UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på Lindeskolan, men man ska också presentera ytterligare information om Lastbilar och mobila maskiner, även kallat tunga fordon. Där pågår fortfarande en utredning avseende kostnader för renovering av lokaler, trots att tunga fordon inte är i behov av detta.
En frågeställning i utredningen är: ”Vad kommer restaurering kopplat till påtalade arbetsmiljöbrister att kosta vid en nedläggning av inriktningen Lastbilar och mobila maskiner?” Arbetsmiljöbristerna rör dock inte tunga fordon, utan personbilsinriktningen.
Kalle Söderlund (Lpo) är ledamot i nämnden och menar att informationen presenterats på ett sätt som fick honom att tro att det var lokalerna för tunga fordon som var i behov av renovering.
– Jag kritiserar mig själv för att jag var naiv och trodde att när man pratade om att lägga ned program för att lokalen var dålig, att det var just den lokalen det handlade om och inte en annan. Jag borde även ha läst all information betydligt mer noggrant, vet inte hur jag kunde missa den informationen, och inte haft en övertro på logiken, säger han.
Det liggande förslaget till beslut gällande det estetiska programmet är att avveckla det från och med hösten. Detta motiverar man med att antalet sökande till årskurs 1 i första sökomgången, våren 2024, behövde vara minst 15 behöriga elever.
I dagsläget har man totalt 15 elever som sökt programmet i första hand, varav 10 är behöriga, men ytterligare sex elever har sökt i andra hand. Dessutom går tre av eleverna redan idag på skolan, och man beräknar att dessa kommer vara behöriga under våren.
– Så här ser det ut på i princip alla program vid den här tiden, det är inget konstigt, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
I konsekvensanalysen beskriver man att det troligaste är att dessa elever kommer att söka till estetiska programmet i en annan kommun. Något som i praktiken skulle innebära högre kostnader för Lindesbergs kommun, då man istället får betala ersättning till andra kommuner för dessa elever.
– Estetiska programmet är cirka 10-13 000 kronor billigare per elev att genomföra på Lindeskolan än i Örebro. Skulle dessa elever istället söka sig till Örebro kan det i värsta fall innebära en kostnad på ett par hundratusen för skattebetalarna, i bästa fall blir det plus-minus-noll, säger Staffan och fortsätter:
– Vi är redan på väg att spara in 7 miljoner, kanske till och med 10, i naturliga pensionsavgångar och genomgång av lokaler. Varför driver man den här frågan så hårt?
RÄTTELSE: I en tidigare publicering uppgavs det att estetiska programmet endast kostade omkring 3 miljoner per år, en summa som senare visat sig inte stämma.