När ombyggnaden av Kristinavägen påbörjades i början av 2000-talet, minskade antalet fordon som passerar per dygn med ett par tusen, enligt siffror presenterade av dåvarande trafikingenjör Jan Gustavsson. Slutsatsen idag är att det var så kallad onödig trafik som upphörde, d.v.s. trafik som endast for igenom staden utan stopp. – Innan ombyggnaden användes Lindesbergs centrum som genomfart av ganska många trafikanter och den trafiken upphörde medan övrig trafik inte har minskat alls, berättar trafikingenjör Mats Lidestig som tog över Jan Gustavssons tjänst 2007.
De senaste mätningarna visar att totalt ca 10 000 fordon passerar via Kristinavägen och Järnvägsgatan per dygn. Det är siffror som ligger i nivå med mätningar genomförda tidigt under ombyggnaden av Kristinavägen och innan Järnvägsgatan öppnades som avlastningsled.
Trafikintensiteten har därmed varit konstant sedan etapp 1 av ombyggnaden påbörjades och inte, som bland annat näringsidkare befarat, minskat i takt med att fler kvarter byggdes om.
– Man kan se att genomfartstrafiken valde nya vägar som det hänvisades till medan övrig trafik inte har påverkats alls av ombyggnaden. Den trafik som är viktig för centrum är konstant, förklarar Mats Lidestig.
Mätningarna visar att bland annat Banvägen har blivit ett alternativ för den trafik som inte har ärenden i centrum.
– Banvägen har enligt de senaste mätningarna 1349 fordon per dygn, säger Lidestig.
Det är en ökning med ca 550 fordon jämfört med mätningar gjorda innan Kristinavägen byggdes om.
Att trafiken är konstant i centrum är något som avviker från ett nationellt snitt. Mätningar säger att mängden fordon ökar generellt och speciellt i städer där man öppnar nya gator för att filtrera trafik från tidigare huvudled.
– När man öppnar en ny gata till centrum blir det också lättare att ta sig dit. Resultatet är en ökad trafik. Den ökningen har dock uteblivit i Lindesberg, säger Lidestig och refererar till då Järnvägsgatan öppnades som alternativ väg in i centrum.