INSÄNDARE/DEBATT: Efter drygt ett års högljudda protester hos invånarna i norra länsdelen har då regionens politiska majoritet backat. Nu kommer akuten i Lindesberg att få en viss förstärkning under nattetid så att man kan få behandling för enklare kirurgiska och ortopediska åkommor. Det är bra, men beslutet har dröjt för länge för att kunna återskapa förtroendet hos invånare i Lindesberg. Denna sent påkomna vilja att hörsamma de alltmer ilskna ropen, handlar inte heller om en plötslig insikt om att sjukvården är ett trygghetsskapande kitt i lokalsamhället. Alla förstår att förstärkningen på nattakuten istället handlar om timing – snart är det val. Ett val som kan komma att bli svettigt för de styrande, S,C och KD, då det mullrar i både västra och norra länsdelen.
Under den här mandatperioden har majoriteten i Region Örebro län lyckats reta upp delar av befolkningen genom att både vara tondöva och oempatiska, när invånarna protesterar över nedskärningar i den lokala, nära vården. Det handlar om stängningen av förlossningen i Karlskoga och neddragningen av jourlinjen, nattetid på akuten i Lindesberg.
Att förlossningen i Karlskoga var tvungen att stänga kan inte majoriteten, initialt, lastas för. Beslutet togs av medicinskt ansvarig läkare. Men turerna efter stängningen, med tre olika utredningar och en upphandling som var dömd på förhand, har uppfattats som rökridåer. Inte många har längre förtroende för majoritetens vilja och förmåga att via politiskt ledarskap och gott hantverk, faktiskt genomföra en återöppning. Den här sorgliga historien har lett till att det nu finns långt gångna diskussioner i Karlskoga och Degerfors att skapa ett kommunalförbund för att själva sköta sjukvården.
Neddragningen av akuten i Lindesberg var ett beslut grundat i en strävan efter effektivitet och rationalitet. Samtliga partier röstade för. Det var, kunde vi se i efterhand, ett dåligt beslut. Även om förändringen i sak sparade några miljoner, skapade det en känsla av otrygghet över politikens intentioner kring det grundläggande utbudet av vård i på lasarettet i Lindesberg. Det blev inte bättre av bristen på dialog mellan lindebor och regionstyret. En brist som nu blivit förtroendeskadligt mot regionen och hela den befintliga politiska strukturen. Ett resultat av detta är diskussioner i Lindesberg om att starta ett sjukvårdsparti som ska ta tillvara länsdelens intressen.
Det är beklagligt att den styrande majoriteten inte vill medge att sjukvårdspolitik också är regionalpolitik. Det är få välfärdsfrågor som har så stor betydelse för det sociala kittet i ett samhälle som en tillgänglig och trygg hälso- och sjukvård. Den sociala stabiliteten bygger också på tillit som i sin tur bygger på information och dialog. Ett ömsesidigt kontrakt. Genom dialoger, innan beslut, får invånarna möjligheter att själva påverka sin vardagsmiljö. Att gång på gång utmana den sociala hållbarheten med att göra förändringar utan lokal acceptans, kommer att urholka förtroendet för politiken i sin helhet.
Miljöpartiet har i ett år väntat på regionstyrets svar på en motion, där vi föreslår en mer demokratiskt väg att göra nödvändiga förändringar i sjukvårdens utbud och organisation. Vi menar att medborgardialoger ska hållas innan besluten fattas. Det demokratiska systemet måste ge berörda kommuninvånare inflytande över sin närmiljö. Om inte detta sker kommer invånarna till slut att skaffa sig inflytande på annat sätt.
För Miljöpartiet de gröna
Mats Gunnarsson, oppositionsråd Region Örebro län
Monika Aune, gruppledare, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden
Fredrik Persson, ledamot i regionfullmäktige samt Nämnden för regional utveckling
Inger Griberg, ledamot kommunfullmäktige Lindesberg samt ordförande MP Lindesberg
Daniel Ekelund, ledamot kommunfullmäktige Karlskoga