor, stora växthus och grönsaker som aldrig hört talas om kemikalier och besprutning. Här huserar Martin Möller och Madeleine Lindqvist, och de driver Storå Bär & Grönsaker.
Just för stunden är Martin Möller själv i den lilla butiken där det säljs ekologiska grönsaker av alla dess slag. Genom öppningen i byggnaden kan man se långa rader med hallonbuskar skymta. Odlingen och gården bedriver Martin tillsammans med Madeleine Lindqvist, och paret är nu inne på sin nionde säsong.
– Vi båda har trädgårdsutbildning i grunden som vi sedan har byggt på med kurser. Jag har odlat de senaste 40 åren och med försäljning, så jag kunnat försörja mig på det, har jag gjort sedan 23 år tillbaka. När jag träffade Madeleine blev det ett bättre boende med större egna ytor, innan arrenderade jag bara. Madeleine har också hållit på med odling innan, berättar Martin och hjälper en kund att väga rödlök, solmogna tomater, krispig sallad och två knallgröna, stora paprikor.
På ungefär fyra hektar odlar man olika sorters bär, vilket Storå Bär & Grönsakers största bit i verksamheten.
– Vi har hallon, jordgubbar, och lite svartvinbär och krusbär. Jordgubbsplockningen är det största, men hallonen är också väldigt populärt. Vi har två växthus också på 800 kvadrat, där vi odlar sådant som tomater, gurka paprika, sådant som bara går att odla i växthus.
– Det blir bra grönsaker, vi har en väldigt mineralrik jord! Vanligtvis brukar man inte odla i sådan här lerjord, det är väldigt tungt att jobba med, men de blir riktigt god smak, säger Martin.
På gården tar man emot WWOF:are, World Wide Opportunities on Organic Farms, vilket är volontärer från hela världen som vill komma ut på ekologiska gårdar för att få erfarenhet av hur det är att bedriva en ekologisk gård. På plats hjälper de Martin och Madeleine och lönen i utbyte hålls de med mat och husrum.
Martin och Madeleine har också hjälp av Sven-Olof Emet, deras ”maskinängel” som Martin kallar honom.
– Jag räddar alla gamla maskiner, intygar Sven-Olof och ler.
Även under vinterhalvåret ser paret till att hålla sig sysselsatta. Madeleine är intresserad av textiler och syr kläder och dylikt i hampa. Martin målar bland annat tavlor, och den konstnärliga ådran har han haft sedan födseln.
– Hela släkten målade, så måleri är jag uppväxt med förklarar han och fortsätter:
– Jag målar oftast landskap och figurer, mycket är från Öland där jag varit mycket på somrarna.
Ett par kommer in från hallonodlingen med varsin liten hink, någon annan fyller sin plastpåse med tomater.
– Vi har haft en väldig tillökning de senaste åren, och de senaste 10 åren har det ökat på med ekologiskt, säger Martin.
– Vi har att göra hela dagarna, men det är jätteroligt!, avslutar Madeleine.
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock fått arrangörerna, Bergslagens IF, att tänka om i planeringen.
– Eftersom det ska regna hela fredagen har vi bestämt att flytta Trollrallyt till lördagen den 7 juni istället, förklarar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, med en gratis klippning inför den stora dagen.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.