Dagen före julafton gick en dröm i uppfyllelse för mig. Men jag börjar med att berätta lite om dagarna före allt detta hände.
Foto: Sami Rahkonen
Jag hade jobbat ett nattpass och därefter åkte jag direkt till ett område där det hade rapporterats om att några hade sett en rovfågel som jag i så många har drömt om att bara få uppleva med egna ögon och även fotografera, men då går vi till nästa nivå av drömmar. Jag talar om världens snabbaste fågel – och inte nog med det utan det är också världens snabbaste djur. Jag talar om pilgrimsfalken.
Foto: Sami Rahkonen
Tillbaka till dagen efter mitt nattpass. Jag åkte till en av de platser där den hade setts till. En kyrka. Jag spenderade flera timmar på platsen. Jag gick bara runt och runt. Till slut hade jag skapat mig en rutt och gick den fram och tillbaka. Då jag inte hade sovit på över ett dygn, kände jag att mitt tålamod inte var som det brukar vara när man haft en god natts sömn. Dessutom hade jag inte heller passande kläder för att stå i kylan i flera timmar, så jag fick känna mig besegrad och åkte hem igen.
Foto: Sami Rahkonen
Några dagar senare. 22:e december och jag hade ingenting särskilt planerat för dagen. Den senaste tiden hade jag följt rapporter om fågelarter dagligen – och att man hade sett en pilgrimsfalk ungefär varannan dag och just den 22:e var en sådan dag. Jag lät bilen står och valde istället att ta bussen då de platser jag hade planerat att besöka ändå låg centralt och var lättillgängligt med buss.
Foto: Sami Rahkonen
Det tog bara 15 minuter efter att jag hade klivit av bussen, så hade jag lyckats få se denna pilgrimsfalk när den uppehöll sig vid en kyrka. Jag hade nöjet att få se den jaga runt byggnaden – men också att få se den stillasittandes i all sin prakt.
Foto: Sami Rahkonen
Jag fick möjligheten att se pilgrimsfalken i ca 30 minuter, hela tiden runt kyrkan. Därefter tror jag att det blev för mycket människor i rörelse runt kyrkan, då det var gudstjänst och andra aktiviteter, denna dag.
Vädret kunde ha varit bättre men jag är så otroligt glad över att ha bilder på världens snabbaste djur som under sin jakt kan nå en topphastighet på nästan 400 km/h.
Känn på den!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!
Uthus i lågor utanför Linde: ”Får brinna ner”
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat...