Christer Trägårdh vill ha ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen

”Ett lokalt riskkapitalbolag blir en viktig aktör för att få igång nya verksamheter”

Nya idéer och nystartade företag i Bergslagen har svårt att få tag på det kapital som är nödvändigt för att initialt kunna få fart på sina nya verksamheter. Det är den avgörande anledningen till att ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen borde bli verklighet. Det menar Christer Trägårdh, VD på Bergslagen Sparbank.

Någon gång i början av året tog Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank initiativ till en diskussion med representanter från Bergslagskommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors om att tillsammans med banken starta ett gemensamt lokalt riskkapitalbolag. I början av sommaren uppmärksammade media detta ur ett kommunalt perspektiv. Ingen har ännu diskuterat frågan ur ett lokalt näringslivsperspektiv, och heller inte låtit initiativtagaren själv få föra fram sin syn.

Lindenytt träffade Christer Trägårdh för att få hans syn på hur idén med ett lokalt riskkapitalbolag skulle kunna vara konstruerat. Och hur ett sådant bolag skulle påverka möjligheterna till ett fungerande näringsliv i framtiden.

Grundtanken är att de fyra kommunerna och banken går in som delägare i ett gemensamägt bolag. De fem delägarna kommer enligt samma grundtanke få en ägarandel i bolaget som motsvarar insatsen. Ingen av ägarna blir majoritetsägare. Bolagets främsta uppgift kommer bli att genom ägartillskott stötta nya idéer och nystartade företag inom de fyra kommunerna

Varför är det viktigt med ett lokalt riskkapitalbolag?
Idag är det besvärligt för nya idéer och nystartade företag att få tag på kapital. Initialt är ofta balansräkningen hos ett nystartat bolag så svag att en bank inte kan gå in med finansiering. Bankernas hårda och komplicerade regelverk gör det svårt att säkerställa ett engagemang i ett nytt företag.

Är det i det läget ett riskkapitalbolag blir aktuellt?
Ja, det är då ett riskkapitalbolag kan vara lösningen. Man ska jobba inom våra Bergslagskommuner med att i ett uppstartsskede finansiera nya idéer och nystartade företag.

Hur skulle det gå till?
Ett lokalt riskkapitalbolag skall givetvis jobba nära andra finansiärer, till exempel Almi. När ett nystartat bolag fått ett extra ägarkapital som stärker balansräkningen då kan Almi komma in i bilden och låna ut pengar till bolaget. På det sättet får det nya bolaget det kapital man behöver.

Går riskkapitalbolaget in som ägare i det nya bolaget.
Ja, riskkapitalbolaget går in som ägare. Man skjuter till ett kapitalbelopp och får en ägarandel motsvarande kapitaltillskottet. Efter en tid så löser grundaren av bolaget ut riskkapitalbolaget.

Hur påverkas banken, blir det inte dubbla stolar?
Banken blir en av fem ägare. Vi måste skilja på våra olika roller. Banken har, precis som kommunerna en vardaglig roll. Riskkapitalbolaget får sin egen styrelse med egen VD och medarbetare som får sin roll. Bolaget går in med pengar i det nystartade bolaget, Almi lånar ut kapital och det nya bolaget får kraft för att lyfta. Det går inte, som jag ser det, stick i stäv med vare sig bankens eller kommunernas vardagliga roller.

Kan det bli andra intressenter än kommunerna och banken?
Vi tittar på att ta med andra intressenter, även privata riskkapitalister, men vi bör komma igång först. Får vi inte med dem som ägare i bolaget så kanske som medinvesterare i framtida projekt. Och det är också ett syfte med bolaget, att hitta investeringskapital.

Vilka investeringsbelopp kan bli aktuellt?
Initialt har vi pratat om belopp mellan 50 000 – 300 000 kronor. Och villkoret för ägartillskottet är en ägarandel som kan variera samt en styrelsepost i det nystartade bolaget. Sedan ska det också redan vid starten av projektet finnas en planerad exit på mellan tre – fem år.

Hur funkar en sådan exit? Kommer riskkapitalbolaget ta ut mer än man satsade?
Nej så funkar det inte. Någon form av avkastning kan det bli frågan om men inga fantasisummar. Har insatsen varit 100 000 kronor, kanske grundaren köper tillbaka för 115 000 kronor. Grundtanken är den att när bolaget står på egna ben så ska hela ägandet gå tillbaka till grundaren.

Vilka är riskerna?
Krasst är det ju så, att om inte affärsidén håller då riskerar du ju insatta pengar. Men jag tror att varje projekt blir så väl genomlyst, bland annat genom ett tänkt samarbete med Inkubera i Örebro, att det mest kommer att gå bra.

Hur viktigt är det nu att det blir ett lokalt riskkapitalbolag?
Oerhört viktigt! En av de viktigaste frågorna är att få till en fungerande hjälp för mindre företag att komma igång. Entreprenörer måste stöttas för att kunna bemöta den omställning av industrin som kommer i framtiden. Den tunga industrin som finns kommer säkert finas kvar även framöver, men det är nödvändigt också med annat. Vi behöver idéer som kan leda till tillväxt.

Lindenytt tackar Christer Trägårdh för pratstunden och återkommer i frågan när kommunerna och banken lämnat idéstadiet och tankarna och närmat sig ett mer skarpt läge.

Publicerad 22 augusti 2013 klockan 17:24

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. ...
16 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten
Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i...
9 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

Annons

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får...

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

2021-01-07

2020-12-30

2021-04-12 17:13