INSÄNDARE/DEBATT: SVT-programmet Plus gjorde i februari 2016 en granskning av hur landets samtliga 290 kommuner fullgör sin serviceskyldighet, d.v.s. hur benägna de var att svara på en fråga från en medborgare inom rimlig tid. Lindesbergs kommun var då ett föredöme och besvarade den enkla testfrågan inom 12 timmar. Nu, tre år senare, väljer ansvariga kommunpolitiker att inte svara på sakliga och konkreta frågor från medborgare gällande Ramshyttans skola. Dessa frågor har skickats med e-post till kommunen (20190713) och även publicerats i media (20190730).
Vi har full förståelse för att frågor av mer komplicerad karaktär tar längre tid att besvara, liksom att även kommunpolitiker har rätt till semester. Nu, när alla förhoppningsvis är tillbaka efter sommarens ledighet och förhoppningsvis letat fram besparingsberäkningarna, som väl låg till grund för skolnedläggningarna, ser vi fram emot att få svar på våra sju, intressanta, frågor om skolpolitik i Lindesbergs kommun!
Kompletterande frågor till kommunalråden Irja Gustavsson och Linda Svahn avseende deras svar på insändare i NA den 13 juli.
1. Vad är det för kostnader som inte är inkluderade i de 87 000 kr per elev och år, som kommunens egen statistik säger men som ingår i Skolverkets statistik som säger att kostnaden är 111 600 kr?
2. Om jämförbara nyckeltal har presenterats, varför ändrade ni siffrorna för en genomsnittlig elev i kommunen från 87 000 kr till 111 600 kr, medan kostnaden för en elev i Ramshyttans skola hela tiden uppgavs vara densamma, 141 000 kr, i er brevväxling med en berörd medborgare utan kommentar från er sida?
3. Är det ett medvetet drag att presentera kommunens interna siffror när ni vill visa hur dyr Ramshyttans skola är i jämförelse med genomsnittet i kommunen och Skolverkets siffror när ni vill visa att kommunen satsar lika mycket per elev som man gör i snitt i andra kommuner?
4. Anser ni att ni lever upp till er så kallade serviceskyldighet när ni skriver till en medborgare, som ställer sakliga, konkreta och relevanta frågor, att ni avslutar brevväxlingen med densamma?
5. Anser ni som beslutsfattare att de kostnadsberäkningar som berörda medborgare efterfrågar (extra skolskjutsar, mattransporter etcetera som blir följderna av en nedläggning) är irrelevanta eftersom de inte har presenterats i utredningen utan först nu (enbart mattransportkostnad finns enligt offert), när nedläggningsbeslutet redan är fattat?
6. Anser ni som beslutsfattare att det underlag som presenterats för er av en berörd medborgare, ”Checklista för en hotad skola” (och som ni inte använt er av) är irrelevant eftersom ni inte kan redovisa vilka av punkterna i checklistan ni har tagit med i beräkningen inför nedläggningsbeslutet?
7. Varför har ni valt att inte samarbeta med exempelvis Skinnskattebergs kommun för att utöka elevantalet på Ramshyttans skola, när författaren till boken ”Mindre många”, vars överskrift ni använt i framtagandet av ett förslag om olika servicenivåer i kommunen, menar att enda sättet för kommuner att klara framtidens förändring i demografi på landsbygden är att arbeta över kommun- och länsgränser?
Eva samt en hoper fortfarande, mycket förargade, skattebetalande landsbygdsbor!