Över hinder, genom tunnel, över nästa hinder, slalom, och fort ska det gå! Tillrop, föraren som guidar sin hund genom banan, skall från exalterade vovvar, beröm, klappar och något smaskens ur godisburken när man passerat mållinjen. Det är Lindesbergs brukshundklubb som arrangerar inofficiell agilitytävling och över 100 starter kommer att göras under dagen.
Tacknämligt nog skiner solen över brukshundklubbens område denna lördag. En bana med hinder, tunnlar och slalompinnar är utställd och flera ekipage står redo i närheten av starten och väntar på sin tur. Man checkar av en sista gång att hunden är uppmärksamheten på sin förare och att den är beredd. När hunden väl står i startgropen är varenda muskel spänd och beredd, redo att ge järnet. Vissa skäller sig genom större delen av banan, det här är ju det roligaste som finns, förstår man. Och det går verkligen undan för de allra flesta ekipagen, och då gäller det för föraren att ha tungan rätt i mun och hinna med att guida den uppspelta hunden. Det är drygt 100 startande idag, vilket är lite mindre än i vanliga fall.
– Idag är det en inofficiell tävling, de officiella drar mer. I en inofficiell tävling kan man inte bli uppflyttad. Det är många som passar på och åker ut och tränar på sådana här tävlingar, berättar Yvonne Johansson vid agilitysektorn.
Det är tre olika klasser att välja på: agilityklass, hoppklass och tunnelrace.
– Tunnelrace är ingenting man har annars, det har vi idag som en skojtävling, säger Yvonne.
Vissa är mer rutinerade än andra, men till synes har alla väldigt roligt. Vissa startar sin hund för allra första gången idag, medan ett annat mer erfaret ekipage svischar runt banan på under halvminuten. Någon som kan det här med agility och tävling är 15-åriga Nea Dahlberg, ett av klubbens absoluta stjärnskott. Nea syns på banan i alla storleksklasser, small, medium och large. Hon berättar att hon började med agility redan som sjuåring.
– Det var mamma som gick en kurs och då ville jag också prova. Och nu har det slutat med att jag tagit över alla hundar, säger Nea leende.
Under dagen ska hon tävla hela fem olika hundar, varav endast en är hennes egen; Disa, en liten Shetland Sheepdog, 3 år gammal och som Nea har haft hand om sedan hon var sju månader gammal. De andra hundarna har hon blivit tillfrågad av klubbkamrater att starta, kanske just för att hon är så duktig på det hon gör.
– Det har gått bra, jag är jättenöjd, konstaterar Nea glatt och fortsätter:
– Jag tycker bäst om att köra med min egen, det är ju kul att lyckas med sin egen hund. Men det är lika kul med andras hundar.
Och det märks så tydligt att Nea brinner för agilityn och hundarna när hon gång på gång tar sig runt banan i en rasande fart och dessutom placerar sig högst på prispallen upprepade gånger.
– Det är så kul! Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men det är ett sådant sjukt samarbete, när allt bara sitter så är man inte längre två individer, utan man blir en enda!, säger Linnea sprudlande.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.