Bilveteranen Bernt Eriksson i en veteranbil. Närmare bestämt en T-Ford från 1923.

En riktig bilveteran

Hugo Eriksson köpte sin första bil 1948. Ett par år senare hade bilintresset gjort honom till bilhandlare. I dag driver sönerna Bernt och Börje Eriksson företaget i Storå vidare. Det som började hemma i trädgården är i dag en bilhall på 2500 kvadratmeter, och kunderna, de kommer från hela Sverige.

– Farsgubben började med företaget hemma i trädgården. Kontoret var i källaren, berättar Bernt Eriksson.
Äppelträd kapades och singel lades ut på gräsmattan. Familjens trädgård blev en öppen bilhall med plats för ett 50-tal bilar.
– Man vänjer sig vid allt. Alltid mycket bilar och alltid mycket folk hemma, säger Bernt på frågan hur det var att växa upp som son till en bilhandlare.


I början av 70-talet började Bernt i företaget sedan fadern blivit sjuk.
– Han blev sjuk när jag gjorde lumpen. Jag hann med lite studier innan jag gick in i företaget, berättar Bernt.
Fem år senare började även brodern Börje, som blev ägare av företaget tillsammans med Bernt.
Verksamheten växte snabbt under 70-talet och 1976 såldes omkring 600 bilar från familjens trädgård. 1978 byggdes den nuvarande hallen i Storå och 1995 gjordes en tillbyggnation.


Många tyckte att det var lite märkligt att de valda att satsa i Storå.
– För många ligger vi kanske en bit ifrån, men som vi brukar säga: åk några mil för en bra bil.


Företagets devis finns som väggmålning inne i bilhallen.

Kunder från hela Sverige
Devisen har fått rätt. Många åker gärna några extra mil för att ta sig till Hugo Erikssons Bil. Med de möjligheter som internet ger är det något ensliga läget heller inget problem. En dag i höstas sålde man exempelvis bilar till kunder på Gotland, i Stockholm, Göteborg och Mora. Det är inte varje dag som spridningen är så stor, men kunder från mer avlägsna delar av landet är inte ovanliga.


– Vi ser det inte alls som en nackdel att ligga i Storå, snarare en fördel. Man vet att folk som kommer hit i regel är intresserade och de vet på ett ungefär vad de letar efter, säger Bernt, som alltså är född och uppvuxen i Storå. I dag bor han i Lindesberg, medan Börje bor kvar på orten.


Hugo Erikssons Bil har som bäst haft en omsättning på cirka 110 miljoner. I dag ligger man någonstans mellan 85-90 miljoner.
– Konjunkturen just nu pekar inte uppåt men det gäller att jobba på ändå, säger Bernt.
Nyss fyllda 65 finns inga planer på att sluta.
– Jag tycker fortfarande att det är roligt att jobba så jag fortsätter i alla fall ett par år till. Brorsan är bara 55 så han kan köra på längre, säger Bernt.


Under intervjun hörs ett borrande ljud. Bernt berättar att det är Storå Rör som är på plats för att ordna bergvärme. En investering för att slippa oljan.Tre ben att stå på
Hugo Erikssons Bil har 18 anställda fördelande på försäljning, verkstad, kundservice och administration. Många har i likhet med Bernt och Börje jobbat i företaget väldigt länge.
– De flesta var väldigt unga när de började och under årens lopp är det väldigt få som slutat. När någon slutar är det oftast av anledningen att de blir pensionärer, konstaterar Bernt.


Företaget är återförsäljare för Nissan, Subaru och Mazda.
– När vi startade var det ganska ovanligt att sälja flera märken samtidigt. Nu är det förstås vanligare och jag brukar se det som att vi har tre ben att stå på. Med tre märken finns många modeller att välja bland, säger Bernt.


Vissa modeller går riktigt bra till företag och andra till privatpersoner.
– Nissan Qashqai är den bil som säljer bäst nu. Den är hög vilket gör att den är lätt att ta sig i och ut och den finns som fyrhjulsdriven. Den har en ovanligt bred kundkrets, säger Bernt.
Själv kör han både Nissan och Subaru. En Subaru Outback i tjänsten.
– Om jag inte tycker om bilen så är det svårt att sälja. Man måste tro på det man säljer.


”Vill inte hänga som en ryggsäck”
Hur beter man sig då som säljare mot en kund?
– Ja, det är en konst att sälja. Man vill inte hänga som en ryggsäck på kunden men ändå hjälpa och guida. Din trygghet – vår framtid, brukar vi skriva i vår marknadsföring. Vi har ett bra rykte och det gör att man får sälja. Men det gäller också att vara rädd om det och ta väl hand om varje kund, både före och efter köp.


Vad har varit den största förändringen genom åren?
– Det är att bilarna har blivit bättre. Säkrare, framför allt och även miljövänliga. Framledes tror jag på elbilar och hybrider. I dag kommer man 17 mil på ett fulladdat batteri. Kan de höja kapaciteten tror jag att elbilsförsäljningen kommer att ta fart. Många vill kunna åka riktigt långt.


I den del av bilhallen där de begagnade bilarna står uppställda finns också en avdelning med riktigt gamla bilar. Men de är i så fint skick att man knappt kan tro att vissa är så gamla som från 1920-talet.
– Känn här, så här luktar äkta engelsk bil, säger Bernt och låter mig sticka in näsan i den läderklädda bilen.
Han talar varmt om varje exempelar och trots att han hävdar att veteranbilsintresset inte är så stort så avslöjas han av den där gnistan i blicken. Jag förstår att jag inte bara fått se nya bilar, begagnade bilar och veteranbilar i dag. Jag har också fått träffa en riktig bilveteran.

Publicerad 21 februari 2013 klockan 08:06

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Bröderna Per och Olle Nelzén lämnar nu över verksamheten till Ann Björklund och Christina Orrbo. Foto: Privat

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.

11 februari 2021 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Verksamhetschefen Sandra Emanuelsson är mycket nöjd med måndagens premiär. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär

Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.

2 februari 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Titikarn (th) och dottern Thanatcha Thongchai kommer att sköta ruljangsen på restaurangen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.

1 februari 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats ...

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Fr...

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i ...

Annons

Lotta Sunvisson tillträdde som butikschef strax innan pandemin slog till. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.

26 januari 2021 klockan 10:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ...

Anna-Lena Rydelius välkomnar alla till sin gårdsbutik. Foto: Jennie Larsson

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik

Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.

7 januari 2021 klockan 08:10 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man ...
30 december 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Fem får dela på Energiklappen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in ...
21 december 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället ...
18 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-12-17

2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2020-11-20

2020-11-19

2020-11-17

2020-11-11

2021-03-03 04:08