Under en och samma helg beslagtog polisen i Lindesberg fem knivar – något som ledde till att man via sociala medier påminde allmänheten om att det enligt svensk lag är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Detta väckte frågor om vad som egentligen gäller för hantverkare, som ofta bär kniv i sin yrkesroll. Kommissarie Stefan Toll och polisassistent Nicole Mitakidou hjälper till att reda ut saken.
– Det handlar om sunt förnuft, vi gör självklart alltid en bedömning av omständigheterna, säger Nicole Mitakidou.
För ett par veckor sedan fick polisen i Lindesberg samtal från oroliga medborgare som hade uppmärksammat en berusad man med två synliga knivar inne på en krog.
– Det handlade om en man som arbetar som hantverkare och som var ute på afterwork. Han var ganska berusad och hade sina hängselbyxor på sig med två stora knivar synligt fästa på bröstet. Det visade sig att han bar totalt tre knivar. I det fallet gjorde vi bedömningen att han uppenbart inte befann sig där i egenskap av hantverkare, förklarar polisassistent Nicole Mitakidou.

Med anledning av händelsen publicerade polisen i Lindesberg ett inlägg i sociala medier för att påminna om att det enligt svensk lag är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Kommissarie Stefan Toll och Nicole Mitakidou betonar att sunt förnuft bör råda – både för allmänheten och för hantverkare.
– Säg att du är i tjänst och ska in i butiken för att köpa lunch – då kan du lämna kniven kvar i företagsbilen. Det är däremot inte tillåtet att ha kniv i en privat bil på allmän plats, men det är en skillnad. Använder du bilen i yrket som hantverkare är det inte en privat bil. Självklart får man som hantverkare ha kniv i en företagsbil på allmän plats. Vi gör alltid en bedömning utifrån omständigheterna – det är inte automatiskt ett brott bara för att du har en kniv, förklarar Nicole.
– Det kan även handla om privat bruk. Till exempel om du är på väg till en fiskesjö med fiskeutrustning och en filékniv. Då gör vi en bedömning om utrustningen är rimlig i sammanhanget. Men om du åker omkring vecka efter vecka med samma fiskeutrustning och vi påträffar dig flera gånger med kniv – då kanske vi rapporterar nästa gång, tillägger Stefan Toll.
Att fem knivar tas i beslag under en och samma helg hör dock inte till vanligheterna i polisområdet.
– Det var till viss del en slump, men vi påträffar då och då knivar på platser där de inte hör hemma. Ofta handlar det om osäkra personer som bär kniv för att de rör sig i kretsar där narkotika och stök förekommer. Det är sällan vi tar knivar från hantverkare, men ibland händer det – särskilt om de har dem med sig på krogen, säger Stefan.

Den 1 juli 2022 skärptes straffen för brott mot knivlagen. I dag kan en överträdelse ge böter eller fängelse i upp till ett år. Vid grovt brott kan straffet bli fängelse i minst sex månader och upp till två år.
– Oftast handlar det om böter, men vid grovt brott kan det bli fängelse. Om någon tar med sig en kniv på krogen finns risk att andra börjar vifta med den. Om du är onykter och en kompis får för sig att ta kniven från dig – då kan det till och med röra sig om ett grovt brott, förklarar Nicole.
Stefan och Nicole understryker att om kniven bärs i tjänsten kan det vara befogat, men vid privata ärenden betraktas man inte längre som hantverkare i lagens ögon.
– Är man osäker kan man läsa på nätet vad som gäller – det står tydligt. Är du minsta osäker är det bättre att lämna kniven hemma. Sunt förnuft är det som gäller – med tre utropstecken! avslutar Nicole.