– Det är så roligt att det händer så mycket i Lindesberg just nu – nya bostadshus, nya brandstationen, så ska det byggas vid golfbanan och ny vårdcentral är på gång . Och allt det här märker vi på en gång. Det har snart gått ett år sedan Jessica Bergenström Karlsson satte sig på VD-stolen för NLF – Nora Lindefrakt.
När vi träffas på kontoret på Stafettgatan är det förstås oundvikligt att fotograferingen ska ske vid ett av de mest iögonfallande ( och jättestora ) fordonen. Det är ju dem man kommer ihåg och som man mött på stora vägen. Men Jessica Bergenström Karlsson talar gärna om hela den bredd som finns inom NLF-koncernen.
– Vi har bland annat komprimator-fordon, fordon för slamsugning, ADR-fordon för farligt gods, kranar och vi har till och med gräsklippare för uppdrag åt Libo, säger hon.
Hon åker gärna med så ofta hon kan och passar på att ha delägarsamtalen när hon är ute i fordonen. NLF är en koncern som ägs av 30 delägare som tillsammans har ca 130 fordon och maskiner. Här finns allt från det lilla åkeriet med ett fordon till det stora med 15 – 20 fordon. Totalt har NLF-företagen runt 70 anställda.
Delägare-inflytandet är beroende av hur många fordon delägaren har och det utövas på årliga delägarmöten och bolagsstämmor. NLF- koncernen, som omsätter ca 180 milj kr (2014) , innehåller flera delar – bl a den stora grus- och bergtäkten vid Yxe, Lindesbergs Återvinning AB som förädlar och krossar avfall och Nora Åkeri AB med torrsug, slam- och spolbilar.
– Det är en sån energi i företaget med idéer och ibland okonventionella lösningar och en vilja att jobba framåt på ett sätt som inte finns i andra företag. De är entreprenörer och de är mina chefer, säger Jessica Bergenström Karlsson.
Det är en tuff bransch – åkerinäringen – och den utländska konkurrensen gör den inte lättare. Åkeri-ägarna har börjat säga ifrån. Lördagen före jul manifesterade lastbilskorteger på flera orter mot det som näringen tycker är osunda villkor och ett par lastbilar som ingår i NLF-koncernen protest- rullade i Örebro:
-Det är bra att det här uppmärksammas. Priserna dumpas av utländska chaufförer. De följer inte alltid reglerna och många av dem gör det farligare på vägarna, säger Jessica Bergenström Karlsson, som menar att samma ska gälla för alla, t ex regler som reglerar hur långa körtiderna får vara
I Göteborg deltog infrastrukturministern Anna Johansson och hon menade att transportköparna måste börja ta ansvar för att transporterna sker enligt reglerna. När det gäller miljödiskussionen och transportsektorns ansvar för utsläppen, så menar Jessica Bergenström Karlsson att nya krav i upphandlingar gör det svårt för transportföretagen att ibland hänga med i svängarna:
– Det blir tightare och det blir svårare att få ekvationen att gå ihop, när man ska ta betalt, säger hon.
NLFs kärnområde är Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner– dvs där norrkommunernas gemensamma byggnads- och teknikbolag BKT är en stor beställare av transporter av avfall, slam och återvinning. Miljöuppdragen ser NLF som ett utvecklingsområde för att man ska vara med i matchen även i framtiden.
– Vi vill vara med redan från början, där avfallet faller. Vi stämmer av vilka behov som beställaren har och sedan skaffar vi fram resurserna, säger Jessica Bergenström Karlsson och berättar om t ex specialutrustade fordon som kan köra explosiva ämnen.
Men ibland blir avtalen inte förlängda eller NLF förlorar anbudsstriden från början och tuffast är det när det gäller fjärrtransporter. Det är inte lätt att lägga sig på samma nivå som de de stora nationella eller internationella bolagen – man ska ju kunna räkna med returgods också så att man ”kan ta sig hem igen” utan förlust.
På kontoret är de 15 anställda som sköter marknadskontakterna och skriver alla avtal, sköter kvalitetsarbete och miljöarbetet och ser till att företagen blir certifierade i de standarder som gäller inom transportbranschen. På sin hemsida skriver NLF att utvecklingstakten varit hög de senaste åren. Man har också bytt VD några gånger och resultatet förra året var väl inget att jubla över. Jessica Bergenström Karlssons uppdrag är att vända siffrorna – och som sagt; hon ser de positiva signalerna med allt fler byggen i Lindesberg, något som oftast ger omedelbar effekt för NLF.
Jessica Bergenström Karlsson jobbade som säljare på NLF under fem år och gjorde sedan under tre år en avstickare till Nammo LIAB AB, där hon var internationell säljare av företagets pyrotekniska sjösäkerhets-utrustning och hon flög världen över för att sälja delar av sånt som måste finnas i räddnings-flottar. Den mest imponerande hamnen hon besökt var Rio de Janeiro.
Hon är Norabo, har gått på Lindeskolan, har rötterna i Norrland, maken jobbar på andra sidan gatan, på Meritor, och tillsammans har de två barn och ett delat föräldraskap som fungerade bra även när hon flög ut i världen veckovis på det förra jobbet.
När vi tar en kopp kaffe, så avstår hon från den lilla pepparkakan, för hon har tävlingsdiet. Sedan sex år tillbaka har hon sysslat med body-fitness – under senare år har hon sadlat om till bodybuilding och kommer under våren att satsa på den kvinnligare varianten som kallas Womens Physique där de tävlande poserar på scen. Hon berättar att hon kom på andra plats i tävlingen Lucia-Pokalen för två år sedan.
Hon träffar chaufförerna så ofta som möjligt. Det är så hon lär sig ännu mer om företaget och hur hon kan göra ett bra arbete. Även här på NLF på Stafettgatan var det Martin-feber och ”karlarna som aldrig annars tittat på Idol, tittade varje fredag och röstade på Martin”. Efter triumfen i Globen tittade Martin Almgren in hos sina arbetskamrater.