Lindeskolan har 50 år bakom sig. Nina Droudi och Amalia Öhmar har säkert minsta lika många aktiva år framför sig. Nästa år tar de studenten.
– Det är en bra utbildning med bra lärare, säger de. Men man skulle blanda litet mer, så att man träffar andra elever också än bara dem i samma program, tycker de.
Nina Droudi och Amalia Öhmar har ett läsår kvar, när Lindeskolan firar 50 år i september. De är båda med i styrelsen för elevkåren och berättar att vid höstterminsstarten ska en elev från varje klass samlas för att planera hur de ska fira jubileet. Alla klasser, alla elever ska vara med i firandet.
Båda två säger att utbildningen är bra med unga lärare som hänger med i utvecklingen. De tycker det är praktiskt att ha gymnasiet i Lindesberg så att de kunnat bo kvar hemma. Det är en bra skola, men det finns saker som de skulle vilja ändra på. Nina Droudi tycker att lektioner kan läggas i olika hus, så att eleverna får chans att träffa fler som går på skolan och inte som nu bara dem som går samma program i samma hus. Amalia har varit på studiebesök på det nya Möckeln-gymnasiet i Karlskoga, där alla finns i samma hus. Hon tycker att det borde bli bättre tillgång på datorer och berättar att de i hennes klass saknar personliga datorer, utan de får gå till ett särskilt datorrum.
– Vi behöver ju personliga datorer lika mycket som andra. Vi skriver, söker och googlar – går in på vårdguiden 1177, säger Amalia Öhmar som har ett läsår kvar på Vård- och Omsorgsprogrammet och av det val hon har mellan äldres hälsa och akut vård, så blev det akut vård.
– Jag har alltid vetat att det är det här jag vill göra – att ta hand om människor och jag valde akutsjukvård, för att det är ett arbete med variation. Drömmen är att köra ambulans – att bli ambulanssjukvårdare, säger hon och berättar att hon troligen söker sig till Masugnen för en utbildning till skötare inom psykiatrin – kunskaper som hon kommer att ha nytta av också inom akutsjukvården.
Nina Droudi går Ekonomiprogrammet och har riktat in sig på juridik och tänker flytta från Lindesberg för att plugga vidare. Hon har varit på studiebesök på Örebro Universitet och fått information om den juridiska utbildningen där.
– Jag har alltid varit intresserad av att läsa om brott i tidningarna, men jag är osäker på vilken inriktning jag ska välja så småningom, säger hon. Jag vill flytta från Lindesberg, men sedan flytta tillbaka.
Hon går en populär utbildning med full klass på 30 elever och den här populariteten har stått sig länge. För Amalia Öhmar och hennes klasskamrater på Vård -och Omsorgsprogrammet (VO) har det varit annorlunda.
– Vi är 23 i klassen och andra klasser har haft runt 20. Klasserna har blivit större och VO-programmet har fått ett bra rykte, säger hon. De hjälper en med praktikplats och man får jobb efter utbildningen. Jag har inte kunnat välja bättre.
Båda säger att studierna är krävande. Amalia Öhmar säger att de som tror att det är lätt och att man bara kan ”glida igenom” VO-programmet tar miste – det är tufft att lära sig alla medicinska termer. Nina Droudi berättar att det är hårt pluggande för henne med, men båda säger att det är nödvändigt annars blir det ännu svårare senare.
I den jubileums-skrift som kommer ut när Lindeskolan firar 50 år i höst skriver Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S) att det finns mycket att vara stolt över och att skolan är på rätt väg. Hon blickar också framåt och så här inleder hon sin artikel:
”Om 50 år kommer Lindeskolan vara en skola dit andra gymnasieskolor åker på studiebesök för att se vad hemligheten är bakom de fantastiska resultaten. Lindeskolans elever är vida kända för sina goda studieresultat, framåtsyftande och kreativa idéer och sin handlingskraft. Under sin tid på Lindeskolan har de fostrats till goda samhällsmedborgare som kraftigt bidrar till att sätta Bergslagen och Sverige på kartan.”
00-talet utanför Lindeskolan
Hösten 2003 demonstrerade runt 2000 personer mot planerna på nedskärningar på Lindesbergs Lasarett. 18 520 namn på protestlistor överlämnades och planerna stoppades. Tingsrätten i Lindesberg lades ner 2004. Folkets Hus-föreningen i Lindesberg gick i konkurs och Samuel Karlssons Fastigheter AB tog över. 2006 såldes AssiDomän Frövifors kartongbruk till Korsnäs.
Terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 kommer att prägla stora delar av decenniet. I USA inleds ”kriget mot terrorismen”. Utrikesminister Anna Lindh mördas och den tsunami som sköljer in över Sydostasien dödar 300.000 människor – många svenskar.