I ett nyhetsinslag i Ekonyheterna har antalet kommuninvånare minskat radikalt från ca 23 000 till 10 000 samtidigt som antalet flyktingar årligen har ökat än mer radikalt. Lindesbergs kommun, som alltså påstås ha endast 10 000 invånare, tar emot hela 1000 flyktingar årligen, löd budskapet i etern på fredagen. Mitt i soppan av felaktigheter hamnade kommunchef Christer Lenke, som menade att det här är mycket positivt för kommunens framtid och ekonomi. Dock bör poängteras att han har svarat på en helt annan fråga egentligen.
I nyhetsinslaget blandar man ihop ”asylsökande” och ”flyktingar”. Kommunchefen svarar att flyktingmottagandet är bra för Lindesberg. Dock framstår det som att han svarar på en helt annan fråga, det vill säga att asylmottagandet är mycket bra för kommunens ekonomi och framtid. Detta i form av ökade skatteintäkter.
Migrationsverket placerar årligen cirka 1000 asylsökande på olika boenden i kommunen. Antalet flyktingar kommunen tar emot årligen är enligt avtal 65 (dock har kommunen tagit emot 160 i år enligt siffror redovisade i november).
Kommunalrådet Anders Ceder menar att det här inte är första gången som representanter från Lindesbergs kommun drabbas av dålig journalistik.
– Det är inte första gången som nyhetsredaktioner blandar ihop begreppen och gör något helt annat av sanningen, konstaterar Anders Ceder.
Han menar att ett liknande inslag slog i ansiktet på honom själv tidigare i år.
– Det var inför valet som man blandade ihop det här med asylsökande och flyktingar i ett inslag i TV, där jag blev intervjuad och ställd i en liknande situation som Christer Lenke nu hamnade i, förklarar Anders Ceder.
Inslaget på Ekonyheterna kan du höra här, 2,36 min in i sändningen
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=178
Lindesbergs kommun med ca 10 000 invånare har i år tagit emot
över 1000 flyktingar, ändå lyckas kommunen gå plus.
”Kommunchefen Christer Lenke menar att flyktingmottagning gynnar
Lindesbergs ekonomi på lång sikt utan tillströmningen av
flyktingar skulle kommunen krympa stadigt.
Lindesberg är en liten kommun i kommunsverige och
befolkningsutvecklingen skulle sjunka om vi inte hade
flyktingmottagande.
Det handlar om skatteunderlag för framtiden, ja då behöver vi
stabilisera eller helst öka invånarantalet och det gör vi nu
årligen säger Chirster Lenke till Dagens eko.”
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.