Med värme, galenskaper och humor bjöd ikväll den årliga Gusselbyrevyn, i år under temat ”I Valet och Kvalet”, in till sin premiär för 2015. Det härliga gänget, varav de allra flesta har kommit att bli riktiga revyveteraner, lockade gästerna till många skratt och deras upptåg verkade aldrig ta slut. En uppskattad buskis som år efter år lockar både nya och gamla besökare.
Gusselbyrevyn har blivit en folkkär tradition. I år firar man trettio år och Berit Jansson som hängt med sedan starten, har skrivit det allra mesta till uppsättningen, och idéerna kommer lite varstans ifrån.
– Det är jag som har skrivit texterna, men alla är med och bestämmer hur det ska framföras. Ibland kan det bara vara någon som säger något, en mening som sedan spinner runt, och ibland kommer det ifrån när jag är ute på andra håll. Jag börjar alltid i god tid, det kan ske redan på sommaren. Men det mesta är skrivet i sista minuten, vi måste ju ha lite nyheter också, berättar Berit.
I GHF-lokalen är det den här lördagskvällen i stort sett fullsatt, och på minuten brakar föreställningen loss. På scenen ser vi Per-Arne Pettersson, Per Eliasson, Berit Jansson, Lena Ehnvik, Kicki Karlsson, Rolf Johansson och vid keyboarden sitter Jorma Ehnvik, som står för den instrumentala biten. Man inleder med sång för att hälsa hela publiken välkommen, för att sedan fortsätta med en lång rad av olika akter och skämten och sångerna byter ständigt av varandra. Under kvällens gång får man följa med till Ramona’s MassaG, träffa en revydemokrat, se hur speed-dejting fungerar och icke att förglömma; även Lindesbergs turistmål utrönas noggrant:
– Ni har ju så stor och fin sjö, man kanske skulle bada, säger turisten.
– Nä, det går inte, vi har ingen offentlig badplats, får han till svar av Berits roll.
– Ingen badplats trots en så stor sjö?!, frågar turisten varpå han funderar på att istället besöka Lindesbergs museum. I Stripa…
Och så fortsätter det i sann Gusselbyrevyanda.
Självfallet får sig även P-skivan känga och Berits roll berättar om den för turisten, att man måste ställa in den rätt för sedan har man skickat ut spioner som kontrollerar att man inte stått för länge. Publiken skrattar högt och man kan tydligt se att Berit njuter av att stå där uppe.
– Det är så roligt att stå på scen, det har jag gjort sedan jag var väldigt ung, berättar hon efter föreställningen.
Efter drygt två timmars revy, inkluderat en kort paus för bensträckning och en kaffetår, beger sig besökarna nöjda hemåt. En av dem är Marianne som inte missat en enda revy sedan Per-Arne Petterson började delta i gruppen, vilket är tretton år sedan.
– Det var bra, de bjuder verkligen på sig själva. Och när de gör bort sig, då bjuder de ännu mer på sig själva. De är så duktiga och Berit är duktig på att sätta ihop allt det här. Det är kul att det är i Gusselby, Gusselby som är så litet, kommenterar Marianne.
Det finns även möjlighet att se föreställningen den sjätte, tionde, elfte och sjuttonde januari.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.