Pelle Holm och Lasse Nilsson från styrelsen i föreningen Industrilandskap i Bergslagen. Foto: Jennie Einarsson
En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva
På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.
Under dagen pågår även flera olika aktiviteter för hela familjen med bland annat guidade turer i gruvområdet, tipspromenad och möjlighet att få prova på smideri hos konstsmeden Albin Gustafsson.
– Vi kommer att ha ett antal utställare på plats, bland annat Tom från företaget Geoloco Kopparberg. Han har jobbat med mineraler i över 30 år och letat efter dessa över hela världen, han kommer vara med och ha en utställning med sin stora buss. Sedan kommer våran egen förening att ha en egen utställning också, berättar Lasse Nilsson från Industrilandskap Bergslagen, en förening som verkar för bevarandet av industrimiljöer i Bergslagen.
Bergslagsstenar är egentligen glas som uppstår när man bränner kalk. Foto: Jennie Einarsson
I utställningen finns bland annat ett antal Bergslagsstenar i varierande färg och form. Något som många kanske inte känner till är att Bergslagssten inte är som det låter på namnet just en sten utan egentligen en biprodukt från järnframställning. De blå och gröna färgskiftningarna kommer från olika grundämnen som kobolt, krom och svavel.
– Det här är egentligen glas som blir när man bränner kalk, de finns i olika färger som blå, ljusblå och gröna och det beror lite på vad man använder för malm. Nu är det inte längre någon som bränner kalk så det som finns är det enda, det bildas inte mer. Därför är Bergslagsstenarna också skyddade, man får inte plocka dem hur som helst. Vid många hyttområden och slagghögar så krävs det tillstånd från Länsstyrelsen, förklarar Pelle Holm.
En gnistrande vacker Zinkblände och en maffig Bergkristall som man med lite tur kan finna i stenras. Foto: Jennie Einarsson
För de som är intresserade av historiken kring Stripa Gruvområde så kommer man ha guidade turer i området tillsammans med föreningens ordförande Johnny Olsson.
– Han kommer att visa laven och visa spelhuset med maskinutrustning och anrikningsverket där man sorterade malmen som man fick upp. Där kan man även kika närmare på något som heter Striparännan, en uppfinning som spred sig runtom i Sverige och som finns kvar här. Den fungerade så att man med hjälp av vatten bland annat kunde få sorteringen att mer eller mindre sköta sig självt. Istället för att 30 personer sorterade så räckte det med 3-4 personer, förklarar Lasse.
Kikar man riktigt noga så ser man inslag av guld i kvartsen. Foto: Jennie Einarsson
En annan innovation som besökarna under dagen har möjlighet att få veta mer om är den nya tekniken kring energilagring i gruvor som är framtagen av företaget Mine Storage. De har utvecklat ett sätt att kunna lagra energi från sol- och vindkraftverk genom att använda den för att pumpa upp vatten i gruvorna som sedan kan frigöras när man behöver effekten genom att då släppa ner vattnet genom turbiner.
– Två av grundarna kommer faktiskt finnas just här i Stripa under dagen med ett eget bord och berätta mer om deras verksamhet, berättar Lasse entusiastiskt.
Geologins Dag i Stripa äger rum på lördag 10 september klockan 11-16.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en kontrollerad eldning som har spridit sig till terrängen.
– Det blåser ganska kraftigt på platsen och elden sprider sig snabbt, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.