Christer Trägårdh vill ha ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen

”Ett lokalt riskkapitalbolag blir en viktig aktör för att få igång nya verksamheter”

Nya idéer och nystartade företag i Bergslagen har svårt att få tag på det kapital som är nödvändigt för att initialt kunna få fart på sina nya verksamheter. Det är den avgörande anledningen till att ett lokalt riskkapitalbolag i Bergslagen borde bli verklighet. Det menar Christer Trägårdh, VD på Bergslagen Sparbank.

Någon gång i början av året tog Christer Trägårdh, VD på Bergslagens Sparbank initiativ till en diskussion med representanter från Bergslagskommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Storfors om att tillsammans med banken starta ett gemensamt lokalt riskkapitalbolag. I början av sommaren uppmärksammade media detta ur ett kommunalt perspektiv. Ingen har ännu diskuterat frågan ur ett lokalt näringslivsperspektiv, och heller inte låtit initiativtagaren själv få föra fram sin syn.

Lindenytt träffade Christer Trägårdh för att få hans syn på hur idén med ett lokalt riskkapitalbolag skulle kunna vara konstruerat. Och hur ett sådant bolag skulle påverka möjligheterna till ett fungerande näringsliv i framtiden.

Grundtanken är att de fyra kommunerna och banken går in som delägare i ett gemensamägt bolag. De fem delägarna kommer enligt samma grundtanke få en ägarandel i bolaget som motsvarar insatsen. Ingen av ägarna blir majoritetsägare. Bolagets främsta uppgift kommer bli att genom ägartillskott stötta nya idéer och nystartade företag inom de fyra kommunerna

Varför är det viktigt med ett lokalt riskkapitalbolag?
Idag är det besvärligt för nya idéer och nystartade företag att få tag på kapital. Initialt är ofta balansräkningen hos ett nystartat bolag så svag att en bank inte kan gå in med finansiering. Bankernas hårda och komplicerade regelverk gör det svårt att säkerställa ett engagemang i ett nytt företag.

Är det i det läget ett riskkapitalbolag blir aktuellt?
Ja, det är då ett riskkapitalbolag kan vara lösningen. Man ska jobba inom våra Bergslagskommuner med att i ett uppstartsskede finansiera nya idéer och nystartade företag.

Hur skulle det gå till?
Ett lokalt riskkapitalbolag skall givetvis jobba nära andra finansiärer, till exempel Almi. När ett nystartat bolag fått ett extra ägarkapital som stärker balansräkningen då kan Almi komma in i bilden och låna ut pengar till bolaget. På det sättet får det nya bolaget det kapital man behöver.

Går riskkapitalbolaget in som ägare i det nya bolaget.
Ja, riskkapitalbolaget går in som ägare. Man skjuter till ett kapitalbelopp och får en ägarandel motsvarande kapitaltillskottet. Efter en tid så löser grundaren av bolaget ut riskkapitalbolaget.

Hur påverkas banken, blir det inte dubbla stolar?
Banken blir en av fem ägare. Vi måste skilja på våra olika roller. Banken har, precis som kommunerna en vardaglig roll. Riskkapitalbolaget får sin egen styrelse med egen VD och medarbetare som får sin roll. Bolaget går in med pengar i det nystartade bolaget, Almi lånar ut kapital och det nya bolaget får kraft för att lyfta. Det går inte, som jag ser det, stick i stäv med vare sig bankens eller kommunernas vardagliga roller.

Kan det bli andra intressenter än kommunerna och banken?
Vi tittar på att ta med andra intressenter, även privata riskkapitalister, men vi bör komma igång först. Får vi inte med dem som ägare i bolaget så kanske som medinvesterare i framtida projekt. Och det är också ett syfte med bolaget, att hitta investeringskapital.

Vilka investeringsbelopp kan bli aktuellt?
Initialt har vi pratat om belopp mellan 50 000 – 300 000 kronor. Och villkoret för ägartillskottet är en ägarandel som kan variera samt en styrelsepost i det nystartade bolaget. Sedan ska det också redan vid starten av projektet finnas en planerad exit på mellan tre – fem år.

Hur funkar en sådan exit? Kommer riskkapitalbolaget ta ut mer än man satsade?
Nej så funkar det inte. Någon form av avkastning kan det bli frågan om men inga fantasisummar. Har insatsen varit 100 000 kronor, kanske grundaren köper tillbaka för 115 000 kronor. Grundtanken är den att när bolaget står på egna ben så ska hela ägandet gå tillbaka till grundaren.

Vilka är riskerna?
Krasst är det ju så, att om inte affärsidén håller då riskerar du ju insatta pengar. Men jag tror att varje projekt blir så väl genomlyst, bland annat genom ett tänkt samarbete med Inkubera i Örebro, att det mest kommer att gå bra.

Hur viktigt är det nu att det blir ett lokalt riskkapitalbolag?
Oerhört viktigt! En av de viktigaste frågorna är att få till en fungerande hjälp för mindre företag att komma igång. Entreprenörer måste stöttas för att kunna bemöta den omställning av industrin som kommer i framtiden. Den tunga industrin som finns kommer säkert finas kvar även framöver, men det är nödvändigt också med annat. Vi behöver idéer som kan leda till tillväxt.

Lindenytt tackar Christer Trägårdh för pratstunden och återkommer i frågan när kommunerna och banken lämnat idéstadiet och tankarna och närmat sig ett mer skarpt läge.

Publicerad 22 augusti 2013 klockan 17:24

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Simon Westerholm, Juvan Zaki och Mirlinda Isufi står redo att ta emot beställningar. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 100 portioner julmat till behövande

Under onsdag och torsdag står personalen på Grillköket i Lindesberg redo att dela ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av god mat och lite extra uppmuntran under högtiden. Totalt 100 jultallrikar ska delas ut, och det enda man behöver göra är att beställa och hämta sin måltid.
– Vi har haft ett bra år, men vi vet att det har varit tufft för många, så det här är vårt sätt att ge tillbaka, berättar Alan Dino.

20 december 2021 klockan 10:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Gåshud och skrattattacker när julfesten gick av stapeln

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson blev precis den succé som duon hade ...

Drömjobbet firar 10 år

Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. ...

Ny information om vaccinpass till julfesten: ”Vi är otroligt ledsna”

Med bara dagar kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren ...

Ett hundratal invånare samlades för att delta i den manifestation som PRO och Företagarna i norra Örebro län anordnat. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Fackeltågsmanifestation som tack för räddad akutmottagning

Ett hundratal invånare tog sig ut i snön under söndagseftermiddagen för att delta i den manifestation som PRO tillsammans med Företagarna i norra Örebro län anordnade för att tacka för allt stöd de fått i sin kamp för att bevara akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Med tända facklor tågade sällskapet från Flugparken till Stadshotellet där en stunds underhållning väntade.
– Jag vill ifrån PRO framföra vårt varma tack för det stöd som vi känt från invånarna i norra delen av regionen, sade Reidar Johansson.

12 december 2021 klockan 19:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trygg Vuxens Sara Aspling, Kim Ryynänen, Nikolija Zlatkovic och Conrad Birgersson delade ut julklappar under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trygg Vuxen fick förstärkning – av jultomten

Den 1 december blev Trygg Vuxens grundare Sara Aspling en av sex eldsjälar som fick dela på Linde Energis pris ”Energiklappen”, där 25 000 kronor fördelades bland pristagarna. För Saras del var det aldrig någon fråga om hur hon skulle spendera pengarna, något hon visade under fredagskvällen då Trygg Vuxen hade julklappsutdelning bland kommunens ungdomar.
– Det är ju det här jag brinner för, säger hon.

11 december 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart dags för julfesten – det här behöver du veta
Med knappt en vecka kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson pågår repetitionerna för fullt. Allt för ...
9 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Klart för padelspel hos Lindesbergs Fastigheter
I slutet av mars kunde LindeNytt berätta att två nya padelhallar planerades längs industrirakan i Lindesberg. Nästan åtta månader senare står ...
8 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”
Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man ...
3 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Annons

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, ...

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören ...

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg ...

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja ...

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen
Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att ...
27 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg
Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas ...
26 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor
Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-06

2021-10-06

2021-09-22

2021-09-15

2021-09-09

2021-09-07

2021-09-03

2021-08-31

2021-08-27

2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2022-01-24 00:49