Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten skruvade i de första bultarna. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Första stålet på plats på BillerudKorsnäs nya sodapanna
Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten skruvade i de första bultarna. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Första stålet på plats på BillerudKorsnäs nya sodapanna
Den 28 januari 2021 tog BillerudKorsnäs styrelse beslut om att investera 2,6 miljarder kronor i en ny sodapanna vid anläggningen i Frövi. Under torsdagen firade man att det första stålet nu kommit på plats, genom en ”första bultdragningscermoni”.
– Bruket har i nästan 20 år kämpat och diskuterat en ny sodapanna, många kloka människor har varit involverade under många år, och nu sker det äntligen, sade fabrikschef Rickard Morén.
BillerudKorsnäs enorma sodapanna står inför ett skifte till en nyare och mer miljövänlig sådan, något som firades stort under torsdagen. Fabrikschef Rickard Morén, Tor Lundkvist EVP Operations, samt Jan-Erik Eriksson som är programledare för projekten fanns på plats för att symboliskt skruva i de första bultarna i stålskelettet som kommer att omsluta den nya pannan när den är färdig.
– Idag skruvar vi i bultar i tre olika färger, som alla symboliserar de olika delarna i projektet. En brun, en grön och en blå, säger Tor innan trion greppar sina skruvdragare och drar i de första bultarna.
Den nya pannan kommer mäta cirka 140 meter inklusive skorsten när den är färdig, och kommer vara något expanderbar jämfört med den gamla.
Den gamla sodapannan i blått och vitt skymtas i bakgrunden. Foto: Jennie Einarsson
– Sodapannor har bara en livslängd på ungefär 50 år, så den gamla behöver ersättas då den har gjort sina år. Den är ju kärnan i ett sådant här bruk, fungerar inte den så stannar allt, så huvudsyftet med den nya är att säkerställa driften av bruket helt enkelt. Idag återvinner man alla kemikalier i ett sådant här modernt bruk och det är sodapannan som är den stora kemiska reaktorn i den processen, berättar Jan-Erik.
Projektet med den nya sodapannan påbörjades för lite mer än ett år sedan, och fick en något tuffare start än man hade hoppats på med en hel del utmaningar längs vägen.
– Coronakrisen kom precis när vi började projektet, sedan kom diskussion om cementa då vi inte visste om det skulle finnas betong, och nu kriget i Ukraina som har medfört att priser och leveranstider på stål är väldigt osäkra. Det är lite andra utmaningar än vad man kan kanske har normalt i ett projekt, men vi har ändå lyckats hålla både tidsplan och budget, säger Jan-Erik.
Fabrikschef Rickard Morén. Foto: Jennie Einarsson
Förutom att man säkrar driften av själva bruket så säkerställer man även att det finns arbetstillfällen på orten, samtidigt som man tar ännu ett kliv mot sin målsättning om att bli 100 procent fossilfria.
– Det betyder mycket att vi säkerställer att vi har ett system av kartongfabriker som består av integrat, vilket gör att kan ha en bra produktionskostnad och en hållbar och långsiktig överlevnad. Vi är till 97 procent fossilfria redan idag, en stor del av det som är kvar är startolja, det som man använder när pannan tänds, men nu har vi fattat beslut om att den nya pannan ska kunna använda beckolja istället. Det kommer inte göra att vi blir 100 procent fossilfria, men det kommer ta oss en lång bit på vägen. Vårt mål är att bli 100 procent fossilfria till 2026, avslutar Rickard Morén.
En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i dvala även i år, men motorklubben SHRA har nya planer för sommaren, nämligen två stycken race man kort och gott kallar för ”Bergslagens Snabbaste”.
– Alla bilar kan vara med och vi riktar oss till alla bilentusiaster i Lindesbergs kommun och runtikring, säger tävlingsansvarige Mikael ”Blomman” Blomberg.
Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden efter har knappast varit lugn för makarna Persson, snarare tvärtom. Genom sitt nya företag, Lilla Logen, har Malin fullt upp med att servera nylagade luncher till sina kunder utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Det är jätteroligt, verkligen över förväntan, säger Malin Persson glatt.
Med start klockan 10.00 på måndag drar LIBOs aktivitetsvecka igång på Björkhyttevägen i Lindesberg. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet.
– Vi bjuder inte bara in våra hyresgästers barn, eftersom det är så många andra som har behov och som kanske inte kommer iväg på semester och liknande. Man ska känna sig välkommen även om man inte bor hos oss, berättar Annelie Bergkvist, marknadsansvarig på LIBO.
På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.
Lindesberg har en riktig musiksommar att vänta, då stora namn som Thomas Järvheden, Mikael Rickfors och Jan Johansen kommer till Riff Musikbar inom kort, där även Martin Almgren gör ett stopp med sin egen sommarturné.
– Vi kommer ha galet mycket spelningar på Riff i sommar. Det blir quizkvällar, trubadurkvällar och band varje vecka efter midsommar, säger Johan Eriksson på Riff.
I september 2020 rasade en kraftig brand som förstörde flera av byggnaderna vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Redan sommaren 2021 hade man byggt upp anläggningen på nytt med ideella krafter från föreningen Ramsberg – En Bygd i Bergslagen i samarbete med Lindesbergs kommun. På grund av pandemin så sköt man på invigningen, men på måndagen kunde man äntligen klippa bandet och genomföra en officiell invigning.
Solig inramning på välbesökt Pilkrogsdag
I strålande solsken trängdes både föräldrar och barn på den lilla pittoreska skolgården i Pilkrog under söndagen. Efter ett ofrivilligt uppeh...
Succé för premiären av Rejmesdagen
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya ...
Trollrallyts comeback blev en riktig fullträff
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och t...