Från början skötte han företaget ensam och på lediga stunder vid sidan av en vanlig anställning. I dag är Bengt Henningsson VD för ett vitalt familjeföretag med nio anställda. I år har plastdetaljsföretaget Swedimport 50-årsjubileum.
Det exakta datumet för jubileet var den 15 augusti men något storfirande har det inte varit.
– Ja, det blev ju en tårta förstås, säger Bengt Henningsson.
Han har varit sin egen chef i 50 år nu. Från början var det dock kombinerat med en vanlig anställning.
– Man brukar tala om chefer och arbetare som två kategorier. Jag brukar uttrycka det som så att det finns chefer och så finns det chefsaspiranter. Alla kan ju faktiskt bli chef, om man vill förstås, säger Bengt Henningsson. Själv visade han redan i 10-årsåldern prov på entreprenörsanda då han bedrev lite försäljning av bland annat fröpåsar. Men helt på allvar blev det alltså när han 12 år efter företagsstarten 1962 beslöt att satsa fullt ut och gå in på heltid.
– Det kom till en punkt då jag var tvungen att välja. Jag kunde inte arbeta hur mycket som helst. Men företaget växte och jag ville ta chansen, säger Bengt Henningsson.
Naturligt blev också att hustrun Ingrid växte in som medarbetare i företaget. När Bengt skötte ett vanligt arbete på dagarna var det Ingrid som svarade i telefon och skötte kundkontakterna.
En annan familjemedlem som också snart blev verksam inom företaget var dottern Eva. Hon har hunnit jobba 30 år inom företaget.
– Jag är uppvuxen med ljudet av skrivmaskinsknatter på kvällarna. Jag vet inte av något annat än att växa upp med ett företag i huset, svarar hon på frågan om hur det varit att växa upp i en entreprenörsfamilj.
Flytten till lokalerna i Lindesberg blev en höjdpunkt
Swedimport startades som firma Swedish Export and Import Co. Då bodde familjen i Handen utanför Stockholm. 1971 ombildades företaget från handelsbolag till aktiebolag och år 1974 styrde Henningssons kosan mot Lindesberg. Här fanns ett bra transportläge och lokaler till låga kostnader.
– Över 7000 olika produkter finns på vårt lager här, berättar Bengt, som omtalar flytten till Linde som en av höjdpunkterna i företagets historia.
Från början hyrde man lokaler men i dag befinner sig företaget i helt egna sådana. Sedan nybygget har man dessutom hunnit med att bygga ut i två omgångar.
Ute på lagret står en formsprutmaskin och spottar ur sig små plastlock. Vid ett monteringsbord finns en annan slags plastdetalj tillsammans med små metalldelar.
– Den här produkten har vi fått beställning på från Tyskland, berättar Bengt.
– Det mesta av det vi har är för den svenska marknaden men en del går på export också, berättar Eva, som för övrigt utsågs till årets företagare år 2008.
Vad är han då nöjdast över, Bengt Henningsson, efter dessa 50 år?
– Nöjd blir man väl på sätt och vis aldrig, men jag är väldigt glad över att företaget fungerar. Att jag egentligen inte behövs längre.
Bengt är fortfarande VD för företaget men då han passerat pensionsåldern har han dragit ned på sysselsättningsgraden. Så är det snart dags för penion på riktigt?
– Det vet man aldrig, svarar han.
Företagsfakta Swedimport:
Start: 1962, flytt till Lindesberg 1974
Är: leverantör av plastdetaljer till industrin
Antal produkter: över 7000 olika produkter i lager
Antal anställda i dag: 9
Lokaler: 2300 kvm på industriområdet (kontor, lager och verkstadsdel)
www.swedimport.se
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.