Bertil Jansson (M), föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO. Foto: Fredrik Norman/Moderaterna

Föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO trots misstro från flera håll

I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige ska man bland annat välja nya ledamöter och ordförande på flera tunga poster i kommunens olika bolag. Som ny ordförande för FALAB och LIBO föreslås moderaten Bertil Jansson, trots att denna saknar förtroende hos flera partier, något som grundar sig i uppgifter kring hans tidigare anställning vid Lindeskolan.

Redan i december 2018 uppdagades det att Bertil Jansson utfärdat truckkort till personer som inte var elever vid skolan. Skolan ansåg då att han missbrukat arbetsgivarens förtroende genom att använda sin licens för utfärdande av truckkort utanför sin anställning, dessutom fick skolan stå för notan för dessa utfärdanden.

Ungefär ett år senare, i oktober 2019, fick han en skriftlig varning från samma arbetsgivare, då han låtit elever utföra en uppgift utan överinseende av lärare, något som sedan resulterade i ett allvarligt tillbud. Jansson meddelade dock inte rektorn om tillbudet, och heller inte om kostnaderna som blev en följd av denna.

I december 2021 erbjuder Bertil Jansson sin arbetsgivare, under ett medarbetarsamtal, att köpa en container som skolan använder till snöröjning samt förråd, då han hävdar att denna i själva verket är hans. Jansson påstår också att om inte skolan köper eller hyr den finns det flera andra som är intresserade av den, alternativt vill han ta hem den för att använda som förråd och båtplats under vintern.

I samband med detta påbörjas en utredning för att fastslå vem som egentligen äger containern, då rektorn inte kan minnas att den någonsin tillhört någon annan än skolan. Men då Bertil Jansson börjat prata om att ta ut hyra från skolan bestämmer man sig för att tömma denna, vilket man också gör.

I mitten av januari 2022 framkommer det att containern i själva verket ägs av skolan, då den donerats av ett lokalt företag som sponsring. Företaget, som fått ett samtal av Jansson där han vill att de ska intyga att containern är hans, styrker uppgiften om att den skänkts till skolan.

Bara några dagar senare transporteras containern bort, något som bevittnades av en rektor som passerade området. Fyra dagar senare kan man, med hjälp av åkeriet som använts, lokalisera containern på en adress i Blixterboda dit den blivit levererad, då Jansson sålt denna privat.

Efter detta inleddes en utredning om misskötsamhet, där Bertil inledningsvis hävdade att containern var hans, men senare menade att det handlade om ett missförstånd mellan honom och företaget som skänkt den.

Den 4 februari 2022 tilldelas Bertil Jansson en andra skriftlig varning från skolan, och strax därefter väljer han att gå i pension.

Tomas Klockars (M), ordförande för kommunstyrelsen. Foto: Camilla Lagerman

Kommunstyrelsens ordförande, Tomas Klockars, kommenterar valet att nominera Bertil Jansson till ordförandeposterna hos FALAB och LIBO.

– Han är inte anmäld för något brott, då ska man ta ställning till rykten och det tycker inte jag man får göra, vi måste hålla oss till fakta och det tänker vi göra.

Har det något att göra med hans relation till Lillemor Bodman?

– Nej, definitivt inte, hans relation med Lillemor Bodman försvårar ju det hela istället, så det hade ju varit bättre om de inte hade haft någon relation alls. Hon har väldigt små möjligheter att försvara honom i ärendet. Framtiden får visa, framkommer det nya saker får vi så klart ta en titt på det igen.

Har Lillemor Bodman varit med och nominerat Bertil?

– Nej. Han har suttit som ledamot i bolagen tidigare, och vi tyckte att det var naturligt att han skulle gå upp och ta ordförandeposten.

Inför kvällens sammanträde i kommunfullmäktige har Socialdemokraterna och Centerpartiet valt att reservera sig mot Bertil Janssons nominering, då man saknar förtroende för honom. I och med detta kommer man att lägga ned sina röster.

Publicerad 20 februari 2023 klockan 14:23

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Max Unosson, Max Wendelstam och Melwin Borgshed vann årets pitchtävling med sitt företag Socksy. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.

29 mars 2023 klockan 18:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsBild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Foto: Fredrik Norman / Jennie Einarsson

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.

16 mars 2023 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linde energis Peter Ström diskuterade vattenkraft med Per Bolund (MP). Foto: Linde energi

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.

14 mars 2023 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
13 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
6 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Stor kulturhelg nu ännu större – Vinterspår fortsätter att växa
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga...
2 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb

Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.

1 mars 2023 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

23 februari 2023 klockan 15:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”

I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, ...

”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen

Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds ...

Rekrytering – en utmaning för nye kårchefen

Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson ...

AnnonsJens Isemo, vd Linde energi. Foto: Camilla Lagerman

Efter kundernas ilska: ”Vi borde varit bättre på att beskriva i vår marknadsföring”

När Linde energis kunder fick sin elräkning under förra veckan utbröt en minst sagt hätsk diskussion på sociala medier. Detta gällde främst de kunder som hade bolagets avtal Linde Smart, där man köper el till ett förvaltat pris. Efter en mängd otrevliga samtal, mail och påhälsningar, väljer man nu att förklara orsaken till hur priserna påverkas, samt att erkänna att man borde varit tydligare i sin marknadsföring.
– Vi kommer se över vårt marknadsmaterial och säkerställa att kunden verkligen har förstått när den gör sitt val av elhandelsavtal, säger vd Jens Isemo.

15 februari 2023 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Satsa på hållbar arbetsmiljö – vi har inte råd att låta bli

INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet ...

Beslut idag: Klartecken att riva Michelsonska huset

Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsfö...

Stort intresse från allmänheten när ”bibblan” ska byta namn

Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under ...

Tre föreningar går ihop och skapar aktiviteter på sportlovet

Idrottsföreningarna LIF Lindesberg, Frövi Judo och Stråssa GF går ihop och förvandlar ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande ...

Innovationer och hållbarhet i fokus när Innovation Day genomfördes. Foto: Linde energi

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer

Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.

2 februari 2023 klockan 14:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med...
2 februari 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...
1 februari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fritidsbanken i Lindesberg firade femårsjubileum
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med ...
1 februari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-02-01

2023-01-30

2023-01-26

2023-01-25

2023-01-24

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-31 09:03