INSÄNDARE/DEBATT: Ingemar Engstrand drar väldigt stora växlar på en kort kommentar jag nyligen gjorde till en artikel i LindeNytt. Hans huvudfokus är hur han uppfattar vad jag inte skrev, men som han själv tycker att jag borde ha skrivit.
Låt mig därför med några ord utveckla det jag faktiskt skrev: att Lindesbergs lasarett kommer att ha dygnetruntöppen akutmottagning även i fortsättningen. Däremot kommer det inte att bedrivas kirurgi mellan 21 och 07.
En stor majoritet av de svårast sjuka patienterna på akutmottagningen har medicinska problem, som inte åtgärdas med kirurgi.
Den medicinska akutverksamheten kommer att fortsätta och medicinpatienterna kommer tas emot och behandlas dygnet runt i Lindesberg.
Det fåtal patienter i behov av akut kirurgi som kommer till sjukhuset på egen hand under nattetid kommer att tas emot och skickas vidare för operation på något av länets andra två sjukhus. Något fler ambulanstransporter än tidigare kommer att få åka direkt till ett annat sjukhus. Patienterna kommer få god vård några mil längre bort.
Skälet till detta är inte att ”vanhedra” verksamheten, som Ingemar Engstrand formulerar sig. Skälet är att länets sjukhusresurser måste användas så klokt och så effektivt som möjligt. Det behövs mer resurser på dagtid och i den planerade verksamhet – till det som utgör stommen i sjukvården på Lindesbergs lasarett.
Vi i den politiska majoriteten är – precis som medborgare, patienter, medarbetare och chefer – väldigt stolta över den vård som bedrivs vid Lindesbergs lasarett. Vi är också stolta över det erkännande som lasarettet nu fått i Dagens Medicins stora undersökning där Lindesberg klättrat in på rankingens sjätteplats. Det är en bättre placering än tidigare och ett resultat av prestationer inom sju områden: medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår, överbeläggningar och ekonomi. Den placeringen är frukten av ett målmedvetet, brett och långsiktigt arbete.
Lindesbergs lasarett är och ska fortsätta vara en omistlig del av sjukvården i Region Örebro län. Lasarettet varken står eller faller med beredskapen för de 25-30 operationer per år som utförts nattetid.
Vi kan inte i alla avseenden fortsätta som vi alltid gjort förut i svensk sjukvård. Vi måste frigöra kraft och utvecklingspotential för att kunna möta befolkningens ökade behov av sjukvård och kunna erbjuda moderna metoder och nya läkemedel – för befolkningen i Lindesberg med omnejd precis som på andra ställen i länet och landet.
Karin Sundin (S)
Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden
Tidigare i debatten: Du tänker galet regionrådet Karin Sundin!