Trenden har varit lika tydlig som illavarslande de senaste tio åren. Allmänhetens kräftfiske har gått från succéartad folkfest till avslaget tidsfördriv. Men nu kan kräftgången vara över. För första gången på väldigt länge är det muntra tongångar som ljuder när arrangören delger LindeNytt resultatet efter fisket i fredags kväll.
Precis som man kunde konstatera inför årets kräftfiske, så finns det numera gott om kräftor i vattendragen efter många år av oro och ovisshet om kräftornas status och framtid.
Som LindeNytt tidigare har rapporterat gjordes ett provfiske för ett par veckor sedan med 50 burar och samtliga platser gav en indikation på att det är betydligt fler kräftor i sjön och ån nu än tidigare.
Men fiske är fiske. Allt kan hända. I fredags kväll var det upp till bevis när starten gick klockan 17:00 och gav alla som tilldelats ett fiskeland sju timmar på sig att försöka fylla en hink eller två med de nypande läckerheterna. Och visst visade det sig finnas kräftor – på vissa platser i sådant överflöd att det nästan var löjligt.
– Det var faktiskt en kvinna som fiskade nere i Dalkarlshyttan som ringde oss och undrade vad hon skulle ta sig till. De fick så mycket kräftor att de slutade fiska redan klockan 21:30, de hade fyllt allt som gick att fylla och kunde inte ta hand om fler kräftor, skrattar Janne Gröndal, Lindessjöns FVO.
Sådana extrema fiskeframgångar hör naturligtvis till undantagen men det gör det inte mindre roligt för det.
Fisket i Dalkarlshyttan har alltid varit ett par snäpp vassare än fisket i Lindessjön och Bottenån, där kräftgången varit konsekvent. Men i fredags blev faktiskt fisket mycket bra överlag på alla platser och det är något man gläds åt i Lindessjöns FVO.
– Det blev ett kanonfiske, så här bra har det inte varit sedan rekordåren för tio år sedan, konstaterar Roland Johansson, ordf. Lindessjöns FVO.
Totalt 6956 kräftor kröp in i burarna under kvällen.
– Och av det totala antalet så har 5771 hamnat i grytorna, säger Johansson och syftar till antalet kräftor som höll måttet och kunde behållas.
Väldigt många fiskeland har fått mellan 50-100 kräftor och det är absolut ingen dålig fångst. Men sedan finns det undantag som tidigare nämnt.
– Det är flera i Dalkarlshyttan som har fått riktigt stora mängder. Det bästa fisket stannade vid siffran 341 kräftor på ett land. Ett par andra har fått runt 200 kräftor i samma område. Det mest glädjande är ändå att en som fiskade i Bottenån fick 125 kräftor på en plats som mer eller mindre inte gav något alls tidigare år, säger Roland Johansson.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.