När ombyggnaden av Kristinavägen påbörjades i början av 2000-talet, minskade antalet fordon som passerar per dygn med ett par tusen, enligt siffror presenterade av dåvarande trafikingenjör Jan Gustavsson. Slutsatsen idag är att det var så kallad onödig trafik som upphörde, d.v.s. trafik som endast for igenom staden utan stopp. – Innan ombyggnaden användes Lindesbergs centrum som genomfart av ganska många trafikanter och den trafiken upphörde medan övrig trafik inte har minskat alls, berättar trafikingenjör Mats Lidestig som tog över Jan Gustavssons tjänst 2007.
De senaste mätningarna visar att totalt ca 10 000 fordon passerar via Kristinavägen och Järnvägsgatan per dygn. Det är siffror som ligger i nivå med mätningar genomförda tidigt under ombyggnaden av Kristinavägen och innan Järnvägsgatan öppnades som avlastningsled.
Trafikintensiteten har därmed varit konstant sedan etapp 1 av ombyggnaden påbörjades och inte, som bland annat näringsidkare befarat, minskat i takt med att fler kvarter byggdes om.
– Man kan se att genomfartstrafiken valde nya vägar som det hänvisades till medan övrig trafik inte har påverkats alls av ombyggnaden. Den trafik som är viktig för centrum är konstant, förklarar Mats Lidestig.
Mätningarna visar att bland annat Banvägen har blivit ett alternativ för den trafik som inte har ärenden i centrum.
– Banvägen har enligt de senaste mätningarna 1349 fordon per dygn, säger Lidestig.
Det är en ökning med ca 550 fordon jämfört med mätningar gjorda innan Kristinavägen byggdes om.
Att trafiken är konstant i centrum är något som avviker från ett nationellt snitt. Mätningar säger att mängden fordon ökar generellt och speciellt i städer där man öppnar nya gator för att filtrera trafik från tidigare huvudled.
– När man öppnar en ny gata till centrum blir det också lättare att ta sig dit. Resultatet är en ökad trafik. Den ökningen har dock uteblivit i Lindesberg, säger Lidestig och refererar till då Järnvägsgatan öppnades som alternativ väg in i centrum.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.