Som inledning på kvällens kommunfullmäktige fick Lindeskolans ”Skola utan gränser” en stund att presentera vad de gör samt visa en film från projektets huvudpunkt; resan till Auschwitz, Polen.
En punkt som stack ut lite extra under kvällens fullmäktige var när Lillemor Bodman, projektansvarig, och Nafih Mawlod, projektledare, fick chans att tillsammans med elever från Lindeskolan kliva fram och redovisa projektet ”Skola utan gränser”.
Det här projektet har hunnit fylla 15 år och intresserade elever från olika program väljs ut. Man träffas ett knappt tiotal gånger under året där man tillsammans gör olika saker, såsom lagar mat, leker, lyssnar på en föreläsning eller beger sig iväg på studiebesök. Den stora händelsen är femdagarsresan till Auschwitz i Polen där man på nära hålla får lära sig mer om förintelsen.
– Det här är ett integration- och värdegrundsprojekt, vi tror på möten människor emellan, säger Lillemor och fortsätter:
– Vi pratar mycket om fördomar och vad det kan leda till, och att då åka till Auschwitz är att ta fram det värsta exemplet.
De fyra eleverna från gymnasieskolan som är med får delge fullsatt lokal sina tankar och upplevelser om ”Skola utan gränser”.
– Gladast är jag att fick träffa alla de här personerna som var med i Skola utan gränser. Vi har samarbetat och gjort jättemycket tillsammans, vi har både skrattat och gråtit, säger Agnes Gintavainyte med ett stort leende.
– Det här har gett mig jättemycket, vi åkte till Polen och där fick man en helt annan känsla när man såg allt som hänt, berättar Silva Atoyan.
Robert Andersson figurerade som ungdomsledare och har därigenom också fått möjligheten att gå Svenska kommittén mot antisemitisms, SKMA, utbildning i Stockholm, vilket han verkligen kom att uppskatta.
– Det här har gett mig ett personligt engagemang. Och nu har jag fått förmånen att bli inbjuden till en väldigt fin konferens som de anordnar, så man bildar ett väldigt stort kontaktnät, förklarar Robert.
Edla Eriksson berättar med entusiasm om sina känslor för ”Skola utan gränser”:
– Det är en del av gemenskapen, det hjälper en att vara stark om någon gör fel. Jag upplever att det har blivit bättre stämning, det har visat sig i klassen och jag tycker sedan att det har börjat sprida sig över hela skolan. Jag tror att det här är väldigt viktigt!
Liksom Robert har tidigare elever också valt att visa stort engagemang, något som bottnar i ”Skola utan gränser”.
– Många före detta elever har fortsatt att engagera sig, det har gett ringar på vattnet som vi aldrig kunnat ana, säger Lillemor som hoppas att det här viktiga projektet får fortgå och att man väljer att investera i det även i framtiden.
För att kunna genomföra det här projektet behövs 320 000 kronor, det första året går det år 100 000, och året därpå 220 000. Förutom att kommunen bekostar större delar av projektet, söker man även sponsorer samt så betalar deltagarna en mindre summa ur egen plånbok.