Det är fredagskväll, och för bara några timmar sedan dundrade studenternas lövprydda lastbilar fram över Kristinavägen.
Fältarna Tina Fromell-Knutsson och Claes Lamourin gör sig redo för att börja sitt kvällspass tillsammans med ungdomspoliserna Henrik Andersson och Fanny Edstam-Jonsson. LindeNytt fick följa med gruppen ut på stan under studentkvällen.
– Konstellationen är mycket lyckad, och vi märker att samverkan ger resultat! Det blir mer verkningsfullt när fältarna kan vara med, vi är viktiga för varandra, säger Henrik medan vi går en sväng på strandpromenaden.
– Vi är ofta ute tillsammans, och framförallt under riskhelgerna, valborg, cruisingen, marknaden och skolavslutningarna.
Målet är att upptäcka ungdomarna som befinner sig i riskzonen. Att hitta dem innan något händer, berättar Fanny.
Droger är dessvärre ett problem i kommunen, något som gruppen arbetar hårt för att få bukt med.
– Attityden mot droger bland ungdomarna är väldigt liberal, många tycker att cannabis inte är så farligt, men det är faktiskt en tung drog! Tyvärr är det mycket lätt att få tag i, och många kommer i kontakt med drogen på fester. Då är det viktigt att kunna säga nej, men också att veta varför man säger nej, säger Henrik.
– Därför jobbar vi mycket ute i skolorna, för att bygga relationer med ungdomarna och prata om saker som lag och rätt.
Vårt arbete är framförallt förebyggande och därför söker vi upp ungdomarna i deras egna miljöer, som skolor, fritidsgårdar och ute såklart. Vi kan även hjälpa skolor att skräddarsy lösningar för att åtgärda problem, berättar Tina.
– Vi har varit ute i avgångsklasserna nu inför studenten för att prata lite om vad som händer. Vi vill ju att de ska ha en fin dag och minnas sin student!
Sådana här dagar delar vi lyckan med dem, det är deras stora dag! säger Henrik och Fanny som dagen till ära klätt upp sig i fina skjortor och slipsar för att hedra studenterna.
– Sedan gäller ju lagar och regler även sådan här kvällar, säger Henrik och skrattar.
Fältarna arbetar under socialtjänsten och har hela Lindesbergs kommun som sitt verkningsområde, medan ungdomspoliserna har hela norra länsdelen att arbeta med.
– Vi träffar väldigt mycket ungdomar när vi är ute, och de är verkligen helt fantastiska. Det är ett väldigt roligt jobb!
Tillsammans har vi lyckats bygga relationer med dem, och nu känner de igen oss när vi är ute, berättar Claes.
– Kommunen och våra chefer ska verkligen ha en eloge för att de satsat på vårat gemensamma arbete.
Tillsammans kan vi förebygga, påverka och förändra, och det är viktigt! poängterar Henrik.
– Vi jobbar ju för ungdomarna, inte mot!
Gruppen uppmuntrar också föräldrar att prata med sina barn, och om man vill får man gärna följa med ut på stan när fältarna och ungdomspoliserna jobbar.
– Vi kräver inte att föräldrar ska kunna allt, men vi önskar engagemang. Våga prata med era ungdomar om droger, vad innebär det att bruka cannabis t ex. Våga fråga vad de gör på nätet, många förstår inte att saker som skrivs på sociala medier faktiskt kan vara straffbart.
– Vi vill bara att ni ska tänka er för, vi bryr oss om er! avslutar Henrik.