Christer Trägårdh vill ha ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen

”Ett lokalt riskkapitalbolag blir en viktig aktör för att få igång nya verksamheter”

Nya idéer och nystartade företag i Bergslagen har svårt att få tag på det kapital som är nödvändigt för att initialt kunna få fart på sina nya verksamheter. Det är den avgörande anledningen till att ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen borde bli verklighet. Det menar Christer Trägårdh, VD på Bergslagen Sparbank.

Någon gång i början av året tog Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank initiativ till en diskussion med representanter från Bergslagskommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors om att tillsammans med banken starta ett gemensamt lokalt riskkapitalbolag. I början av sommaren uppmärksammade media detta ur ett kommunalt perspektiv. Ingen har ännu diskuterat frågan ur ett lokalt näringslivsperspektiv, och heller inte låtit initiativtagaren själv få föra fram sin syn.

Lindenytt träffade Christer Trägårdh för att få hans syn på hur idén med ett lokalt riskkapitalbolag skulle kunna vara konstruerat. Och hur ett sådant bolag skulle påverka möjligheterna till ett fungerande näringsliv i framtiden.

Grundtanken är att de fyra kommunerna och banken går in som delägare i ett gemensamägt bolag. De fem delägarna kommer enligt samma grundtanke få en ägarandel i bolaget som motsvarar insatsen. Ingen av ägarna blir majoritetsägare. Bolagets främsta uppgift kommer bli att genom ägartillskott stötta nya idéer och nystartade företag inom de fyra kommunerna

Varför är det viktigt med ett lokalt riskkapitalbolag?
Idag är det besvärligt för nya idéer och nystartade företag att få tag på kapital. Initialt är ofta balansräkningen hos ett nystartat bolag så svag att en bank inte kan gå in med finansiering. Bankernas hårda och komplicerade regelverk gör det svårt att säkerställa ett engagemang i ett nytt företag.

Är det i det läget ett riskkapitalbolag blir aktuellt?
Ja, det är då ett riskkapitalbolag kan vara lösningen. Man ska jobba inom våra Bergslagskommuner med att i ett uppstartsskede finansiera nya idéer och nystartade företag.

Hur skulle det gå till?
Ett lokalt riskkapitalbolag skall givetvis jobba nära andra finansiärer, till exempel Almi. När ett nystartat bolag fått ett extra ägarkapital som stärker balansräkningen då kan Almi komma in i bilden och låna ut pengar till bolaget. På det sättet får det nya bolaget det kapital man behöver.

Går riskkapitalbolaget in som ägare i det nya bolaget.
Ja, riskkapitalbolaget går in som ägare. Man skjuter till ett kapitalbelopp och får en ägarandel motsvarande kapitaltillskottet. Efter en tid så löser grundaren av bolaget ut riskkapitalbolaget.

Hur påverkas banken, blir det inte dubbla stolar?
Banken blir en av fem ägare. Vi måste skilja på våra olika roller. Banken har, precis som kommunerna en vardaglig roll. Riskkapitalbolaget får sin egen styrelse med egen VD och medarbetare som får sin roll. Bolaget går in med pengar i det nystartade bolaget, Almi lånar ut kapital och det nya bolaget får kraft för att lyfta. Det går inte, som jag ser det, stick i stäv med vare sig bankens eller kommunernas vardagliga roller.

Kan det bli andra intressenter än kommunerna och banken?
Vi tittar på att ta med andra intressenter, även privata riskkapitalister, men vi bör komma igång först. Får vi inte med dem som ägare i bolaget så kanske som medinvesterare i framtida projekt. Och det är också ett syfte med bolaget, att hitta investeringskapital.

Vilka investeringsbelopp kan bli aktuellt?
Initialt har vi pratat om belopp mellan 50 000 – 300 000 kronor. Och villkoret för ägartillskottet är en ägarandel som kan variera samt en styrelsepost i det nystartade bolaget. Sedan ska det också redan vid starten av projektet finnas en planerad exit på mellan tre – fem år.

Hur funkar en sådan exit? Kommer riskkapitalbolaget ta ut mer än man satsade?
Nej så funkar det inte. Någon form av avkastning kan det bli frågan om men inga fantasisummar. Har insatsen varit 100 000 kronor, kanske grundaren köper tillbaka för 115 000 kronor. Grundtanken är den att när bolaget står på egna ben så ska hela ägandet gå tillbaka till grundaren.

Vilka är riskerna?
Krasst är det ju så, att om inte affärsidén håller då riskerar du ju insatta pengar. Men jag tror att varje projekt blir så väl genomlyst, bland annat genom ett tänkt samarbete med Inkubera i Örebro, att det mest kommer att gå bra.

Hur viktigt är det nu att det blir ett lokalt riskkapitalbolag?
Oerhört viktigt! En av de viktigaste frågorna är att få till en fungerande hjälp för mindre företag att komma igång. Entreprenörer måste stöttas för att kunna bemöta den omställning av industrin som kommer i framtiden. Den tunga industrin som finns kommer säkert finas kvar även framöver, men det är nödvändigt också med annat. Vi behöver idéer som kan leda till tillväxt.

Lindenytt tackar Christer Trägårdh för pratstunden och återkommer i frågan när kommunerna och banken lämnat idéstadiet och tankarna och närmat sig ett mer skarpt läge.

Publicerad 22 augusti 2013 klockan 17:24

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Foto: Jennie Einarsson

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Detta meddelar det kommunala bolaget Linde energi, som har sett en fördubbling av anslutna fjärrvärmeanläggningar under 2023.
– Det är väldigt kul att vi har ett gott rykte och att kunderna tror på den produkten vi levererar, säger Mathias Hedblad, distributionsansvarig för fjärrvärme på Linde energi.

2 april 2024 klockan 14:40 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ett gäng glada vinnare, och företagare. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.

21 mars 2024 klockan 13:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer kan komma att behöva lämna sina arbeten längre fram i sommar. Exakt vilka som berörs är ännu för tidigt att säga, då man fortfarande befinner sig i början av processen.
– Personförhandlingarna är inte igång ännu, när de är klara vet vi mer, säger Robin Schough, klubbordförande IF Metall.

19 mars 2024 klockan 10:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på Lindeskolan, men man ska också presentera ytterligare information om Lastbilar och mobila maskiner, även kallat tunga fordon. Där pågår fortfarande en utredning avseende kostnader för renovering av lokaler, trots att tunga fordon inte är i behov av detta.

8 mars 2024 klockan 12:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Konsekvensanalys saknades när beslut om Lindeskolan togs – nämndordföranden kan inte svara på varför
FN:s Barnkonvention blev svensk lag år 2020, för att säkerställa barns rättigheter samt att de ska tas i beaktande av alla samhällets ...
15 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-01-15

2024-01-12

2024-04-19 05:47