Med värme, galenskaper och humor bjöd ikväll den årliga Gusselbyrevyn, i år under temat ”I Valet och Kvalet”, in till sin premiär för 2015. Det härliga gänget, varav de allra flesta har kommit att bli riktiga revyveteraner, lockade gästerna till många skratt och deras upptåg verkade aldrig ta slut. En uppskattad buskis som år efter år lockar både nya och gamla besökare.
Gusselbyrevyn har blivit en folkkär tradition. I år firar man trettio år och Berit Jansson som hängt med sedan starten, har skrivit det allra mesta till uppsättningen, och idéerna kommer lite varstans ifrån.
– Det är jag som har skrivit texterna, men alla är med och bestämmer hur det ska framföras. Ibland kan det bara vara någon som säger något, en mening som sedan spinner runt, och ibland kommer det ifrån när jag är ute på andra håll. Jag börjar alltid i god tid, det kan ske redan på sommaren. Men det mesta är skrivet i sista minuten, vi måste ju ha lite nyheter också, berättar Berit.
I GHF-lokalen är det den här lördagskvällen i stort sett fullsatt, och på minuten brakar föreställningen loss. På scenen ser vi Per-Arne Pettersson, Per Eliasson, Berit Jansson, Lena Ehnvik, Kicki Karlsson, Rolf Johansson och vid keyboarden sitter Jorma Ehnvik, som står för den instrumentala biten. Man inleder med sång för att hälsa hela publiken välkommen, för att sedan fortsätta med en lång rad av olika akter och skämten och sångerna byter ständigt av varandra. Under kvällens gång får man följa med till Ramona’s MassaG, träffa en revydemokrat, se hur speed-dejting fungerar och icke att förglömma; även Lindesbergs turistmål utrönas noggrant:
– Ni har ju så stor och fin sjö, man kanske skulle bada, säger turisten.
– Nä, det går inte, vi har ingen offentlig badplats, får han till svar av Berits roll.
– Ingen badplats trots en så stor sjö?!, frågar turisten varpå han funderar på att istället besöka Lindesbergs museum. I Stripa…
Och så fortsätter det i sann Gusselbyrevyanda.
Självfallet får sig även P-skivan känga och Berits roll berättar om den för turisten, att man måste ställa in den rätt för sedan har man skickat ut spioner som kontrollerar att man inte stått för länge. Publiken skrattar högt och man kan tydligt se att Berit njuter av att stå där uppe.
– Det är så roligt att stå på scen, det har jag gjort sedan jag var väldigt ung, berättar hon efter föreställningen.
Efter drygt två timmars revy, inkluderat en kort paus för bensträckning och en kaffetår, beger sig besökarna nöjda hemåt. En av dem är Marianne som inte missat en enda revy sedan Per-Arne Petterson började delta i gruppen, vilket är tretton år sedan.
– Det var bra, de bjuder verkligen på sig själva. Och när de gör bort sig, då bjuder de ännu mer på sig själva. De är så duktiga och Berit är duktig på att sätta ihop allt det här. Det är kul att det är i Gusselby, Gusselby som är så litet, kommenterar Marianne.
Det finns även möjlighet att se föreställningen den sjätte, tionde, elfte och sjuttonde januari.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.