Det har idag, torsdag, blivit dags för den första av två utbildningsträffar i ”Professionellt styrelsearbete”. Bakom initiativet till utbildningen står Ulla-Britt Norgren och Gunilla Pöchhacker, som bjudit in grundaren och ägaren av Neld International Conulsting; Margareta Neld.
På Råsvalslund är man i full gång med att förbereda lunchen åt de kommande gästerna. Ulla-Britt Norgren, Gunilla Pöchhacker och Margareta Neld hjälps åt att placera ut dagens studiematerial; Margareta Nelds bok ”Berättelser från styrelserum”. För det är just vad den här utbildningen ska handla om, professionellt styrelsearbete. Det var i samband med ett av Länsstyrelsens projekt; för ökad jämställdhet som Ulla-Britt och Gunilla besökte Almedalsveckan, där de lyssnade på Margareta Neld.
– Vi fick en riktig snilleblixt och tänkte att henne behöver vi uppe i norra Örebro län, säger Ulla-Britt.
Och så fick det bli. Utbildningen hålls vid två tillfällen, varav den första pågår idag. Tjugotvå stycken anmälda och intresset var mycket stort redan från start.
– Det blev fullt direkt efter att vi skickat ut inbjudan. Det är både företagare, stora och små, och politiker, både män och kvinnor. Det är verkligen spritt!, berättar Ulla-Britt.
– Jättekul!, tillägger Gunilla.

Margareta Neld, som håller i utbildningen, är grundare och ägare av Neld International Consulting, hon är även organisationskonsult, rådgivare och mentor. Hon har arton års styrelseerfarenhet som delägare och VD.
– Jag har skräddarsytt två halvdagar efter hur Ulla-Britt vill ha det. Jag har skrivit en bok; Berättelser från styrelserum, som riktar sig till ägare som funderar på att sätta ihop en styrelse, säger Margareta om boken som ligger till grund för utbildningen.
Vid det första tillfället ska man se över vad en styrelse har för uppgifter, dess förutsättningar, rollfördelningen, och vad som är viktigt att tänka på när man går in i en styrelse. Sedan får man gå hem med lite uppgifter att tänka igenom till gången därpå. Vid träff nummer två handlar det mer om valberedning, hur man ska tänka som ägare och hur det går till, jämställdhet och mångfald, hur man får till ett bra team. Margareta började med den här utbildningen redan under gårdagen, men då i Nora.
– Utifrån igår så såg jag en stor nyfikenhet och vilja att lära. Man vill veta om man gör rätt, det är väldigt bra att veta. De gick hem igår fulla med kunskap och glada att de hade rett ut saker, berättar Margareta.

När utbildningen är klar kommer deltagarna att få ett intyg på att de varit med.
– Det är viktigt för framtiden, man kan visa upp det och det är inte så bara, man har bakom ryggen att man gjort det här, konstaterar Ulla-Britt.
Certifiering får däremot bli nästa projekt, då det här mer kan ses som en introduktion. Men efter utbildningen har man än dock tillräcklig kunskap för att kunna sitta i ett aktiebolag. Margareta fortsätter:
– Man kan alltid fördjupa sig och det sker hela tiden förändringar.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).