På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.
Under dagen pågår även flera olika aktiviteter för hela familjen med bland annat guidade turer i gruvområdet, tipspromenad och möjlighet att få prova på smideri hos konstsmeden Albin Gustafsson.
– Vi kommer att ha ett antal utställare på plats, bland annat Tom från företaget Geoloco Kopparberg. Han har jobbat med mineraler i över 30 år och letat efter dessa över hela världen, han kommer vara med och ha en utställning med sin stora buss. Sedan kommer våran egen förening att ha en egen utställning också, berättar Lasse Nilsson från Industrilandskap Bergslagen, en förening som verkar för bevarandet av industrimiljöer i Bergslagen.
I utställningen finns bland annat ett antal Bergslagsstenar i varierande färg och form. Något som många kanske inte känner till är att Bergslagssten inte är som det låter på namnet just en sten utan egentligen en biprodukt från järnframställning. De blå och gröna färgskiftningarna kommer från olika grundämnen som kobolt, krom och svavel.
– Det här är egentligen glas som blir när man bränner kalk, de finns i olika färger som blå, ljusblå och gröna och det beror lite på vad man använder för malm. Nu är det inte längre någon som bränner kalk så det som finns är det enda, det bildas inte mer. Därför är Bergslagsstenarna också skyddade, man får inte plocka dem hur som helst. Vid många hyttområden och slagghögar så krävs det tillstånd från Länsstyrelsen, förklarar Pelle Holm.
För de som är intresserade av historiken kring Stripa Gruvområde så kommer man ha guidade turer i området tillsammans med föreningens ordförande Johnny Olsson.
– Han kommer att visa laven och visa spelhuset med maskinutrustning och anrikningsverket där man sorterade malmen som man fick upp. Där kan man även kika närmare på något som heter Striparännan, en uppfinning som spred sig runtom i Sverige och som finns kvar här. Den fungerade så att man med hjälp av vatten bland annat kunde få sorteringen att mer eller mindre sköta sig självt. Istället för att 30 personer sorterade så räckte det med 3-4 personer, förklarar Lasse.
En annan innovation som besökarna under dagen har möjlighet att få veta mer om är den nya tekniken kring energilagring i gruvor som är framtagen av företaget Mine Storage. De har utvecklat ett sätt att kunna lagra energi från sol- och vindkraftverk genom att använda den för att pumpa upp vatten i gruvorna som sedan kan frigöras när man behöver effekten genom att då släppa ner vattnet genom turbiner.
– Två av grundarna kommer faktiskt finnas just här i Stripa under dagen med ett eget bord och berätta mer om deras verksamhet, berättar Lasse entusiastiskt.
Geologins Dag i Stripa äger rum på lördag 10 september klockan 11-16.