Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

Region Örebro län sitter i en minst sagt svår ekonomisk knipa, något man vill stävja genom att göra besparingar på vården i den norra länsdelen. Det liggande förslaget som nu utreds är att bland annat lägga ned akutkirurgin på Lindesbergs lasarett, samt att flytta specialistmottagningarna till Örebro. Dessutom planerar man neddragningar på Storå vårdcentral.

Bland dagens sju ledamöter i hälso- och sjukvårdsnämnden var läget delat, fyra var emot förslaget (L, M, SD, V), medan tre var för (C, S, KD)

– Vi har varit tydliga i frågan om akutkirurgin och vikten av att vi har tre fullvärdiga akutsjukhus i länet, särskilt med tanke på beredskapsläget som vi befinner oss i idag, säger Anna Nordqvist (M), andra vice ordförande.

– Vi kommer att rösta nej till nedläggning av akutkirurgin i Lindesberg, vi kommer också motsätta oss nedläggning av specialistmottagningar, konstaterar Rolf Östman (V) som får rungande applåder från åhörarna.

Det var fullsatta läktare under onsdagens debatt. Foto: Camilla Lagerman

– Det här är en situation som inte någon av oss tycker är särskilt rolig, men vi har ett ansvar som politiker att se till att verksamheten är hållbar långsiktigt. Vi kan inte låna pengar och skjuta kostnaden på våra barn och barnbarn, säger Jenny Steen (S), vice ordförande.

– Jag har att förhålla mig till den verklighet vi lever i idag, både när det gäller den ekonomiska situationen men också att vi inte räcker till vad gäller personal. Vi är allt färre som ska ta hand om fler, säger Bechet Barsom (KD), ordförande.

Efter inledande ställningstagande från nämndens ledamöter fick kvällens arrangörer ta till orda.

Peter Larsson uttryckte sin besvikelse över handslaget med Andreas Svahn. Foto: Camilla Lagerman

– Jag har varit engagerad i det här sedan 2020, då var vi tre företag som började jaga efter information, nu är vi nästan 1500 företag som står bakom att vi inte vill ha försämringar på lasarettet. Vi tog i hand med Andreas Svahn, det gällde i tio månader, det är oförskämt! säger Peter Larsson medan Ingemar Engstrand visar upp ett inramat fotobevis på det numera beryktade handslaget inför en applåderande publik.

Ricky Nordahl, LIF Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Därefter fattar LIF Lindesbergs Ricky Nordahl mikrofonen och läser upp en skrivelse som även IFK Lindesberg, Frövi judo, Lindlöven och Lindesbergs GK ställt sig bakom. Fem föreningar som tillsammans representerar 3000 medlemmar.

– Man tänker ofta på resultat, stjärnor och drömmar, men man ska komma ihåg att idrottsföreningar har ett uppdrag som är det allra viktigaste – att fostra goda, solidariska, demokratiska medborgare. För att göra det behöver vi ha ett starkt näringsliv, en stark sjukvård, vi behöver ha ett tryggt samhälle.

När det blir dags för åhörarna att ställa sina frågor är det många som är frustrerade. Vissa över politikernas brist på svar, andra för att de inte får chansen att ställa sina frågor då tiden tar slut.

– Hur mycket sparar man på varje föreslagen åtgärd? Vad har man räknat med för ökade kostnader i Örebro när verksamheter ska flyttas över dit? Var finns detta dokumenterat? frågar Mats Eriksson, som arbetat som läkare 26 år i regionen.

– Det handlar om två delar, dels ett kärvt ekonomiskt läge, men den andra frågan som jag tycker vi glömmer allt för ofta är ju att vi är för få som ska klara av flera. Det får vi inte glömma, vi räcker ju inte till, svarar Bechet Barsom och höjer rösten, varpå han möts av rungande burop.

– Jag vet att ni inte gillar det, men det är den bistra verkligheten vi har att förhålla oss till! ropar han till de upprörda åhörarna.

Ove Magnusson ställde frågor till politikerna. Foto: Camilla Lagerman

– En kvinna jag kände bröt lårbenet och hade ungefär 500 meter till Lindesbergs lasarett, men där förekom det bara planerad vård så man stoppade in henne i en ambulans och körde henne till Karlskoga. Trots att expertisen i länet på höftskador finns i Lindesberg. Är detta schysst vård? undrar Ove Magnusson i publiken.

– Jag tycker det är bra med planerad vård, det måste vi ha. Det är inte det bästa, men vi kan inte leva i ett önsketänkande att vården ska finnas runt hörnet. Det har vi varken råd eller resurser till, svarar Barsom.

Summan av kvällen är att intresset för sjukvården i den norra länsdelen är enormt. Ett femtiotal skriftliga frågor som hade inkommit hann aldrig ställas, medan andra frågeställare inte fick svar på frågorna man ställde. Inga beslut är fattade ännu.

Publicerad 27 mars 2024 klockan 23:36

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett gäng glada vinnare, och företagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

21 mars 2024 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Medmänniskor som vill hjälpa. Från vänster: Lena Lindkvist, Bengt Åke Ramberg, Kerstin Jönsson och Laila Ramberg. Foto: Camilla Lagerman

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjälpande hand och sällskap för någon som är ofrivilligt ensam. Nu hoppas man att fler vill ansluta till gruppen, som engagerar sig för kommunens äldre.
– Det är roligt att möta alla, vi är ju alla pensionärer som är med, man får så mycket tillbaka, säger sekreterare Laila Ramberg.

12 mars 2024 klockan 09:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Foto: Privat

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26:e februari pratade Lillemor Bodman om att man måste ha ett helhetsperspektiv när man fattar politiska beslut. Vi som skrivit denna insändare är nio elever som går andra och tredje året på estetiska programmet i Lindesberg. Vi vill diskutera ifall det gynnar hela kommunen att lägga ner estetiska programmet.

28 februari 2024 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-04-25 13:30