Stråssa gymnastikförening firar fyrtio år, vilket också är antalet år som de bjudit på julshow. 2014 var inget undantag utan denna söndagseftermiddag presenterade de en sprakande och mycket imponerande föreställning med otroliga förmågor i alla åldrar.
I Lindesberg Arenas ena hall pågår en julshow, arrangerad av Stråssa gymnastikförening, som visar sig ha allt. Det är små barn som fortfarande är nybörjare på området, skickliga ungdomar, och till och med tränaren Aksana Lodhi bjuder på ett program. Den årliga julshowen är milt sagt en ståndaktig tradition, liksom klubben Stråssa GF, firar den fyrtio år.
– Det sista numret var lite speciellt för att fira fyrtio år. Dessutom är Maj-Britt Jansson, som grundade Stråssa gymnastikförening här, och även Nonna Belova Nilsson som varit tränare i stort sett alla år sedan starten, är också här, så det är extra roligt att de kom, säger Fanny Nelson, som tränar elit- och tävlingsgymnasterna.
Showen är fantastisk och man skulle kunna tro att många av gymnasterna inte gjort annat än tränat dag och natt för detta tillfälle, men Fanny avslöjar att det inte har varit helt lätt att tajma in julshowsträningen med alla tävlingar som varit.
– Det är alltid fokus på tävlingarna i första hand, berättar hon målmedvetet. I och med att Fanny själv varit en duktig tävlingsgymnast vet hon hur allt ska och måste fungera.
Ett gäng tjejer gör en uppvisning med stolar, några andra använder bollar och en tredje grupp är utklädda till små tomtenissar. Programmen är fantasifulla och flyter på alldeles utmärkt, det fångar publikens intresse och det ligger mycket arbete bakom programmens uppbyggnad och koreografi.
– Ibland är det svårt, och ibland flödar fantasin. Om man sitter hemma och kör fast kommer det oftast loss när man kommer till träningen och ser tjejerna. Våra tjejer är så lätta att träna, berömmer Fanny.
Förutom de tolv programmen som ska fungera från början till slut, är det mycket annat att tänka på inför ett sådant här stort arrangemang. Och nu när det är över tycker Fanny att det känns lite tomt.
– Det är så himla mycket inför och väldigt mycket stress under dagen. Men det är roligt, det hör till. Det finns alltid saker som kunde gått lite bättre. Vi hade också en som fått magsjuka så då fick vi göra om. Så de gjorde det verkligen bra utifrån det, det är sådant som händer det också. Det är roligt med alla ljusen när det är show, det blir extra, och de har varit jättemodiga, säger Fanny med tanke på den fullsatta läktaren.
Det sista numret inkluderar alla gymnasterna och alla tränarna har tillsammans skapat programmet. Det är inspirerat av filmen ”Frost” och det är spännande att se hur alla gymnasterna samarbetar för att det ska fungera med så många samtidigt. Åttaåriga gymnasten Elsa Lindqvist har varit med och deltagit i showen. Hon tycker om gymnastiken för att det är roligt och man får hela tiden lära sig nya saker. Och idag, att uppträda inför en stor publik, det var lite nervkittlande. Elsa berättar:
– Det var jätteroligt, men lite pirrigt i magen, men det gick bra!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.