Förtroendet för våra förtroendevalda är lågt i Lindesbergs kommun. Det visar en färsk rapport från Statistiska Centralbyrån. Siffrorna visar också att väldigt många inte ser någon möjlighet att påverka politikerna i deras beslut eller att få dem att lyssna på folkets synpunkter.
SCB:s medborgarundersökning genomfördes i höstas. Totalt 1000 personer i åldrarna 18-84 år tillfrågades och 530 besvarade enkäten. Undersökningen har nu sammanställts i en rapport i vilken man presenterar ett index över hur invånarna uppfattar sin kommun och de som styr i kommunen.
Bland annat har de tillfrågade fått betygsätta hur man uppfattar t ex utbildningsmöjligheter, boende, trygghet, kommunikationer, arbetsmöjligheter med mera. Betygsskalan är 1-10 där 1 är lägsta och 10 högsta. Medelbetyget över landet gav ett index på 60, Lindesberg nådde dock inte ens rekommendationen 55 utan stannade på 52.
Kanske mest alarmerande är att invånarna i Lindesbergs kommun ger politikerna ett mycket lågt betyg. Vad gäller ”förtroende” gav endast omkring 10 procent ett högt betyg till politikerna, dvs att man har stort förtroende. Resterande svar är jämnt fördelat på lågt- och mellanbetyg.
I frågor gällande ”påverkan”, dvs hur man uppfattar att politikerna lyssnar och tar till sig folkets synpunkter och åsikter, är betyget ännu lägre. Endast mellan 5-9 procent har gett höga betyg på de olika frågorna rörande påverkan. Här är resterande svar inte lika jämnt fördelat som i föregående fråga. Majoriteten ger nämligen ett lågt betyg.
En av de ”träffade” i enkäten är Folkpartiets Göran Gustafsson. Han menar att det är mycket viktigt att politikerna verkligen tar det här på allvar.
-Det är oroväckande och en tydlig signal som vi måste ta på fullaste allvar, säger Göran.
Att vända trenden är dock inget man gör i en nysning. Ett förtroende bygger man upp över en längre period och genom korrekt fattade beslut, men Göran menar att det går att hitta arbetsformer som både kan påskynda processen och samtidigt bibehålla förtroendegraden.
-Det måste styras upp och det bästa vore om vi fick en förtroendegrupp i vilken en representant från varje parti sitter med och arbetar fram hur kommunen skall styras. Denna grupp skall vara ett lyhört arbetsteam med öronen riktade direkt ut mot folket. Jag är övertygad om att det är rätt väg att gå, säger Göran Gustafsson, Folkpartiet i Lindesberg.