Arbetet med att bygga ett vårdcentrum här i Lindesberg närmar sig starten. Den första april väntas regionstyrelsens ekonomi-, service- och ägarutskott föreslå igångsättning av teknisk projektering av Lindesbergs vårdcentrum. Det ska komma att innehålla vårdcentral, familjecentral och folktandvård. I anslutning till byggnaden bygger Lindesbergs kommun, via sitt fastighetsbolag, FALAB, trygghetsboende, äldrecentral och en galleria för butiker.
Byggnationen för vårdcentrumet i Lindesberg börjar närma sig. Planen är att det ska bli ett modernt och framtidsinriktat vårdcentrum.
– Vi bygger nu ett modernt och framtidsinriktat vårdcentrum i Lindesberg i samarbete med Lindesbergs kommun, och det har många fördelar, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.
– För de olika verksamheterna, som vi och kommunen ska driva, finns stora möjligheter till nära samverkan som är en viktig del i en modern vård och omsorg. Här kommer samlokalisering av vård, tandvård, service och boenden ge stora fördelar för många lindesbergsbor.
– En ny och centralt belägen vårdcentral i Lindesberg är bra för bygden och ökar tryggheten för många, säger kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) i pressmeddelandet.
– En central och komplett vårdcentral innebär också hög tillgänglighet, också med hjälp av kollektiva färdmedel. Samordningsvinsterna är flera. Ett exempel är att vi får ett trygghetsboende i direkt anslutning till vårdcentralen vilket kommer att vara värdefullt. Ett samarbete med Region Örebro län i en sådan här viktig fråga är den bästa vägen för att nå ett bra resultat.
Fakta:
Tidplan: Teknisk projektering beräknas pågå från april 2016 till och med oktober 2016. Byggnation beräknas pågå från januari 2017 till hösten 2018. Inflyttning av verksamheterna bedöms kunna ske årsskiftet 2018-2019. Hela investeringen beräknas kosta 120 miljoner konor för Region Örebro län och 130 miljoner kronor för Lindesbergs kommun.
Region Örebro län kommer att äga byggnaden som innehåller vård och familjecentral medan kommunens fastighetsbolag, FALAB, kommer att äga byggnaden med boende, äldrecentral och butiker. En galleria är tänkt att binda ihop byggnaderna, visuella upplevelsen blir att allt är sammanflätat till en enhet.
Beslutet som regionstyrelsens ekonomi-, service- och ägarutskott väntas ta den 1 april innebär också att man föreslår regionstyrelsen att en avsiktsförklaring tecknas mellan Region Örebro län och FALAB, samt köp av del av fastigheten Kyrkberget 18:2 (marken som vårdcentrat ska byggas på) för en summa om cirka 1 700 000 kronor, och försäljning av Bägaren 13 (Lindesbergs vårdcentral) för en summa om 4 000 000 kronor.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.