Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Jag njöt av vårens alla fågelläten och plötsligt så hörde jag det där välbekanta lilla pipet – och nu var den där igen. Jag lyckades få ett par bilder på fågeln på långt avstånd, som alltid, men inte mer än så. Då sade min magkänsla ifrån. Varför provar jag inte att sitta i mitt portabla gömsle för? Sagt och gjort! Jag valde noggrant ut en lämplig plats som kändes rätt för mig och mitt gömsle och några dagar senare återvände jag dit. Det var äntligen dags!
Foto: Sami Rahkonen
Jag var på plats före soluppgången. När solen väl började komma upp över horisonten, flög och några sångsvanar förbi och jag såg hur de var så vackert upplysta av soluppgångens mjuka färger. Sångsvanar i all ära – men nu var fokus på den färgglada pippin.
Foto: Sami Rahkonen
Tre timmar senare så hörde jag ett välbekant läte. Det där lätet jag ville höra och hade väntat på. Kungsfiskaren hade landat. Jag tittade fort ut och lokaliserade vart fågeln hade satt sig och jag kunde snart konstatera att det var en hona. Hon var väldigt aktiv att jaga under den första timmen. Jag såg att hon lyckades med två dyk som gav resultat. Sen flög hon vidare och satte sig bakom en stor gren och gäspade en stund. Sedan var det lugnt en stund och jag tog en efterlängtad frukost. Jag hade precis sörplat i mig sista koppen Chai latte och det var då det hände. Jag tittade på kameraskärmen som då fick agera som en sökare och jag såg hur Kungsfiskaren gjorde i ordning sig för att snart flyga.
Foto: Sami Rahkonen
Plötsligt flyger hon rakt mot mig och mitt gömsle och några sekunder senare så hade hon satt sig bara 3-4 meter ifrån mig och mitt gömsle. Jag var blev helt mållös. Hon hade satt sig i en bra men väldigt snäv vinkel med mycket starkt motljus.
Foto: Sami Rahkonen
Hon satt vid denna plats i ca 15-20 minuter innan det var dags att flyga ut närmare vattnet.
Foto: Sami Rahkonen
Sedan började det att blåsa väldigt mycket och kungsfiskaren verkade irriterad av detta och flög vidare längre upp längs med vattendraget. Jag väntade i en timme för att vara på säkra sidan så att hon inte skulle återvända till platsen igen men det var lugnt och jag smög bort från platsen och åkte hemåt med ett väldigt stort leende. Tredje gången gillt brukar man säga, men jag säger nog Första gången, Bästa gången när det kommer till att försöka fotografera den lilla färgglada.
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.