Enligt uppgifter till LindeNytt har ungefär hälften av Storåskolans lärarkår under kort tid valt att lämna in sin avskedsansökan och ställa sina tjänster till förfogande. I många av fallen är detta på grund av missnöje med den arbetsmiljö lärarna varje dag ställs inför, enligt flera källor.
Med endast två veckor kvar till skolavslutning står det klart att Storåskolan tappar en stor del av sin personal, när nästan hälften av lärararna väljer att avsluta sina tjänster. Enligt flera källor som LindeNytt varit i kontakt med är detta resultatet av en otydlig ledning med inkonsekventa regler och tystnadskultur.
– Det är jättetråkigt för det är en väldigt bra skola, men man orkar inte jobba i motvind hur länge som helst. Vi vill ju barnens bästa och det stämmer tyvärr inte överrens med chefernas budget, berättar en lärare som valt att vara anonym.
– Det har dragits in på assistenter, och barn med behov får vänta för länge på utredningar, det känns som allt handlar om pengar. Skolan har väldigt duktiga lärare, men det saknas struktur i ledningen, säger en annan lärare.
Ytterligare en lärare berättar om ett flytande och inkonsekvent regelverk, där personal som lyfter problem tystas ned.
– Reglerna gäller från dag till dag och beroende på vilken elev det gäller. Det är en enorm tystnadskultur, ingen vågar säga något för då stämplas man som ett problem. Något måste verkligen hända här, jag har aldrig blivit så illa behandlad på en arbetsplats som här.
Johanna Jönsson, som arbetar som rektor på Storåskolan håller dock inte med om bilden som målas upp:
– Vi har ju en del som slutar, men några går i pension, andra flyttar och så vidare. Det är ju en väldigt rörlig arbetsmarknad nu, och många väljer att prova nytt.
Så ni ser inget problem i att så många väljer att säga upp sig?
– Problemet är rekryteringen, det är svårt eftersom det är hård konkurrens mellan skolorna. Men vi har fortlöpande intervjuer och hoppas kunna starta höstterminen med behöriga lärare.