Bilveteranen Bernt Eriksson i en veteranbil. Närmare bestämt en T-Ford från 1923.

En riktig bilveteran

Hugo Eriksson köpte sin första bil 1948. Ett par år senare hade bilintresset gjort honom till bilhandlare. I dag driver sönerna Bernt och Börje Eriksson företaget i Storå vidare. Det som började hemma i trädgården är i dag en bilhall på 2500 kvadratmeter, och kunderna, de kommer från hela Sverige.

– Farsgubben började med företaget hemma i trädgården. Kontoret var i källaren, berättar Bernt Eriksson.
Äppelträd kapades och singel lades ut på gräsmattan. Familjens trädgård blev en öppen bilhall med plats för ett 50-tal bilar.
– Man vänjer sig vid allt. Alltid mycket bilar och alltid mycket folk hemma, säger Bernt på frågan hur det var att växa upp som son till en bilhandlare.


I början av 70-talet började Bernt i företaget sedan fadern blivit sjuk.
– Han blev sjuk när jag gjorde lumpen. Jag hann med lite studier innan jag gick in i företaget, berättar Bernt.
Fem år senare började även brodern Börje, som blev ägare av företaget tillsammans med Bernt.
Verksamheten växte snabbt under 70-talet och 1976 såldes omkring 600 bilar från familjens trädgård. 1978 byggdes den nuvarande hallen i Storå och 1995 gjordes en tillbyggnation.


Många tyckte att det var lite märkligt att de valda att satsa i Storå.
– För många ligger vi kanske en bit ifrån, men som vi brukar säga: åk några mil för en bra bil.


Företagets devis finns som väggmålning inne i bilhallen.

Kunder från hela Sverige
Devisen har fått rätt. Många åker gärna några extra mil för att ta sig till Hugo Erikssons Bil. Med de möjligheter som internet ger är det något ensliga läget heller inget problem. En dag i höstas sålde man exempelvis bilar till kunder på Gotland, i Stockholm, Göteborg och Mora. Det är inte varje dag som spridningen är så stor, men kunder från mer avlägsna delar av landet är inte ovanliga.


– Vi ser det inte alls som en nackdel att ligga i Storå, snarare en fördel. Man vet att folk som kommer hit i regel är intresserade och de vet på ett ungefär vad de letar efter, säger Bernt, som alltså är född och uppvuxen i Storå. I dag bor han i Lindesberg, medan Börje bor kvar på orten.


Hugo Erikssons Bil har som bäst haft en omsättning på cirka 110 miljoner. I dag ligger man någonstans mellan 85-90 miljoner.
– Konjunkturen just nu pekar inte uppåt men det gäller att jobba på ändå, säger Bernt.
Nyss fyllda 65 finns inga planer på att sluta.
– Jag tycker fortfarande att det är roligt att jobba så jag fortsätter i alla fall ett par år till. Brorsan är bara 55 så han kan köra på längre, säger Bernt.


Under intervjun hörs ett borrande ljud. Bernt berättar att det är Storå Rör som är på plats för att ordna bergvärme. En investering för att slippa oljan.Tre ben att stå på
Hugo Erikssons Bil har 18 anställda fördelande på försäljning, verkstad, kundservice och administration. Många har i likhet med Bernt och Börje jobbat i företaget väldigt länge.
– De flesta var väldigt unga när de började och under årens lopp är det väldigt få som slutat. När någon slutar är det oftast av anledningen att de blir pensionärer, konstaterar Bernt.


Företaget är återförsäljare för Nissan, Subaru och Mazda.
– När vi startade var det ganska ovanligt att sälja flera märken samtidigt. Nu är det förstås vanligare och jag brukar se det som att vi har tre ben att stå på. Med tre märken finns många modeller att välja bland, säger Bernt.


Vissa modeller går riktigt bra till företag och andra till privatpersoner.
– Nissan Qashqai är den bil som säljer bäst nu. Den är hög vilket gör att den är lätt att ta sig i och ut och den finns som fyrhjulsdriven. Den har en ovanligt bred kundkrets, säger Bernt.
Själv kör han både Nissan och Subaru. En Subaru Outback i tjänsten.
– Om jag inte tycker om bilen så är det svårt att sälja. Man måste tro på det man säljer.


”Vill inte hänga som en ryggsäck”
Hur beter man sig då som säljare mot en kund?
– Ja, det är en konst att sälja. Man vill inte hänga som en ryggsäck på kunden men ändå hjälpa och guida. Din trygghet – vår framtid, brukar vi skriva i vår marknadsföring. Vi har ett bra rykte och det gör att man får sälja. Men det gäller också att vara rädd om det och ta väl hand om varje kund, både före och efter köp.


Vad har varit den största förändringen genom åren?
– Det är att bilarna har blivit bättre. Säkrare, framför allt och även miljövänliga. Framledes tror jag på elbilar och hybrider. I dag kommer man 17 mil på ett fulladdat batteri. Kan de höja kapaciteten tror jag att elbilsförsäljningen kommer att ta fart. Många vill kunna åka riktigt långt.


I den del av bilhallen där de begagnade bilarna står uppställda finns också en avdelning med riktigt gamla bilar. Men de är i så fint skick att man knappt kan tro att vissa är så gamla som från 1920-talet.
– Känn här, så här luktar äkta engelsk bil, säger Bernt och låter mig sticka in näsan i den läderklädda bilen.
Han talar varmt om varje exempelar och trots att han hävdar att veteranbilsintresset inte är så stort så avslöjas han av den där gnistan i blicken. Jag förstår att jag inte bara fått se nya bilar, begagnade bilar och veteranbilar i dag. Jag har också fått träffa en riktig bilveteran.

Publicerad 21 februari 2013 klockan 08:06

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Simon Westerholm, Juvan Zaki och Mirlinda Isufi står redo att ta emot beställningar. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 100 portioner julmat till behövande

Under onsdag och torsdag står personalen på Grillköket i Lindesberg redo att dela ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av god mat och lite extra uppmuntran under högtiden. Totalt 100 jultallrikar ska delas ut, och det enda man behöver göra är att beställa och hämta sin måltid.
– Vi har haft ett bra år, men vi vet att det har varit tufft för många, så det här är vårt sätt att ge tillbaka, berättar Alan Dino.

20 december 2021 klockan 10:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Gåshud och skrattattacker när julfesten gick av stapeln

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson blev precis den succé som duon hade ...

Drömjobbet firar 10 år

Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. ...

Ny information om vaccinpass till julfesten: ”Vi är otroligt ledsna”

Med bara dagar kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren ...

Ett hundratal invånare samlades för att delta i den manifestation som PRO och Företagarna i norra Örebro län anordnat. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Fackeltågsmanifestation som tack för räddad akutmottagning

Ett hundratal invånare tog sig ut i snön under söndagseftermiddagen för att delta i den manifestation som PRO tillsammans med Företagarna i norra Örebro län anordnade för att tacka för allt stöd de fått i sin kamp för att bevara akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Med tända facklor tågade sällskapet från Flugparken till Stadshotellet där en stunds underhållning väntade.
– Jag vill ifrån PRO framföra vårt varma tack för det stöd som vi känt från invånarna i norra delen av regionen, sade Reidar Johansson.

12 december 2021 klockan 19:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trygg Vuxens Sara Aspling, Kim Ryynänen, Nikolija Zlatkovic och Conrad Birgersson delade ut julklappar under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trygg Vuxen fick förstärkning – av jultomten

Den 1 december blev Trygg Vuxens grundare Sara Aspling en av sex eldsjälar som fick dela på Linde Energis pris ”Energiklappen”, där 25 000 kronor fördelades bland pristagarna. För Saras del var det aldrig någon fråga om hur hon skulle spendera pengarna, något hon visade under fredagskvällen då Trygg Vuxen hade julklappsutdelning bland kommunens ungdomar.
– Det är ju det här jag brinner för, säger hon.

11 december 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart dags för julfesten – det här behöver du veta
Med knappt en vecka kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson pågår repetitionerna för fullt. Allt för ...
9 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Klart för padelspel hos Lindesbergs Fastigheter
I slutet av mars kunde LindeNytt berätta att två nya padelhallar planerades längs industrirakan i Lindesberg. Nästan åtta månader senare står ...
8 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”
Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man ...
3 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Annons

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, ...

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören ...

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg ...

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja ...

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen
Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att ...
27 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg
Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas ...
26 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor
Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-06

2021-10-06

2021-09-22

2021-09-15

2021-09-09

2021-09-07

2021-09-03

2021-08-31

2021-08-27

2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2022-01-27 01:06