Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.
När höstterminen startar för judogymnasiet är det med en ny tränare vid rodret, då Carin Hamnlund efter 11 år lämnar Lindesberg för att arbeta med elitutveckling hos Norska Judoförbundet.
Efterträdaren som nu får axla rollen som tränare är redan ett bekant ansikte för de allra flesta inom judon, och är även en av Carins gamla elever.
– Det känns helt fantastiskt att kunna lämna över till en av mina gamla adepter. Han har både varit min elev och tränarkollega under 11 år, så det känns bra. Han känner till verksamheten både som elev och tränare, så jag känner mig helt trygg med det. Sedan är han ju en av våra mest tekniskt och analytiskt kunniga judospelare, vilket så klart är bra, säger Carin mitt i flyttstöket.
– Jag är jätteglad för att jag har fått den här möjligheten att arbeta med judo, det är inte jättemånga som kan göra det, berättar Frédérik när LindeNytt träffar honom under tisdagen.
Frédérik Gourlay växte upp i Ölme, en liten by utanför Kristinehamn, och som sexåring kom han i kontakt med judon för första gången.
– Min bonuspappa höll på med judo, så då började både jag och min syster träna i Kristinehamns judoklubb. Till en början var det bara en rolig grej, men i högstadiet lossnade det ordentligt och judon tog över kan man säga, säger Frédérik med ett skratt.
När det var dags att göra val inför gymnasiet var det aldrig fråga om något annat än judogymnasiet, där han också kom in.
– Om man ville fortsätta utvecklas så fanns det inget annat val än att flytta hit. Frövi judo var en känd ”hållplats” inom judon och jag hade redan varit här på läger ett par gånger om året så det var ganska välbekant. Då låg det fortfarande i Frövi, och jag delade lägenhet med en annan kille som också gick på judogymnasiet. Det var en stor förändring att fixa mat själv, lägga sig i tid och ta ansvar på ett helt annat sätt än tidigare. Men det funkade väldigt bra.
2010 invigdes Lindesberg arena och i samband med det flyttade även judogymnasiet sin verksamhet till Lindesberg, där man också byggde ett elevhem för de elever som flyttat hit för att utbilda sig.
– Jag tror att elevhemmet är guld värt för eleverna! Det finns personal som hjälper till och det är det bästa för en utvecklande miljö, berättar han.
Efter fyra år på judogymnasiet var Frédérik klar med sina studier 2012, och stod då inför ett val i livet. Skulle han välja någon av de framgångsrika klubbarna i Stockholm eller skulle han stanna kvar hos Frövi judo?
– Valet var inte jättesvårt egentligen, Frövi är en stor och proffsig klubb som öppnade upp för elitsatsning och var samtidigt väldigt omhändertagande. Samma år lämnade jag min hemmaklubb och började även tävla för Frövi judo.
Fram till 2017 satsade han 100% på judokarriären, något som gav honom fyra internationella guldmedaljer, fyra individuella SM-guld, tre guld i Lag-SM, samt tre guldmedaljer vid de Nordiska Mästerskapen.
– Pricken över i:et är nog ändå min sjundeplacering vid Grand Prix i Budapest 2016, där delar av världseliten var med och tävlade, säger han med ett brett leende.
Som 24-åring började han att fundera på framtiden, och vad han skulle vilja göra efter sin framgångsrika karriär.
– Man blir ju inte så gammal inom judon, redan som 30-åring räknas man som veteran. Jag fortsatte att träna, men bara för att jag tyckte det var roligt. Samtidigt tog jag en lite större tränarroll inom klubben och började träna ungdomsgruppen.
För två år sedan började han studera till idrottslärare vid GIH på Örebro Universitet, en utbildning han nu tar en paus ifrån för att axla rollen som tränare på judogymnasiet när hans företrädare Carin Hamnlund åker till Norge under ett år.
– Judogymnasiet har alltid funnits i bakhuvudet, men det händer inte så ofta att det blir en öppning där. Men när tjänsten kom ut så sökte jag och nu blir det verklighet! Det känns helt fantastiskt att kunna göra det här som ett jobb!
Med spänd förväntan ser han fram emot hösten, sina nya elever och utmaningarna som kommer under resans gång.
– Jag tror att jag har bra förståelse för dem, det är ju inte alltför länge sedan som jag själv var i samma sits. Det är inte lätt att göra en elitsatsning i så unga år. Min målsättning är att eleverna utifrån sina egna förutsättningar ges möjlighet att utvecklas inom judo på elitnivå under gymnasietiden. Att ge dem en så bra upplevelse som möjligt under deras tid här, och dela med mig av mina egna erfarenheter, berättar Frédérik och avslutar:
– Vi vill att judogymnasiet ska vara det självklara valet, det finns inget bättre ställe att kunna kombinera elitidrott och utbildning, med ett bra boende och en förstående skola.
Detta är Frédérik Gourlay:
Ålder: 28 år
Bor: I Lindesberg tillsammans med flickvän och hund
Gör på fritiden: Umgås med kompisar, spelar tennis i division 4 (satsar på en topp-3 placering)