Som inledning på kvällens kommunfullmäktige fick Lindeskolans ”Skola utan gränser” en stund att presentera vad de gör samt visa en film från projektets huvudpunkt; resan till Auschwitz, Polen.
En punkt som stack ut lite extra under kvällens fullmäktige var när Lillemor Bodman, projektansvarig, och Nafih Mawlod, projektledare, fick chans att tillsammans med elever från Lindeskolan kliva fram och redovisa projektet ”Skola utan gränser”.
Det här projektet har hunnit fylla 15 år och intresserade elever från olika program väljs ut. Man träffas ett knappt tiotal gånger under året där man tillsammans gör olika saker, såsom lagar mat, leker, lyssnar på en föreläsning eller beger sig iväg på studiebesök. Den stora händelsen är femdagarsresan till Auschwitz i Polen där man på nära hålla får lära sig mer om förintelsen.
– Det här är ett integration- och värdegrundsprojekt, vi tror på möten människor emellan, säger Lillemor och fortsätter:
– Vi pratar mycket om fördomar och vad det kan leda till, och att då åka till Auschwitz är att ta fram det värsta exemplet.
De fyra eleverna från gymnasieskolan som är med får delge fullsatt lokal sina tankar och upplevelser om ”Skola utan gränser”.
– Gladast är jag att fick träffa alla de här personerna som var med i Skola utan gränser. Vi har samarbetat och gjort jättemycket tillsammans, vi har både skrattat och gråtit, säger Agnes Gintavainyte med ett stort leende.
– Det här har gett mig jättemycket, vi åkte till Polen och där fick man en helt annan känsla när man såg allt som hänt, berättar Silva Atoyan.
Robert Andersson figurerade som ungdomsledare och har därigenom också fått möjligheten att gå Svenska kommittén mot antisemitisms, SKMA, utbildning i Stockholm, vilket han verkligen kom att uppskatta.
– Det här har gett mig ett personligt engagemang. Och nu har jag fått förmånen att bli inbjuden till en väldigt fin konferens som de anordnar, så man bildar ett väldigt stort kontaktnät, förklarar Robert.
Edla Eriksson berättar med entusiasm om sina känslor för ”Skola utan gränser”:
– Det är en del av gemenskapen, det hjälper en att vara stark om någon gör fel. Jag upplever att det har blivit bättre stämning, det har visat sig i klassen och jag tycker sedan att det har börjat sprida sig över hela skolan. Jag tror att det här är väldigt viktigt!

Liksom Robert har tidigare elever också valt att visa stort engagemang, något som bottnar i ”Skola utan gränser”.
– Många före detta elever har fortsatt att engagera sig, det har gett ringar på vattnet som vi aldrig kunnat ana, säger Lillemor som hoppas att det här viktiga projektet får fortgå och att man väljer att investera i det även i framtiden.
För att kunna genomföra det här projektet behövs 320 000 kronor, det första året går det år 100 000, och året därpå 220 000. Förutom att kommunen bekostar större delar av projektet, söker man även sponsorer samt så betalar deltagarna en mindre summa ur egen plånbok.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.