För tredje året i rad anordnades Förbättringsdagen på Lindesbergs lasarett. Tio olika projekt presenterades och tre av dem prisades. Patienterna ska må bättre, komma hem fortare, risker ska minska och vården bli effektivare.
Områdeschefen (= sjukhuschef) Per Olof Larsson inledde denna späckade eftermiddag med resultatet av sitt sökande efter synonymer på ordet ”förbättring”. Han hittade sjutton ersättningsord – från utveckling till återhämtning.
Det projekt som utsågs till pristagare i kategori 1, som belönade insatser som har stor inverkan för många, var ”Bort med stuprörstänkandet. Fokus på patientens väg ger goda resultat!” Susanne Olofsson, Elisabeth Alfredsson och Maria Gunnarsson med plats i varsitt ”stuprör” är först ut på Lindesbergs lasarett med det som nu gäller inom sjukvården – att följa patienten och bryta gränserna. De har studerat artrospatienters resa genom sjukvårdsapparaten.

Det gäller att vara noga med rutiner och dokumentation för att hanteringen av sterila kirurgiska instrument ska bli bra. Lilian Åkerstrand och Kerstin Sundblad prisades för sterilcentralens förbättringar. Foto: Hans Andersson
Lilian Åkerstrand och Kerstin Sundblad som arbetar på sterilcentralen prisades för det arbete som inletts där för att förbättra hur sterila kirurgiska instrument ska hanteras. Anna- Lena Lindhe har undersökt hur patienternas får ligga under operation och hur det påverkar nerverna och hur patienten upplever smärta. Kan/ska man ändra hur operationspatienterna ligger? För det fick hon pris.
Inte prisade – men väldigt intressanta, kreativa projekt – väckte både frågor och aha-tankar. ”Så här gjorde vi” kan sägas var en sammanfattande rubrik för dagen och det vittnades om att också andra sjukhus frågat efter en del utvecklingsarbete och förbättringsförslag från Lindesberg. I något avseende sade en deltagare att så långt som Lindesberg – har inte Karlskoga eller USÖ kommit.
– Vi står inför stora förändringar hur vården ska organiseras och att utveckla verksamheten är grunden för att vi ska lyckas, sade utvecklingschefen Eva Carlsson. Vi kan bli nästan hur bra som helst i närsjukvården!
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.